Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vágta, gazdakör és falunap Bordányban

Bordány - A lovas turizmust szeretnék fejleszteni Bordányban: ennek első lépése a Nemzeti Vágta júliusi előfutamának megrendezése lesz. Az iskolában hamarosan fedett kerékpártárolót adnak át, gazdaegyesületet, vállalkozói klubot alapítanak, és védelmi központja is lesz a falunapra készülő településnek.
Kellemes és kellemetlen eseményekből egyaránt kijutott Bordánynak az elmúlt hónapokban. A legnagyobb gondot a hónapokig tartó belvíz jelentette, amely a külterületeken élőknek okozott komolyabb problémát.

– A legkeményebb időszakban traktor állt szolgálatban a külterületen, amely a ki- és bejutásban segített az embereknek. A tanyagondnokok is keményen dolgoztak, hogy mindenkihez jusson élelem. A földutak sajnos elég rossz állapotban vannak, de reményeink szerint az év második felében vidékfejlesztési támogatást kaphatunk az államtól, amelyet tanyai utak javítására is tudunk használni – mondta Tanács Gábor. A polgármester nagy eredménynek tartja, hogy sikerült helyreállítani a Mikszáth Kálmán utca csatornáját, amelyet a belvíz miatt korábban felszaggattak. Komoly lépés volt a falu életében a lakók között végzett elégedettségi felmérés is.

Tanács Gábor szerint a falusiak szeretnek itt élni. Fotó: Schmidt Andrea
Tanács Gábor szerint a falusiak szeretnek itt élni.
Fotó: Schmidt Andrea

– A gyorsjelentésből kiderült: szeretnek itt élni az emberek, és hűek a falujukhoz. Arra is kerestük a választ, hogy mi hiányzik legjobban a településről. Ennek eredményeként a vasárnap kezdődő falunapon adjuk át Bordány első bankautomatáját és az iskolánál kialakított konditermet. Ezt félmillió forintból sikerült a fiataloknak létrehozni: a pénzt a karácsonyi vásáron bögrék eladásából és hulladékgyűjtésből fedezték. Szeretnénk visszanyúlni Bordány gyökereihez: a lovas turizmushoz és azokhoz, akik régen sokat tettek településünkért. A honfoglaló magyar asszony lószerszámait a közelben találták meg, a Nemzeti Vágta egyik előfutamát idén mi szervezzük. Mivel sokan foglalkoznak lovakkal a környéken, vendégeink tanyavilágunkat is felfedezhetik. A településért tevő emberek egyikének-másikának a neve már feledésbe merült. Ezen szeretnénk változtatni – mondta Tanács Gábor. A polgármester a jövőre nézve elmondta: minden olyan kisebb igényt is szeretnének kielégíteni, amely egy közösség vagy utca érdeke.

A falu fejlődésével kapcsolatban megjegyezte: hamarosan egy védelmi központot hoznak létre a településen, ahol a rendőrség és a polgárőrség kap helyet. A belterületen kamerarendszert alakítanak ki, amelynek képei szintén a központba futnak majd be. Zsombó, Bordány, Üllés és Forráskút közös pályázatában megvalósul a szennyvízberuházás is. Folyamatban van a falu kerékpárút-pályázata, az utat egyelőre a Kulipintyó csárdáig építenék ki. Az iskola tetejére napelemet álmodnak, amely az intézmény teljes áramfogyasztását fedezné. Az iskolában pár nap múlva fedett kerékpártárolót adnak át. Bordányban gazdaegyesületet és vállalkozói klubot hoznak létre, ahol szakemberek próbálnak majd piacot találni a környék termelőinek, és segítenek különböző pályázatok írásában. A vállalkozókat rendszeresen meg akarják hallgatni, hogy közösen minél több embernek tudjanak munkát adni és újabb cégeket csábítani a településre.

Fejlesztenék a helyi kerékpárúthálózatot is. Fotó: Schmidt Andrea
Fejlesztenék a helyi kerékpárúthálózatot is.
Fotó: Schmidt Andrea

A bordányi falunapok programjai

Vasárnap

9 óra: Férfi kézilabdakupa (tornaterem), 10 óra: Ünnepélyes megnyitó (Szent István tér), köszöntőt mond: Tanács Gábor polgármester. A rendezvényt ünnepélyesen megnyitja: Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. 11 óra: Ünnepi szentmise (templom), 12.30 óra: Motoros felvonulás. 13–16 óra: Véradás (a faluház emeletén), 13.30 óra: Jó ebédhez szól a nóta – Lajkó Gizi és Kovács Gábor, 14.30 óra: Classicon KTSE mazsorett szakosztály, 15 óra: Berkenye Népdalkör és Citerazenekar, 15.30 óra: Ádám Jenő Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 16.30 óra: Borostyán Népdalkör, 17 óra: Animal Cannibals, 17.30 óra: Dettai Néptánc együttes, 18 óra: Real Wing Tsun kung-fu bemutató, 18.30 óra: Beliczai Balázs humorista, 19.30 óra: Sana Hastánc és Hawaii bemutató, 20 óra: Korda György és Balázs Klári, 21 óra: Janicsák Veca, 22 óra: Zsomboys együttes.

Hétfő

9 óra: Nemzetközi utcai futóverseny, 10.30 óra: Futóverseny eredményhirdetése, 10 óra: Kispályás labdarúgótorna (Labdarúgópálya), 10 óra: Női kézilabdakupa (tornaterem), 15 óra: Stringsing Együttes gyermekműsora, 15.30 óra: Pusztamérgesi Ugrókötelesek, 16 óra: Csókai Néptánccsoport, 16.30 óra: Hat nap óta szól a nóta – Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita, 17.30 óra: Give Me Five együttes, 18 óra: Tóth Gabi műsora, 18.45 óra: Zumba latin táncbemutató, 19.05 óra: Bordányi aerobikcsoport, 19.15 óra: Temesy Team kick-box-bemutató, 19.30 óra: Unique együttes, 20.30 óra: Nonstop együttes, 21 óra: Flame Flowers tűzzsonglőrök, 21.30 óra: Medicine Roxx együttes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a múzeumban

Szeged - December 18-áig látogatható a Móra-múzeum második emeleti kiállítótermében az Értékőrzés… Tovább olvasom