Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vagyonleltárt készítettek a képviselők

Szeged - A Csongrád megyei képviselők felének alig változott a vagyoni helyzete, néhányan a tavalyi bevallásukat is lemásolhatták és leadhatták volna. A többiek között volt, aki házat, volt, aki nyaralót, személygépkocsit, szántót, lakberendezési műtárgyat vásárolt. Ami szembetűnő: egyikük sem kapott értékesebb ajándékot.
Bedő Tamás (MSZP) csongrádi országgyűlési képviselőnek korábban nem volt háza vagy lakása az egyébként általa polgármesterként irányított városban, de ez tavaly megváltozott, sőt 2007-ben mindjárt két ingatlant is vett Csongrádon: egy 980 négyzetméteres telket egy rajta álló 130 négyzetméteres házzal és egy gazdasági épületet a hozzá tartozó 1000 négyzetméteres telekkel. Megtartotta a korábbi években vett vagy örökölt földjeit, az ugyancsak örökölt kunszentmártoni ingatlanát, aminek csak 153/1860 részben a tulajdonosa, valamint a tavaly is felsorolt szántókat. Nem adott túl Toyota Corolláján és robogóján, viszont „hiányzik" a 19 éves Opel Kadettja. Biztosításba mintegy hatmillió forintot fektetett. Megtakarítása nincs, hiteltartozása 13 millió 700 ezer. Polgármesteri fizetése nem változott, 460 ezer forint, őstermelőkénti eseti jövedelme egymillió-négyszázezer forintra emelkedett. 2007-ben 3 millió 200 ezer forint támogatáshoz jutott ő és az egyik érdekeltségébe tartozó betéti társaság.

Bodó Imre (Fidesz-MPSZ) tiszaszigeti polgármester csak tavaly ősztől vesz rész a nagypolitikában, éppen ezért ez az első képviselői vagyonnyilatkozata. A nős, kétgyermekes politikus kizárólagos tulajdonosa egy 1982-ben örökölt tiszaszigeti 1200 négyzetméteres teleknek egy rajta álló 120 négyzetméteres lakóházzal, és 12 éve felerészben övé egy szegedi, 48,27 négyzetméteres társasházi lakás. 2003-ban vásárolt egy Ford Focust. Részvényeinek névértéke 1 millió 635 ezer forint. Polgármesteri jövedelme havi 368 ezer, megyei képviselői díja 181 ezer 792 forint. Felügyelőbizottsági tagságért ugyancsak havonta 33 ezer forintot utalnak a számlájára, és 50 százalékban tulajdonosa egy kft.-nek.

Botka László (MSZP) tavaly május 22-én Szuha-Mátraalmáson – valószínűleg a feleségével közösen – vásárolt egy 1012 négyzetméteres telket egy nyaralóval. A képviselő vagyonnyilatkozatából nem derül ki, hogy az épület alapterülete mekkora. Botka László és felesége 2007-ben személygépkocsit is „cserélt, vásárolt", a márkához és a típushoz ragaszkodtak, maradtak a Citroën Picassónál. A képviselő-polgármester feleségével és két lánygyermekével 2001 májusa óta ugyanabban a szegedi, 843 négyzetméteres telken felhúzott 166 négyzetméteres lakóházban lakik, amelynek fele az övé. A politikus polgármesteri fizetése nem emelkedett és nem is csökkent, havi 670 ezer 800 forint, tartozása nincs, bankbetétje 15 millió forint. Ez félmillióval több, mint tavaly, viszont „hiányzik" az akkori nyilatkozatában feltüntetett hatmillió forint készpénz.

Buzás Péter (MSZP) több szempontból sem szakított a hagyományokkal: vagyonnyilatkozatát ezúttal is számítógéppel töltötte ki, és apróbb korrekciókkal benyújthatta volna a tavalyit vagy a tavalyelőttit, mivel körülötte alig változott valami: a 2004-ben épített 207 négyzetméteres makói családi házon kívül 19 makói, kiszombori, algyői ingatlanokat, építési telkeket, szántókat, gyepet vásárolt az elmúlt évtizedekben, igaz, négyet tavaly. December 31-én bankbetétben, számlán, készpénzben összesen mintegy 19 millió forintja volt, és még mindig tartoznak neki 10 millió forinttal, ő pedig majdnem ugyanannyival, 8 millió 800 ezerrel egy banknak. Két elárusító stand bérleti joga is megilleti, és felerészben tulajdonosa egy teneriffei üdülési jognak. A feleségével és három gyermekével élő makói politikus polgármesteri fizetése 570 ezer forint, megyei képviselői tiszteletdíja 114 ezer. Résztulajdonosa két gazdasági társaságnak, és rendszeres jövedelemhez jut bérbe adott földjeiből és gazdasági társaságaiból. Kamattámogatás címen 2 millió 442 ezer forinthoz jutott a magyar államtól.

Farkas Sándorra (Fidesz-MPSZ) – az általa irányított, résztulajdonában lévő cég jelentős állami támogatását nem számítva – is a változatlanság a jellemző: feleségével ugyanabban a 120 négyzetméteres lakásban lakik, amit még 24 éve építtettek. Autója nincs, motorcsónakját megtartotta. A szentesi képviselő nem adott túl 70 hektárnyi fábiánsebestyéni földjén sem. A politikus takarékbetétben kétmillió forintot helyezett el, ennél négyszázezerrel több készpénze van, egyébként neki sem tartoznak és ő sem tartozik senkinek. Elnök-vezérigazgatója és résztulajdonosa a Kinizsi 2000 Zrt.-nek, ahol a fizetése 450 ezer forint. A családi gazdaság tagjaként 2007-ben másfél millió forinthoz jutott. Farkas Sándor más cégben is érdekelt, de ezek közül tavaly csak a Kinizsi Zrt. kapott támogatást, összesen 235 millió forintot.

Géczi József Alajos (MSZP) – aki a leghosszabb ideje, 1991-től képviselő – ugyanabban a 180 négyzetméteres dorozsmai házban lakik családjával, mint politikusi pályafutásának kezdetén, aminek harmadrészben a tulajdonosa is. A képviselő megtartotta 2006-ban vásárolt 20 négyzetméteres garázsát is, csakúgy, mint a korábban öröklés útján és kárpótlással szerzett földjeit, valamint már hét éve ragaszkodik Fiat Puntójához. A politikus két értékes festményt, hárommillió forint értékpapírt, életbiztosításokat, 400 ezer forint szövetkezeti részvényt is feltüntetett vagyonnyilatkozatában. A bankban 6, készpénzben másfél millió forintja van. Géczi egyetemi adjunktusként 140 ezer forint fizetést, felügyelőbizottsági tagként 70 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Kispál Ferenc (Fidesz-MPSZ) már nem országgyűlési képviselő, tavaly október 12-én lemondott mandátumáról, záró vagyonnyilatkozatának múlt heti leadásával egyelőre minden hivatalos formát megszakított az Országgyűléssel. Az immáron volt képviselő 25 éve felerészben tulajdonosa egy 1234 négyzetméteres telken álló 240 négyzetméteres hódmezővásárhelyi családi háznak. 2006 óta egy másik, az előzőnél 18 négyzetméterrel nagyobb vásárhelyi ingatlan 50 százaléka is az övé. Kispál rész- vagy kizárólagos tulajdonosa több ingatlannak, egy Audi A 6-osnak, egy kisteherautónak. Megtakarítása 50 ezer forint híján hétmillió forint. Nagy értékű ingóságai között mezőgazdasági gépeket, gabonaszárítót, targoncát, betonkeverő mixert és hídmérleget sorolt fel. Egy pénzintézetnek 69 millió forinttal adósa. Az „Egyéb közlendők" között megemlítette, hogy új családi házának építése még nem fejeződött be. Családi gazdálkodóként havi jövedelme 580 ezer 952 forint. Érdekelt még gazdasági társaságban, vállalkozóként az idén is hozzájutott majd tízmilliós uniós támogatáshoz.

Kozma József (MSZP) eddigi, felerészben tulajdonolt szegedi 120 és a 158 négyzetméteres társasházi lakása „kikerült" a vagyonnyilatkozatából, „helyükre" ugyancsak szegedi, 157 négyzetméteres társasházi lakás és egy 16 négyzetméteres garázs került. Mindkettőnek a fele az övé. A képviselő vagyonnyilatkozatából kiderül, továbbra is ragaszkodik régóta meglévő értékes bútoraihoz és technikai eszközeihez. Befektetése(i): 1 millió 380 ezer forint értékű kötvény. Feleségével egy pénzintézetnek 15 millió forinttal tartoznak. Mivel foglalkozását szünetelteti, egyetemi adjunktusként egy fillért sem keres, viszont megyei önkormányzati képviselőként havonta 181 ezer forintot utalnak a számlájára. Cégvezetője és felerészben tulajdonosa is egy bt.-nek.

Lázár János (Fidesz-MPSZ) változatlanul abban a hódmezővásárhelyi, 160 négyzetméteres házban lakik, ami 2001 óta felerészben az övé. Megtartotta szántóit is, ám részletre vett Golfja már nincs meg, nincs is autója. A képviselő-polgármester továbbra is ragaszkodik a már korábbi vagyonnyilatkozataiból „megismert" jelentősebb értékűnek számító ingóságaihoz, például órájához, bútoraihoz, festményeihez és nem részletezett egyéb lakberendezési tárgyaihoz. Tavaly is vett műtárgyakat. Megtakarítása 15, életbiztosítása 5 millió forint. Hatmillió forint készpénz mellett másfél millió forintot is feltüntetett, aminek harmada deviza. Nyolcmillió forinttal tartoznak is a képviselőnek, az ő adóssága 3 millió. Lázár János polgármesteri fizetése 545 ezer, igazgatósági díja 82 ezer forint havonta. A politikus vagyonnyilatkozatában nem szerepel, hogy képviselői munkájával összefüggésben másokhoz hasonlóan kapott volna laptopot.

Legek, érdekességek

A Csongrád megyei politikusok közül Géczi József már 1991 óta országgyűlési képviselő, Bodó Imre csak tavaly ősz óta. A legrövidebb ideig Kispál Ferencnek tartott a mandátuma. A legmagasabb politikusi rang Ujhelyi Istváné, a megyei képviselők közül Géczi József és Lázár János parlamenti bizottságot vezet. Becsléseink szerint Lázár Jánosnak a legnagyobb a vagyona, a legkisebb Kozma Józsefé. A legtöbb gyermeket Ujhelyi Istvánék nevelik. Farkas Sándor, pontosabban az érdekeltségi körébe tartozó és általa vezetett vállalat kapta a legtöbb állami és uniós támogatást. A legnagyobb házat és a legnagyobb hiteltartozást az országgyűléstől elbúcsúzott Kispál Ferenc tudja felmutatni. A legnagyobb „hibát" a vagyonnyilatkozat kitöltésekor ezúttal a mindössze negyed éve képviselő Bodó Imre követte el, aki vagyonnyilatkozatában azt írta, már 2006-ban megkapta a képviselői munkáját segítő laptopot.

Nagy Sándor (Fidesz-MPSZ)
képviselői vagyonnyilatkozata alig módosult: Kisteleken változatlanul felerészben tulajdonosa egy 18 ezer négyzetméteres teleknek, rajta egy 200 négyzetméteres lakóháznak, garázsnak, örökléssel jutott hozzá egy balástyai ingatlanhoz, ahol évekkel ezelőtt feleségével vettek szántóföldet, rétet, nádast, tavat. A kisteleki polgármester továbbra is negyedrészben tulajdonosa egy horvátországi, 95 négyzetméteres üdülőnek, viszont tavaly új Mercedest vásárolt. Megtakarítása: pénzintézetben 12, készpénzben 3 millió forint. Polgármesteri fizetése 478 ezer forint. Vállalkozásából származó eseti jövedelme 11 millió forint.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-MPSZ) vagyoni helyzete, és ebből következően nyilatkozata a korábbi évekétől gyakorlatilag nem tér el. Megtakarítása 16 millió forint, készpénze 700 ezer forint, az egyetlen változás: már nem tartozik öt és fél millió forinttal. A mórahalmi polgármester fizetése 518 ezer forint, megyei képviselői díja 181 ezer.

Sándor Klára (SZDSZ) is lemásolhatta volna tavalyi vagyonnyilatkozatát: 1990 óta felerészben tulajdonosa egy 585 négyzetméteres szegedi építési teleknek, és kizárólagos tulajdonosa egy 120 négyzetméteres lakóháznak. A politikus asszony évekkel ezelőtt Budapesten vásárolt egy 40 négyzetméteres lakást. Nagy értékű ingósága egy négyéves Chevrolet Lacetti. Megtakarítása 5 millió, hiteltartozása 3 millió 900 ezer forint. Egyetemi docensi fizetése 324 ezer forint. Kilencven százalékban tulajdonosa, egyben igazgatója a Logotrend Kommunikációs Tanácsadó Kft.-nek.

Szirbik Imre (MSZP) az idén már feltüntette, hogy Szentesen mekkora házban (160 négyzetméter) lakik a feleségével és gyermekeivel, a címét, amit nem kellett volna, ismét közölte. A háznak és a hozzátartozó teleknek egyébként csak a fele az övé. A szentesi polgármester megtartotta immáron 15 éves Hundai Ponyját és két éve vásárolt Ford Focusát. Megtakarítása 1 millió forint készpénz mellett 8 millió 600 ezer forint, hiteltartozása kétmillió. Polgármesteri fizetése félmillió, megyei képviselői díja 90 ezer forint.

Ujhelyi István (MSZP) szintén leadhatta volna tavalyi vagyonnyilatkozatát: ugyanabban a 135 négyzetméteres házban lakik a családjával, amit hat éve vásárolt a feleségével közösen, és megtartották a két éve vett badacsonytomaji telket is. Feleségével közös adóssága a 14 millió forint lakáshitel. Az államtitkár tavaly nem vásárolt nagyobb értékű ingatlant vagy ingóságot. Bankbetétben egymillió, készpénzben két és fél millió forintja van. Ujhelyi István államtitkári fizetése 1 millió 236 ezer 242 forint.

Vincze László (Fidesz-MPSZ) vagyoni helyzete sem változott, a feleségével még mindig ugyanabban az 1984-ben közösen épített csongrádi házban élnek, és megtartották korábban részben örökölt, részben vásárolt mezőgazdasági művelésre alkalmas földjeiket is. A politikus viszont gépkocsit váltott, eladta 1996-ban vásárolt Golfját, helyette vett egy ugyancsak 1996-ban piacra dobott Passatot. Megtakarítása kétmillió, tartozása nincs.

Olvasóink írták

 • 7. lelketlen 2008. február 04. 22:19
  „na végre.van egy tökös polgármester aki vonattal,busszal.kerékpárral esetleg gyalog jár mindenhova.repülőgépre,helikopterre már gondolni sem merek,pedig így már talán érthető lenne az a 17 -18 milliós költségtérités.vakulj magyar.”
 • 6. nusi 2008. február 04. 20:45
  „fele sem igaz!!!ugy ahogy mondod!!!csal lop hazudikmind.lampassal sem biztos hogy talalhatnank olyat aki nem!!!! es ezt utanozza a lakossag becstelenebbik fele is.milliomos de nem fizet adot hanem még mindenféle segelyeket szed fel mert az ismerose ott dolgozik ahol ezt elintezheti.es ilyen ismeros van az apehnel a mindenfele segelyezo hivatalba ha meg nincs ismeros van lefizetheto alkalmazott.van aki meg azt is megtette hogy ugy rokkantizaltatta magat hogy komoly szivmutetje volt ezert lerokkantizaltak.kozben csak egy bőrmetszest csinalt az orvosismeros es mas valoban beteg ember leleteit rontgenjeit adtak le szinten az ismeros bizottsagba.hat fejetől büdösödik a hal.”
 • 5. maci52 2008. február 04. 15:15
  „Ezeknek kb.a negyede igaz, a lényeg eljertve alapítványokban,cégekbe,rokonságnál.Újhüje is hazudik,falubeliek építették tavaly a nyaralóját.”
 • 4. VCrash 2008. február 04. 14:10
  „Feleségem, Én és a ´bank´ vagyunk tulajdonosai egy Szegeden vásárolt magánháznak. Rendelkezem egy 4 éves személygépkocsival, amely fenntartásáról sikerült gondoskodnom 2007-ben. Sikeresen kifizettem az elmúlt esztendő áram-, gáz- és vízfogyasztás, hulladékszállítás, gépjármű- és ingatlanbiztosítás, valamint az ingatlanvásárlás törlesztő részleteit..., de legalább nyugodtan alszunk. Ugyanis havi jövedelmünk megmaradt részét költjük étkezésre, így nincs gondunk ´Norbi diétára´ és ´extra méretű´ ruhákra, mert az évekkel ezelőttiek még használhatók. Emelt fővel mondom ki, hogy nem költöttünk szinházra, mozira, múzeumra, és nem pazaroltunk nyaralásra, üdülésre... de adtunk a kéregegő hajléktalanoknak. Megtakarításunk, maximum a nagytakarításban merül ki. Mindennek ellenére elmondom, hogy nem éltünk jobban mint négy évvel azelőtt, de jobban sem. Stagnáltunk az elkövetkezendő 20 évre. Egyetlen örömünk, hogy a négyévenként változó ´kiválasztottak´ sikeresen gyarapodnak...”
 • 3. VCrash 2008. február 04. 14:10
  „Feleségem, Én és a ´bank´ vagyunk tulajdonosai egy Szegeden vásárolt magánháznak. Rendelkezem egy 4 éves személygépkocsival, amely fenntartásáról sikerült gondoskodnom 2007-ben. Sikeresen kifizettem az elmúlt esztendő áram-, gáz- és vízfogyasztás, hulladékszállítás, gépjármű- és ingatlanbiztosítás, valamint az ingatlanvásárlás törlesztő részleteit..., de legalább nyugodtan alszunk. Ugyanis havi jövedelmünk megmaradt részét költjük étkezésre, így nincs gondunk ´Norbi diétára´ és ´extra méretű´ ruhákra, mert az évekkel ezelőttiek még használhatók. Emelt fővel mondom ki, hogy nem költöttünk szinházra, mozira, múzeumra, és nem pazaroltunk nyaralásra, üdülésre... de adtunk a kéregegő hajléktalanoknak. Megtakarításunk, maximum a nagytakarításban merül ki. Mindennek ellenére elmondom, hogy nem éltünk jobban mint négy évvel azelőtt, de jobban sem. Stagnáltunk az elkövetkezendő 20 évre. Egyetlen örömünk, hogy a négyévenként változó ´kiválasztottak´ sikeresen gyarapodnak...”
 • 2. cseles 2008. február 04. 13:20
  „Múlthéten megjelent nagypolitikusokról azt mondtam hazudnak, most a lentiekről is azt mondom hazudnak. Nem kicsit nagyon. Sándor Klára a leghazudósabb, azt mondta szívén viseli Szksós fürdő sorsát, de csak kampányolt, hazudott semmit nem tett érte. Hát így lehet ezekben megbízni. Egyik kutya másik eb. Na.”
 • 1. csapodár 2008. február 04. 10:05
  „Méghogy nem gyarapodott a vagyonuk?!Akkor miért lett minden drágább a szolgáltotásokban.Energia,helyi adók stb.A korrupció virágzik az adófizető pedig a képviselők pénztárcáját hízlalja.Ez van.Ez a nagy magyar valóság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hobbi, unaloműző és jó agytorna

Szeged - Akad, aki passzióból űzi, mások időtöltésként. Elszöszmötölhetünk vele akár órákig is, a… Tovább olvasom