Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Vadorzás ellen vadőrzés

A tél az orvvadászat fő időszaka, mert arról szól: ingyen vadhúst juttatni az ünnepi asztalra. S még inkább arról: azt jó áron eladni. Egy-egy évben több tízmillió forintos kárt okoznak az orvvadászok Csongrád megyében.
A kutya nem tudja, vadásznak segít, vagy vadorzónak. Illusztráció: Tésik Attila
A mostani télen nagy orvvadászati tevékenység ugyan nem jutott a vadászati hatóság tudomására eddig, de ez valószínűleg csak azért volt így, mert jóformán még tél sem volt – mondja Szél István, az FVM megyei hivatalának vadászati osztályvezetője.

Az orvvadászatnak a nagy hideg, a magas hó kedvez. Ilyenkor az őzek, a nyulak, a fácánok lakott területek – tanyák, kertes házak – környékére húzódnak, ott igyekeznek táplálékhoz jutni. Ha tehát beválik az a meteorológiai előrejelzés, hogy nagy hidegek várhatók, sok csapadékkal, akkor az orvvadászok, a csapdázók-hurkolók is aktivizálódhatnak. A fegyverrel „dolgozó" rapsicok egy részének fegyvertartási engedélye, vadászjegye sincs, de vannak olyanok is, akik rendelkeznek a szükséges okmányokkal, és tiltott időben, tiltott mennyiséget zsákmányolva tesznek kárt a vadállományban. Külön kategória a csapdákkal tevékenykedők – a ládacsapdások, a drótvarsások –, illetve a hurkolók hada.

Hurkolásért – mert ez állatkínzás, és bűncselekménynek minősül – már börtönbüntetést is kiszabtak Csongrád megyében. A pénzbüntetés sem elhanyagolható: egy őzbak elejtéséért akár egymillió forint befizetésére is kötelezhetik a rapsicot. Az osztályvezető becslése szerint akár több tízmillió forint lehet évente az orvvadászok okozta kár Csongrád megyében, ebből mintegy tíz-húsz millió forint az az érték, melynek esetében megtörténik a földerítés. Más esetekben csak sérült, vagy a rapsic elől elmenekült, aztán később elhullott állatok, zsigerelés „eredménye", vagy beazonosítatlan puskalövések utalnak arra, hogy orvvadászok járják a határt – olykor pedig semmi nyom nem marad, csak egyre kevesebb, s egyre riadozóbb vad utal a tevékenységükre.

Az ellenük való védekezés pedig? A vadászati hatóságon és a vadászatra jogosultakon túl a rendőrség, a polgárőrség és a mezei őrszolgálat is „ráfigyel" a rapsicokra. És amiként mind fontosabb lesz, hogy a területet vonzóvá tegyék a jövedelmet hozó, tehát a vadgazdálkodást is lehetővé tevő vendégvadászok számára, úgy válik egyre szigorúbbá a vadőrzés is.
Több tízmilliós kárt okoznak az orvvadászok? Ez a becsült érték csak első hallásra tűnik túlzottnak, hiszen a vadnak nemcsak vadhús-, hanem tenyész- és vadászati értéke is van. A tenyészértéket az jelenti, hogy – például – egy kapitális agancsot növesztett őzbak, amit az orvvadász lelőtt, már nem tudja továbbörökíteni utódainak az agancsfejlesztő képességét. A vadászati érték egyértelmű: a vadászatra jogosultak a vadgazdálkodáshoz – köztük a téli vadetetéshez, s az élőhelyek fönntartásához – szükséges pénzek jelentős hányadához a vadásztatásért befolyó összegekből jutnak hozzá. A rapsicok tevékenysége nyomán tehát mind nehezebbé válik a megmaradt vadállomány helyzete is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom