Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Üzletrészt hagyott a megyénél az állam

Csongrád megye - Megtarthatta a Csongrád Megyei Önkormányzat a DKMT NKft.-ben meglévő üzletrészét, bár ez a helyzet még változhat. Ez a cég határon átnyúló fejlesztéseket tervez, résztulajdonosa Vajdaság kormánya és négy romániai megye is. Bács-Kiskun önkormányzata volt a másik hazai tulajdonos, de tőle elvette e vagyont az állam.
Nem tarthatta meg a programokat szervező Rendezvényházat és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot a Csongrád Megyei Önkormányzat: ezt a két cégét át kellett adnia a kormányhivatalnak. A DKMT Nonprofit Kft.-ben meglévő 22 százalékos üzletrészéhez is ragaszkodott az önkormányzat. A céget 2003-ban alapította Csongrád megye és Bács-Kiskun megye önkormányzata, Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya és négy nyugat-romániai megyei tanács: az aradi, a temesi, a krassó-szörényi és a hunyadi. A vállalkozás a közös pályázatokat menedzseli. Legutóbb nagy európai idegenforgalmi kiállításokon népszerűsítette, újságíróknak mutatta be a dél-alföldi és vajdasági borpincéket, sör- és pálinkafőzdéket, vendéglátó vállalkozásokat. Hazai és szerbiai vasúti szakembereket utaztatott a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonalon, és 380 ezer eurót nyert egy tanulmány elkészítésére, amely azt vizsgálja, hogyan érdemes felújítani ezt a vasúti összeköttetést. Ezek a fejlesztések a trianoni határhúzáskor megszakadt gazdasági kapcsolatokat állítják helyre.

Még a december 15-i ülésen javasolta Piri József (MSZP), hogy erről a tulajdonáról mondjon le a megye, a jobboldali többség azonban nem támogatta indítványát. A december 29-i ülésen Tóth Péter, a Jobbik képviselője vetette föl, célszerű átadni ezt az üzletrészt az államnak, mert a cég beadott pályázatainak összértéke eléri a 700 millió forintot, és ez a 2012-re tervezett megyei önkormányzati költségvetés háromszorosa. Tóth lapunknak hangsúlyozta: a megyei adósság kezeléséről és az önkormányzatokról szóló törvény szerint is át kéne adni ezt az üzletrészt.

Az aznapra elkészült, végül meg sem tárgyalt szerződésből azonban kiderül, miért tarthatta meg a megye ezt a vagyont: „az átadás-átvétel alól kivételt képez a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft.-ben meglévő üzletrészünk, tekintettel arra, hogy a társaság a Duna-Körös-Maros-Tisza Regionális Együttműködés egyik testülete, így szervesen kapcsolódik majd a jövő év elejétől a megyei önkormányzat előtt álló területfejlesztési új feladatokhoz".

Egyelőre úgy fest, az állam ebben az ügyben nem döntött következetesen, mert míg itt a megyénél hagyta az üzletrészt, Bács-Kiskun megyéét elvette. Kerényi János Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott kérdésünkre azt mondta, eddig arról győződött meg, hogy a DKMT-üzletrész nem hozott sokat Bács-Kiskun megyének. Meg kell vizsgálni, a jövőben ez hogyan alakulhat. Bár az átadás-átvételről szóló szerződéseket már megkötötték, a részletek még változhatnak. Kerényi elképzelhetőnek tartja, hogy végül a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei üzletrész is a Csongrád megyei kormányhivatal fennhatósága alá kerül. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke viszont azt mondta, szeretné elérni, hogy ez az üzletrész visszakerüljön hozzájuk.

A jövőről szerettük volna kérdezni a cég ügyvezető igazgatóját, Csókási Esztert, de nem nyilatkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapjog lett az önvédelem

Magyarország új alaptörvénye szerint január 1-jétől alkotmányos alapjog lett az önvédelem és a magántulajdon védelme. Tovább olvasom