Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Vagány beatköltőt idéz meg Bánvölgyi Tamás

Szeged - A Vissza a feladónak című ,,Nem túlzottan - Irodalmi Est"-et a Szegedi Nemzeti Színház több alkotója állította színpadra. A beatköltő Charles Bukowski Posta című regénye adta az alapötletet, hogy Bánvölgyi Tamás vagány postásként mondja ki, amit mi nem merünk.
Rafinált egy részeg disznó – így jellemezte Bánvölgyi Tamás a Vissza a feladónak című, „Nem túlzottan – Irodalmi Est" főszereplőjét. A Szegedi Nemzeti Színház művésze a teátrum több munkatársával, köztük Czene Zoltán játékmesterrel állította színpadra Charles Bukowski Posta című regényének adaptációját.

A beatköltők közé sorolt szerző hősét, Henry Chinaskit, az elegánsan vagány postást Bánvölgyi Tamás alakítja, őt a kétszemélyes monodrámában Wilbert, azaz Tóth Ádám támogatja a színpadra. Egy postás mindennapjairól sztoriznak: nőkről, alkoholról, életről és halálról.
 
Bánvölgyi Tamás (elöl) a vagány postás sorsát magáénak érzi, pedig ő csak teát kortyolgat. Wilbert szerepében Tóth Ádám azért színpadra támogatja. FOTÓ: Kocsis Judit
Bánvölgyi Tamás (elöl) a vagány postás sorsát magáénak érzi, pedig ő csak teát kortyolgat. Wilbert szerepében Tóth Ádám azért színpadra támogatja. FOTÓ: Kocsis Judit

– Mindannyiunkról szól az előadás, mert bármelyikünkkel megeshet, hogy 2-3 havonta új állás után kell néznünk, kiszúr velünk a főnökünk, vagy nem találunk ki a bürokrácia útvesztőjéből – majd külföldön próbálunk boldogulni. Amit ezekben a helyzetekben nem merünk kimondani, azt Henry Chinaski megteszi – beszéltek arról az alkotók, hogy a bohém német–amerikai szerző sem véletlenül vált a nők kedvencévé. Férfidolgokról beszél bevállalósan, hétköznapi nyelven.  

– Ez a kiállás, vagányság mindig menő, mert mi már azért sem szólunk, ha romlott párizsit mérnek ki nekünk – fogalmazta meg a Vissza a feladónak című kétszemélyes monodráma kreatív írója, Miklós Krisztián, mitől érezhetjük a magunkénak a több mint 200 oldalas regényből született történetet. A Vissza a feladónak című ál-közönségtalálkozón így helyeselhetünk, nevethetünk vagy éppen szörnyülködhetünk június 12-én vasárnap 19.30-tól a Maláta kézműves sör- és grillkertben és kedden 20 órától a Hungiban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palackposta és lesifotó a múltból

Palackposta és lesifotó a múltból
Izgalmasabb kalandokra derül fény sokszor az írók, költők könyvbe rejtett bejegyzése vagy rövid levele alapján, mint az egész kötetből. Tovább olvasom