Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Üveglapon a Táncosnő

Karácsonyra megújul az Anna-kút és a háromszögletű tér. A Táncosnő szobrot edzett üvegből készülő talpazatra állítják és lilaakáccal befuttatott pergolával árnyékolják. Az építkezést hétfőn kezdik és várhatóan két hónap múlva fejezik be. Ez idő alatt a tartalék kút működik az Anna fürdő bejáratánál.
A hamarosan megújuló tér. Lilaakác alatt az Anna-kút DM-illusztráció
A szegedi Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő tavaly nyáron újult meg és a rekonstrukcióval párhuzamosan a Tisza Lajos körúton az épület előtti járda új burkolatot kapott. Ennek folytatásaként hétfőtől elkezdődik az Anna-kút körüli háromszögletű tér felújítása. A Tisza Lajos körút, Kossuth Lajos sugárút, Anna fürdő és Jerney-ház által határolt terület díszburkolatot kap és a kutat is átalakítják. Ezzel együtt az építéshez kapcsolódó közművezetékeket is kicserélik. A kút felújítást a HPQ Kft. végzi, míg a Fekete Sas utca folytatásaként épülő kerékpárutat és a térburkolást a Szegedi Mély- és Magasépítő Rt. alakítja ki.

A tervezett kútposztamens és a rajta lévő szobor helye nem változik. A fémszobor alá, belülről megvilágítható üveglapokból rétegenként ragasztott csonka gúla alakú talapzat kerül. Ez lesz a középpontja a nyolc pilléren álló, körgyűrű felületű pergolának, amire árnyékolásként lilaakácot futtatnak. A terveket a szegedi Weintrager Adolf készítette:
– Csáky József szobrászművész légies táncosnő szobra alá nem illik a márványposztamens, ezért terveztünk edzett üvegből vizet idéző, izgalmasabb, vibráló felületet – magyarázta az építész.

Az 1927-ben fúrt kút eredeti funkcióját megtartja, a rekonstrukció után a lakosok az 51 fokos gyógyvizet továbbra is ingyen vihetik haza. A felújítás alatt a kút csapjait – várhatóan hétfőtől – elzárják. A szegediek azonban nem maradnak Anna-víz nélkül – tudtuk meg Bánáti Antaltól, a Szegedi Fürdők Kft. ügyvezető igazgatójától – mivel az Anna fürdő bejáratánál a tartalék kutat megnyitják.

A munka végéig – a tervek szerint december 15-éig – általános útlezárás nem várható, de arra számítani kell, hogy az anyagok szállítása időlegesen némi fennakadást okozhat a közlekedésben. A munkaterületet azonban a gyalogosok nem használhatják, a másik oldalon kell közlekedniük és a buszmegállót is áthelyezik az Anna fürdő elé.

A 76 millió forintos rekonstrukció befejezése után jövő nyáron folytatják a csomópont átépítését. Tapasztó Sándor, az önkormányzat közlekedési csoportvezetője elmondta: a 400 millió forintos program keretében a villamosvágányok keresztezését és a váltókat kicserélik, a járdákat díszburkolattal látják el és ezeken a területeken – a Tisza Lajos krt. már átépített szakaszához hasonlóan – zöldsávokat alakítanak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom