Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Vad Csipkerózsika

Szeged - Nyílt próbával egybekötött rendhagyó sajtótájékoztatót tartott tegnap a Csipkerózsika pénteki bemutatójára készülő Szegedi Kortárs Balett a kisszínházban.
A Hattyúk tava nagyszínházi bemutatójára készülve merült fel Juronics Tamásban, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjében, hogy Csajkovszkij másik balettzenéjére, a Csipkerózsikára is érdemes lenne koreográfiát készítenie. Hamar kiderült, hogy a kisszínházi tér másfajta szellemiséget sugall, így a klasszikus muzsika kicsit háttérbe szorult, bátrabban nyúltak az alapanyaghoz. Juronics Tamás a tegnapi tájékoztatón úgy fogalmazott: arccal a fiatalok felé fordultak, vadabb, merészebb világot teremtettek, a mese felszíne alá néztek, és szexuál-pszichoanalitikus elemzés után az ifjak tapasztalatlanságáról és tapasztalatairól is szól a produkció.

Az újraértelmezett Csipkerózsikához különleges színpadkép dukál – az egyik legeredetibb látásmódú tervezőt, Kentaurt kérték fel a díszlet megálmodására. A korábbi nagyszínházi és Dóm téri munkáiról Szegeden is jól ismert alkotó nem a hagyományos módszerrel dolgozott, hanem szabadon asszociálva alkotta meg a szakrális jellegű teret. Ahogy a tájékoztatón fogalmazott: örül, hogy nem kellett kompromisszumokat kötnie, így minőségi színpadi látványt sikerült létrehoznia.

A Csipkerózsika az első színházi munkája DJ Dusánnak, aki Csajkovszkij muzsikája mellé vad elektronikus hangzást, modern zenét kevert. Azt remélik, általa a Sing-Singbe járó fiatalokat is becsábíthatják a színházba.

Haller János és Szarvas Kriszta a tegnapi próbán. Fotó: Frank Yvette
Haller János és Szarvas Kriszta a tegnapi próbán.
Fotó: Frank Yvette

Részt vettek a tájékoztatón a balettegyüttes médiapartnerei is. Szetey András, lapunk főszerkesztője arról beszélt: a nyílt próba is bizonyította, a színház, a tánc veszélyes üzem. Gratulált az izgalmasnak ígérkező darabhoz, és hangsúlyozta: a Délmagyarország fontosnak tartja a jó partneri viszonyt a társulattal. Tóth Géza ügyvezető igazgató azt emelte ki: a Rádió88 már két éve gyümölcsöző együttműködést folytat az együttessel.

Pataki András balettigazgató szerint az elmélyülő válság és a változó színházi finanszírozási rendszer miatt bizonytalanná, tervezhetetlenné vált a társulat élete; egyetlen biztos pont maradt: a közönség. Hamarosan megjelenik Demcsák Katalin tollából az együttes 20 évét reprezentáló kötet. Folytatják beavató-színházi sorozatukat, a diákszemakcióval pedig középiskolásokat szeretnének megnyerni a műfajnak. Haller János címszereplésével hamarosan felújítják A csodálatos mandarint.
Veszélyes üzem.

A tegnapi nyílt próbán vették fel először a táncosok a Csipkerózsika jelmezeit. Talán a szokatlan helyzet is közrejátszhatott abban, hogy az egyik mozdulatsor rosszul sikerült: maguk az érintettek sem tudták utólag megmondani, pontosan mi történt, de Csetényi Vencelnek egy ütéstől hátracsuklott a feje, és eltört az egyik foga. Szerencse a szerencsétlenségben: a baleset nem befolyásolja a pénteki premiert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb volt a füst a lángoknál - tűzoltók mérlege

Szeged - Kevesebb dolguk volt a szegedi tűzoltóknak 2008-ban, mint egy évvel ezelőtt. Legmagasabb riasztási fokozatban csak egyszer kellett vonulniuk, az enyhébb nyár pedig kevesebb avartüzet hozott. Tovább olvasom