Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Üzemorvosbotrány a megyei közgyűlésen

Június 9-én Bánfi Tamás megyei önkormányzati képviselő még ügyvezetője volt annak a cégnek, amely a hó végén a megye több intézményének üzemorvosi ellátására szerződhetett. A vita közben elhangzott: ezek a szerződések nem jogszerűek, és megszűnnek.
Meglepő bejelentéssel keresték meg a csongrádi Szarka Ödön Szakrendelő igazgatóját nemrég. Ezután nem oda mennek üzemorvosi vizsgálatra a helyi otthonok, a múzeum, a levéltár és a középiskolák dolgozói. A rendelőt a városi önkormányzat, a felsorolt intézményeket a megye működteti. A rendelő igazgatója, Sipos Tibor azért döbbent meg, mert érvényes, két hónapos felmondási idővel ellátott szerződésük van a megyével. Azóta sem kapott értesítést arról, hogy ezt semmisnek kell tekintenie.

A történet azért érdekes, mert az üzemorvosi szolgáltatás jól fizető munka. Hosszú távon is az marad: régóta tervezik bevezetni azt a rendeletet, amely megszabja e szolgáltatás árait – a csongrádi árnál jóval magasabban. A Magyar Orvosi Kamara ajánlása már ma is 6900 forint.

Sipos lapunknak azt mondta, ha látta volna, hogy a megye nyílt közbeszerzést ír ki intézményeinek foglalkozás-egészségügyi ellátására, pályáztak volna, akár nagyobb körben is. De ilyen kiírásról nem tudtak.

Nem ezen akartak meggazdagodni

A szakrendelő évente fejenként 2000 forintos áron vizsgálta a megye itteni dolgozóit. Ez nagyon olcsó, de mint Sipos mondta, tudták volna tartani. A megyei és a városi önkormányzat is pénzügyi gondokkal küszködik, és abban maradtak – még a megye előző vezetésével –, hogy nem egymáson akarnak meggazdagodni.

Szirbik Imre azt kérdezte, miért kell külső szolgáltatót választani üzemorvosnak, ha a megyének van két kórház. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)

A történtekről lapunk is tudomást szerzett. Az ügyről Magyar Annát, a közgyűlés elnökét kérdeztük volna a napokban. Ő azonban Csőke Attilát, a pénzügyi bizottság elnökét bízta meg a válaszadással. Csőke megerősítette: az új munka-egészségügyi szolgáltató meghívásos pályázaton nyert, mint a legolcsóbb ajánlatot tevő. Nemcsak Csongrádon, hanem a megye többi intézményénél is – a makóiakat kivéve – egy cég győzött június 30-án. 7600 forintért (per fő per év) vállalta a munkát, 3138 megyei önkormányzati dolgozót lát el, a szerződés legfeljebb 12 hónapig él.

Ez Csőke szerint ideiglenes állapot, mert közbeszerzést írnak ki erre a feladatra. – Azért kellett hamar lépni, mert a korábbi üzemorvosi szerződések közül több is lejárt – mondta Csőke. Hozzátette: – Az intézmények kerestek új szolgáltatót, hat körzetbe tömörültek, és ajánlatokat kértek június közepén. Bánfi Tamás, az egészségügyi bizottság elnöke ehhez annyit tett hozzá: a fő cél az volt, hogy egységes feltételek legyenek a megyei intézményekre kiírt pályázatokban, és ezeket később, a közbeszerzésben is érvényesítsék.

Bánfi Tamás (középen) június elején kilépett a cégből, amely a hó végén nyert a meghívásos pályázaton. Fotó: Karnok Csaba
Bánfi Tamás (középen) június elején kilépett a cégből, amely a hó végén nyert a meghívásos pályázaton. Fotó: Karnok Csaba

Az elnök asszony nem tudta


A rendkívüli közgyűlésen tegnap Magyar Anna elnök azt mondta: ő minderről csak néhány napja szerzett tudomást. Az ismétlődő kérdések megválaszolására felkérte Csőkét és Bánfit. Az ügyet Szirbik Imre szentesi polgármester hozta szóba: azt firtatta, ki kötött szerződést a megyei intézményekben dolgozók üzemorvosi ellátására, ráadásul külső szolgáltatóval, miközben van erre a feladatra két saját kórháza. Csőke Attila a kérdésekre elismerte: valóban köttettek szerződések a majdani közbeszerzés lebonyolításáig, és ez az ő ötlete volt. De ezekről a megállapodásokról azóta kiderült: nem jogszerűek, és megszűnnek. Kozma József baloldali frakcióvezető ezek után azt kérdezte, melyik ez a cég, és vajon a szerződéssel a kezében nem fogja-e beperelni a megyét. Csőke Attila azt mondta, nem, de ez a magánvéleménye. És nem ecsetelné az érintett vállalkozás lelkivilágát.

A cégvezető még nem tudja


A több mint egyórás vitában végül a cég neve nem hangzott el. Mint megtudtuk, ez a Rufusz-Med Egészségügyi Szolgáltató Kft., 2007. november 7-én jegyezték be Zákányszéken, a Szegfű utca 55. szám alatt székel. Egy július 13-án hatályos cégkivonat szerint a két ügyvezető Varga Csaba és dr. Bánfi Tamás megyei képviselő, a Fidesz ruzsai elnöke. A tagok: a Sásdi Medicina Bt. és a Genis Intézményszolgáltató Kft. Bánfi azonban csak június 9-ig töltötte be ezt a posztot: – Amikor felmerült a lehetősége annak, hogy a későbbiekben esetleg indulunk megyei pályázatokon, megbeszéltük Bánfi Tamással, hogy elválnak útjaink, ő lemondott az ügyvezetői posztról, a bt.-jük is kilépett a cégből – mondta lapunknak erről a minap Varga Csaba. Csőke is nyilvánvalóvá tette Varga számára, hogy a cég csak akkor indulhat, ha Bánfinak nincs köze hozzá.

Amikor tegnap elkezdődött a vita, felhívtuk és elértük Varga Csabát. Útban volt hazafelé. Megkérdeztük: élnek-e azok a szerződések, amelyeket az üzemorvosi ellátásra kötött a megye intézményeivel. Az ügyvezető meglepődve azt mondta, tudomása szerint élnek. El is kezdődött a szolgáltatás.

H. Szabó Réka
H. Szabó Réka

H. Szabó Réka az új szentesi igazgató

Zárt ülésen, a jelölt meghallgatása után döntött a megyei közgyűlés arról, hogy a következő tanévben H. Szabó Réka vezesse a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskolát. Amikor nyílt ülésen a döntést kihirdette Magyar Anna elnök, a képviselők – mindkét oldalon – megtapsolták a tanárnőt. H. Szabó Réka megbízással került ebbe a pozícióba. Ez azt jelenti, hogy a megyei önkormányzatnak hamarosan – a döntés szerint decemberben – pályázatot kell kiírnia a poszt végleges betöltésére, és majd választania kell a jelentkezők közül. Az intézmény azonban most nem maradhatott vezetés nélkül, miután hamarosan kezdődik a tanév, és az előző, megválasztott igazgatótól, Magyar Lászlónétól némi huzavona után visszavonták a megbízást.

A döntés után az újságírók körbevették H. Szabó Rékát, aki a sokak által legfontosabbnak tartott kérdésre – visszaveszi-e Keserű Imre drámatanárt – azt felelte: jobban meg kell ismernie a helyzetet ahhoz, hogy állást foglalhasson. Az új igazgatónő azt is mondta, már ma bemegy az intézménybe, és mindvégig azon lesz, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott munka folyjon az iskolában – ahol, ha lehet, ő is szeretne tanítani. A tanévnyitó értekezlet augusztus 25-én, reggel kilenckor kezdődik az iskolában.

Rokonszenves az új direktor

– Nem volt kétséges, hogy megbízzák H. Szabó Rékát – mondta Bedő Katalin, a pedagógusok szakszervezetének gimnáziumi titkára. Szerinte az új igazgató rokonszenves, nem lehet kifogásuk ellene. Arról pedig nem ő tehet, hogy milyen eljárással keresték az igazgatókat a Horváth Mihály gimnázium élére. – Remélem, hogy jó vezető lesz, mert az iskolának szüksége van arra, hogy az legyen – hangsúlyozta a titkár, hozzátéve: nyitottan várják, és bíznak abban, hogy jól tudnak majd együttműködni. Annál is inkább, mert a tanároknak és a diákoknak is ez az érdekük.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Yossarian 2008. november 14. 17:24
  „hát így megy ez nálunk, kis magyar honban. ahogy valamelyik politikai garnitúra odafér a húsosfazékhoz azonnal tömni kezdi a zsebét, és megragad minden lehetőséget, hogy degeszre lopja magát.
  méghogy meghívásos pályázat?!? meghogy kilépett a cégtől mielőtt pályáztak volna?! röhely.
  és ezek a fitymaszos fiúk ácsingóznak az ország vezetésre is 2010-től.
  édes istenem, mi lesz itt?”
 • 31. zsuké 2008. augusztus 28. 08:01
  „A tűz és munkavédelem is hasonló módón lett költséghatékonyabb, vagy az éves bérlet Csőke Úr szerint!!!!”
 • 30. ajtónálló 2008. augusztus 23. 20:35
  „Elég érdekes igen, ez a megyei dolog. Szóval az, hogy a Fidesz nem engedte az OGY képviselőinek a megyei közgyűlésbe való jelölését, Nógrádi jól kikerülte. Homokháti sokadalom listáról jutott be - és vitt be magával a FIdesz frakcióba egy SZDSZ-est és egy MSZP-st...
  Ami a cikkel kapcsolatban érdekes, az a "Magyar Anna nem tudta" mondat. Elég rátermett közgyűlési elnök, ha ilyen döntések nem jutnak el hozzá, illetve, ha egy ilyen ügyben inkább másra hárítja az újságírói kérdéseket. Elég érdekes... Nem a kép kellene, hanem a tudás!”
 • 29. öreg-motoros 2008. augusztus 21. 15:27
  „Számomra elég furcsa ez a megyei fölállás. Nézzük csak meg: Csőke Attila nem is Fidesz tag, hanem a Vállakozók Pártjának embere, mórahalmi lakos (homokhátság). Bánfi Tamás ruzsai (homokhátság) Fidesz elnök, Magyar Anna a közgyűlés elnöke domaszéki (homokhátság), aki utolsóként került be a Megyeházára a Fidesz listáról. És a végén, de nem utolsó sorban itt van Nógrádi Zoltán Mórahalom (homokhátság) polgármestere, aki Fidesz országgyűlési képviselője és egy Homokháti listáról került a megyébe, ahol a listán volt tanácselnök is szerepelt, ... Szerintem működhetne ez a megye jól is, ha nem homokhátiakkal lenne feltöltve, hanem alkalmas emberek kerültek volna be.”
 • 28. Boston 2008. augusztus 18. 09:57
  „Móriczka úgy látom, hogy Te nem érted (vagy nem akarod érteni). Szeretném a figyelmedbe ajánlani az országos balliberális gazdaságpolitikát (barátaidat), idézem: "... az állam nem jó gazda, a magántőkével kell biztosítani a hatékonyabb működést...". Ezek alapján, ha belegondolsz: hmm... Ha egy kötelező tevékenységet (a cimboráid idén szigorították a törvényt) egy közalkalmazott orvos látja el (tudod, 13. havi, üdülési csekk, étkezési utalvány stb.) akkor is megkapja a fizut, ha senkit sem vizsgált meg. A vállalkozó viszont csak akkor kap pénzt, ha kőkeményen teljesít és nyugi, ezt nagyítóval fogják vizsgálni. Akkor pedig hiába az egyik zsebünkből a másikba kifizetés, ha a dolgozó semmit sem kap érte (!!!!!). Ha pedig párt business-ről akarsz beszélni, akkor beszélgessünk: Ki is őrzi a honvédségi laktanyákat a katonák helyett? Segítek, az IN-KAL Security! Ez ám az ésszerű kiszervezés... a Hosp-Investről meg már ne is beszéljünk!!
  Egyébként a megyei önkormányzatnál több mint 4 ezren dolgoznak (mielőtt vitatkozol, egy kicsit utána kellene nézni a dolgoknak...) no comment.”
 • 27. ..xyxy.... 2008. augusztus 17. 17:36
  „Elolvasva a bejegyzéseket kajánul elgondoltam, hogy Szíjjártó úr FIDESZ aktivistáival körtalkotva Magyar Annával, Nógrádival, Csőkével, Bánfival s a többiekkel kiáll a Rákóczi térre (a szegedire, nem a pestire bár lehet hogy az jobban állna nekik) és dördedelmesen körülmutat Az egészségügyet nem adjuk! (persze, a mi zsebünkbe rakjuk). Nem privatizálunk! (A munka nem kell, csak a lóvé). És egyébként is a fletó a hibás, s mindenki a homlokára ragasztja a cimkét, hisz oda kell tenni, ahol hiányzik valami...mondta a nagyvezír! A hír tv adását megszakítva közvetíti, s napokig ismétli az aktust. Hülyeség?”
 • 26. Móriczka 2008. augusztus 17. 15:50
  „Boston Nem érted, vagy csak védeni akarod a tolvajokat! Például ott van a másfél éves biztosi tevékenység mellet közel egy milliárfd veszteséget öesszetermelő szentesi kórház. Ha a közel 1500 megyei dolgozó ellátását ez az intézmény végezné 7000 forintjával, akkor a több mint 10 millió ft nem az egészségügy bizottság alelnökének zsebébe vándorolna a megyei költségvetésből a pénzügyi bizottság elnökének strómankodása mellett, hanem a megye intézményét segíteni, Gondolom a kórházban van megfelelő szakember már csak azért is, mert Bánfi úr egy szentesi kórházi orvost alkalmaz a kórházi munka mellett. Állami intézet eszközével, közalkalmazottal saját zsebre.Erről szó ez a FIDESZ BIZNISZ! TSZTA KORRUPCIÓ! Gondolom Magyar Anna megírta a feljelentést, mert mostmár tudja mi folyik itt.”
 • 25. Boston 2008. augusztus 17. 14:47
  „Egyet értek a 22. hozzászólással. Az Orvosi Kamara ajánlott árai alatt fényévekkel valóban csak úgy lehet ellátni ezt a feladatot, ha valamit "kihagy" a szolgáltató. No comment...
  Egyébként - azokon kívül, akik kötelességszerűen szidják a jobboldali megyei vezetést - valaki végigolvasta-e a cikket? Én úgy érzem, hogy ez "nagy vihar egy kanál vízben". Szirbik Úr vajon mennyit fizet az önkormányzati dolgozók után foglalkozás-eü szolgáltatásért??? Amit pedig olyan erősen nehezményeznek, hogy Dr Bánfi T. érintett volt az egyik cégben (amellett, hogy jóval előtte kilépett), az érintettségről én Dr Demeter A. megyei képviselőt kérdezném inkább, aki még idén is jogtanácsosa egy megyei intézménynek. Ja, gondolom az még belefér... ugye kedves MSZP-s etika és erkölcs lovagok...”
 • 24. 212223... 2008. augusztus 15. 22:40
  „21 22 23
  Ne beszéljetek mellé. Sípos úr nem magánszemélyként dolgozott, hanem mint közpénzből működő rendelő egy másik közpénzből működő intézménynek, iskolának szocotthonnak számolt fel ennyit a rendelő által elvégzett tevékénységért. Olyan ez, amikor egy család tagjai egymással számolnak el. Akár 2000, akár 7000 a pénz a családban marad, egyik zsebből a másikba kerül.Így is úgy is közpénz maradt.A kedves FIDESZES urak és hölgyek ezt a pénzt ki akarták venni a közösből és hazavinni. Fejenként 2000 helyett 7000-t. Közpénzből magánpénzt csinálni s közben az orvosi kamarára hívatkozni.Erről szól a mese.Privatizáció a népszavazás után FIDESZ módra. Szíjjártó úr erre varrjál gombot.”
 • 23. Alpesi01 2008. augusztus 15. 22:17
  „21.
  A 2000 Ft semmi szolgáltatásért igen is sok. Tisztában vagy vele, hogy milyen szolgáltatást nyújtott az orvos? A rendes szolgáltatást igenis meg kell fizetni, de semmit a mi adónkból ne fizetgessék.”
 • 22. üzemorvos/voltam/ 2008. augusztus 15. 22:13
  „Sipos Úr milyen alapon vállalta 2000 ft-ért,mikor a legalacsonyabb
  ,ajánlott dijtétel is 5000 ft.”
 • 21. galócahalál 2008. augusztus 15. 22:05
  „A 2000 ft.olyan mint mikor a mulicégek áron alul árulják pl.a dinnyét.
  Ilyenkor a versenyhivatal már üvölt,persze az eü.-ben ilyen nincs.Ennek az az oka,hogy az orvosi kamara képtelen/vagy nem akarja kiharcolni,hogy tiszta viszonyok legyenek,legyen általános, mindenkire kötelező tarifa rendszer.”
 • 20. elcse..tétek... 2008. augusztus 15. 21:37
  „Csőke úr! Őn azt mondja, nem ecsetelné a hopponmaradt vállalkozó, elv és üzlettársa lelki világát. A saját lelkivilága a történtek után nyilván arról szól hogy hogyan kéne minél kisebb feltűnést keltve eltűnni innen, amig a bili teljesen ki nem borul. Vagy először még kompenzálja a húsos falattól eléső fideszes képviselőtársát és üzleti körét? Arra nem gondolt, hogy szembe kéne nézni a FIDESZnek és Önnek a pénzhiány miatt kirúgott orvosokkal, ápolókkal, tisztviselőkkel, intézményi dolgozókkal? Nekik minimálbérre sincs pénz, de a narancsos párrttársainak van dugig pénz a kasszában!”
 • 19. kever 2008. augusztus 15. 20:18
  „Óriási döntés, hogy a szentesi gimi élére egy évre neveztek ki igazgatót, miután három diri már csődöt mondott. Ha olyan jó ez a tanárnő, akkor mit vacakolnak tovább?”
 • 18. haramia 2008. augusztus 15. 18:49
  „Alpesi01 2008.08.15 16:55
  Egyetértek. Nem is tudom miért nem lehet ezt az egész túlburjánzott politikussiserehadat csökkenteni. Mindenütt, kezdve az országgyűlésen le egészen az önkormányzatokig. Ha ebben nem lesz valamiféle előrelépés, ezek felzabálnak, elherdálnak mindent.”
 • 17. Alpesi01 2008. augusztus 15. 17:54
  „2/3-os törvény kellene a közigazgatás megváltoztatásához. De ebben a primitív, bunkó és ocsmány kis országunkban ez jelenleg lehetetlen. Sajnos a "rendszerváltással" a Pol Pot megyei hagyományokat nem tudt(u)ák felszámolni. Pedig lenne itt feladat a pénz lenyúlásán kívül is. Elég, hacsak rátekintünk a statisztikai ranglistára. Na hanyadik is ezen a listán a mi kis Balkánhoz közeli (elnézést kérek a Balkántól, hogy megyénkhez hasonlítottam) megyénk???”
 • 16. Kellemes 2008. augusztus 15. 17:24
  „A megye azért van, hogy a fideszesek valahol kiélhessék magukat. A régiókat azért nem lehet hivatalossá tenni a közigazgatásban, mert a Fidesz nem szavazta meg.”
 • 15. Kellemes 2008. augusztus 15. 17:21
  „Ami itt a megyei közgyűlésben folyik, attól még Szijjártó úrnak is eláll a szava, nem beszélve Orbánról. Hogy ennyire a Fidesz ellen dolgozzanak, azt még talán a szocik számára is - kellemes - meglepetés.”
 • 14. Minek a megye ha van régió? 2008. augusztus 15. 17:19
  „.”
 • 13. Alpesi01 2008. augusztus 15. 16:55
  „Alapvető probléma, hogy egyáltalán nincs szükség megyei önkormányzatokra. Ha tanulmányozzuk az önkormányzati törvényt, akkor kiderül, hogy ez az "intézmény" teljesen funkciótlan. Negyven valahány intézmény felett diszponálnak és gyakorlatilag más funkciójuk nincs is. Ezt a kiürült feladatot 40 önkormányzati képviselő és kb. 100 hivatalnok látja el. Az önkormányzati képviselők politikusok. (azt, hiszem, hogy erről elég ennyit is írnom.) A hivatalt a nagy átszervezések (politikai tisztogatások) után hatalmi gőggel megáldott és saját szakmájukhoz sem értő emberkékkel töltötték fel. A lényeg a pénz megszerzése. (Az, hogy a "politikus" lop az egy dolog. De sajnos a hivatal is lop a saját intézményeitől.) Megjegyzem, hogy ez politika független, mivel a Lehmann-, Frank- és a mostani Magyar-érában is a fent vázolt módon "működi" a rendszer.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vélemények egy hét után az olimpiáról

Szeged - Csonka Gábor sportmenedzsert, Sipos Aurélt, a Szilánk Zrt. vezérigazgatóját, Herbert… Tovább olvasom