Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Üveggyűjtő kincsesbányája a padlás

Pici fiolával kezdődött a vásárhelyi Hortobágyi Zoltán üveggyűjtő szenvedélye. Tejes, festékes, miseboros és gyógyszeres – majdnem háromezer palack vár rendezésre.
Hortobágyi: Régen a festéket is szép üvegben tárolták. Fotó: Karnok Csaba
– Öt évvel ezelőtt találtam az első üvegcsét, aztán vonzott maga mellé még egyet és még egyet – vette szemügyre üveggyűjteménye „alapító tagjait" Hortobágyi Zoltán. A vásárhelyi gyűjtő melegburkolóként dolgozik, mégis leginkább az átlátszó, rideg anyaghoz vonzódik. Kollekciójának egyelőre csupán töredékében gyönyörködhet, a majd háromezer palack ugyanis egy polcrendszerre nem fért fel. A többi dobozban várja sorsa alakulását, és a katalogizálást.

– Formájuk alapján osztályozom az üvegeimet, ha sor kerül rá. Akad a gyógyszeresek között például több sorozat, különféle űrtartalommal, kislapos, kerek, négy-, hat- és nyolcszögletű – mutatta az üvegek között rendet vágva. Az egyszerűbb a régen látott rázókeverékes fiolára emlékeztetett. Némelyiken a gyógyszerész saját címere díszlik vagy igényes üvegpecsét. Míves a kelmefestékes és a méregzöld sósborszeszes üveg koronás címere. A pálinkásra emlékeztető lapos sörösflaska a mellényzsebbe is elférne. Hortobágyi Zoltán őrzi gyerekkorunk tejesüvegét, a szolid harmatvizes oldalán ördögök ágaskodnak, de miseboros palackot is mutat, amely hasas konyakos üveggel áll rokonságban. Sérült üveget csak ritkán gyűjt be, a „csömpe" szájú narancssárga üvegecske kuriózumnak számít, ezért itt a helye.

Nézegettük, forgattuk, milyen érzés lehetett egykor kézbe venni Deák Ferenc vásárhelyi szikvíz- és pezsgőgyártó termékeit, vagy az orosházi Porkoláb József rózsaszínes üvegéből pohárba tölteni a szódát. És lám, a régesrégi pumpás üveg alján még ott lötyög az eredeti töltésű víz. Kivételes alkalom, de a gyűjtő vegyszert is talál néha az üvegekben.

– Előfordul, hogy vásárban és házbontáskor pénzt adok egy-egy darabért, de az igazi kincsesbánya még mindig a padlás – magyarázta a lelőhelyekről. – Ismeretlenül is bekopogok, felkéredzkedek a padlásra szétnézni. Persze nem mindenhol engednek, ott kénytelen vagyok felszökni. Legutóbb parkettát javítottam egy háznál, és a kimaradt faanyagért másztam fel a padlásra. Egy kis résben megtaláltam a parkettadarabokat, közte pedig egy üvegcserepet. Alaposan körbenéztem, mert ahol egy van, akad kettő is. Végül egy fél zsák üveget mentettem meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politizál, tanít a képviselő

Sándor Klára újoncnak számít az országgyűlésben. A szegedi liberális képviselő, egyetemi oktató… Tovább olvasom