Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Vadászpilótának készül

Egy szegedi közgazdász úgy döntött: vadászpilóta lesz. Takács László tavaly nyáron jutott erre az elhatározásra egy repülős tábor után. A fiatalember még soha nem volt katona. Egy biztos: Gripen típusú vadászgéppel szeretne manőverezni.
Fotó: DM/DV
Ha valaki vadászpilótának készül, az már önmagában is kuriózumnak számít. Közgazdászok ritkán gondolnak arra, hogy a számok világából kimozdulnak, és inkább szuperszonikus repülőt vezetnének. A 23 éves szegedi Takács László januárban végezte el az egyetemet, de az elhatározása már tavaly nyáron megszületett. Ekkor jelentkezett a szolnoki egyhetes repülőtáborba. Itt vált egyértelművé, hogy Gripenekkel szeretne manőverezni a magyar haderőben.

– Olyan benyomások, élmények értek, amelyeket nem tudok elfelejteni. Az egy hét alatt a vitorlázórepülőktől, a motoros gépeken át az előre-hátra manőverezni tudó helikopterig mindent kipróbáltunk. A fel- és leszállás kivételével oktató kíséretében vezethettük is a gépeket. Különböző műrepülő figurákat hajthattunk végre – áradozott a fiatalember a levegőben szerzett tapasztalatairól, élményeiről. Hozzátette: a dugóhúzós manővert a csoportból csak ketten bírták ki hányás nélkül. A többiek lehet, hogy le is mondtak a repülésről. Ugyanakkor – ahogy mondta – a nyolc „gés" nyomást is el kellett viselnie.

Fotó: DM/DV
A vadászpilótának készülő fiatalember jelenleg még az orvosi vizsgák előtt áll. – Kecskeméten három nap alatt tetőtől talpig megvizsgálnak bennünket. Azt mondták, ilyen tüzetes vizsgálatot legközelebb majd a boncasztalon végeznek – mondta humorosan az elszánt közgazdász, akinek a fogai teljesen épek, életében enyhébb megfázáson kívül semmilyen betegsége nem volt, és a látása is éles. Ezek persze csak alapvető kritériumai a vadászpilóta-kiképzésnek. A feltételek között az is szerepel, hogy a jelentkező 26. évét ne töltse még be, diplomája legyen és angolul beszéljen. László természetesen minden feltételnek megfelel.

A sportos testalkatú fiatalember nem volt még katona, amit kicsit sajnál. Gyermekkorában viszont nem azok közé tartozott, akik tűzoltók, katonák vagy mentősök szerettek volna lenni. De nem is a buli kedvéért vállalná ezt a nehéz, de rendkívül szép hivatást.

– Közgazdászként végiggondoltam a lehetőségeimet. Az egyetem alatt
Statisztika

Az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján ezer jelentkezőből jó, ha tizet nyilvánítanak egészségesnek a repülőorvosok. Közülük sem mindenki egyenruhájára kerül fel az aranysas pilótajelvény. Magyarországról Kanadába évente hat pilóta mehet Gripen-kiképzésre.  
már egy életbiztosítási cégnél dolgoztam, és a hallgatói önkormányzat alelnöke voltam. Mivel nagyon érdekel a repülés, az sem volt mellékes, hogy a vadászpilótákat jól megfizetik, és ötvenéves kor előtt nyugdíjazzák. Azzal is tisztában vagyok, ha bekerülök a jelöltek közé, akkor az itthoni kilenc hónapos alapkiképzés, majd a kanadai bázison a szakma elsajátítása közben nehéz percek várnak rám – magyarázta a repülési előképzettséggel még nem rendelkező László. De a hadászati repülőgépekről már beszélgetésünkkor kiselőadást tartott. A Gripenről pedig áradozott. Bele nem ülhettek ugyan a kecskeméti látogatáson, de megcsodálhatták kívülről.

– A már kiképzett pilóták azt mondták, egészen más irányítani, mint az orosz MIG-eket. Az utóbbiakba beszállhattunk. Nem valami kényelmes járgányok – osztotta meg tapasztalatát Takács László, aki azt is megemlítette, hogy szülei nagyon féltik, és enyhén szólva nem örültek elhatározásának. Párja, akit hamarosan szeretne feleségül venni, a leendő anyós és após véleményét osztja.

– Azzal próbáltam meggyőzni szeretteimet, hogy arányosan sokkal kevesebb légi baleset történik, mint földi – mondta a közgazdász vadászpilóta-jelölt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától látogatási tilalom két klinikán

Legalább egy hétig tart az a látogatási tilalom, amit mától rendelt el az influenzajárvány miatt a… Tovább olvasom