Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vadonatúj eszközpark a kibővült újszülött intenzíven

Szeged - Összevonták a két szegedi koraszülöttosztályt: immár egy helyen, a Korányi fasoron gondoznak minden idő előtt világra jött babát. A 30 férőhelyesre bővített, 284 négyzetméteres osztályon valamennyi berendezést kicserélték – vadonatúj eszközparkkal folytatják azt a küzdelmet, hogy minden babából teljes értékű felnőtt válhasson.
Közel 417 millió forintból korszerűsítették és bővítették a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ újszülött intenzív osztályát. A koraszülötteket eddig két telephelyen, a Korányi fasoron és az egykori gyermekkórház épületében látták el – utóbbiban a már stabil állapotban lévő, gyarapodó babákat helyezték el. A két osztályt integrálták most a Tisza-parti épületbe, ahol nagyjából 40 százalékkal bővítették ki a teret, hogy az eddigi 17 helyett 30 férőhelyet tudjanak biztosítani.

– Több új helyiséget is létesítettünk. Az inkubátormosóból, egy rendelőből és egy irodából is kórtermet alakítottunk ki, összesen 284 négyzetméterre növelve így az osztályt – mondta Túri Sándor professzor, aki a projektet vezette. Emellett minden helyiséget újrafestettek, csempéztek. Az építkezés 22 millió forintba került, a többi pénzt műszerekre költötték.

– Gyakorlatilag nem maradt régi műszer az osztályon – mondta a professzor. A 143 új eszköz között van például az a 30 vadonatúj inkubátor, amelyekben már a hőmérsékletet és a páratartalmat is pontosan tudják szabályozni, de mérik a benne fekvő babák súlyát is. – A régi, elavult berendezések amellett, hogy már nem működtek megfelelően, nehézséget is okoztak a babák ellátásakor. Az új inkubátorokba viszont olyan könnyen lehet benyúlni és ott mozogni, hogy akár kisebb műtétet is el lehet végezni bennük. Egy részüket ugyanakkor nyitottá is lehet tenni, hogy a babákat érhesse a friss levegő.
A modern berendezésektől, amelyeket ráadásul egységes orvosinformatikai rendszerbe kötnek, azt remélik a szakemberek, hogy az eddiginél is magasabb színvonalon tudják majd ellátni a koraszülötteket. Szegeden minden, 500 gramm feletti súllyal született babát ellátnak – évente nagyjából 600-at. Nem elég azonban az életben tartásuk: az is fontos, hogy milyen minőségű életet élhetnek majd. A körülmények eddig meglehetősen nehézkesek voltak: 25-30 éves inkubátor is volt az osztályon. Az új műszerekkel új minőségű munka kezdődhet meg az ország egyik legmagasabb színvonalú újszülött intenzív osztályán.

Olvasóink írták

  • 3. papagaly 2013. augusztus 25. 07:48
    „No a Korányi fasor 1-200 méterrel arrébb van!”
  • 2. Kaccat 2013. augusztus 24. 08:12
    „Gratulálok, továbbra is olyan kitartó és lelkiismeretes munkát kívánok mint eddig, talán most az új eszközök kicsit könnyebbé teszik!”
  • 1. adalen27 2013. augusztus 23. 22:31
    „Örülök,hogy sikerült végre ezt a fontos szegmenst korszerűsíteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobillal a szegedi paprika nyomában

Elkészült A szegedi paprika nyomában című mobilalkalmazás, amely ingyenesen letölthető a mobil piactereken. Tovább olvasom