Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Vagyonnyilatkozatok, meglepetés nélkül

Valamennyi képviselő határidőre leadta vagyonnyilatkozatát, amelyek tegnap 0 órától olvashatók az Országgyűlés honlapján. A Csongrád megyei képviselők vagyoni helyzete az elmúlt évekhez képest nem nagyon változott – ebben a mérlegben természetesen nem szerepelnek a honatyai fizetések.
Bedő Tamás
Bedő Tamás
(MSZP) csongrádi polgármester vagyonnyilatkozatában az a legfeltűnőbb, hogy nem az általa vezetett városban van saját tulajdonú háza vagy lakása, hanem Kunszentmártonban, amit örökölt. Csongrádon bérel egy 63 négyzetméteres lakóházat, a környéken pedig a korábbi években vett vagy örökölt szőlőket, illetve vásárolt egy mezőgazdasági épületet. Van két autója, az egyik egy 18 éves Opel Kadett, a másik egy új Toyota Corolla, de tulajdonosa egy robogónak is. Nyolc és fél milliós megtakarítása mellett hiteltartozása három és fél millió. Polgármesteri fizetése 460 ezer forint, őstermelőkénti eseti jövedelme egymillió.

Botka László (MSZP) továbbra is abban a szegedi, 843 négyzetméteres telken felhúzott 166 négyzetméteres lakóházban lakik negyedmagával, amit még 2001 májusában vásároltak meg a feleségével, és ugyanazt a Xsara Picassót használják, amit 2003-ban vettek. A politikus a havi 670 ezer 800 forintos polgármesteri fizetésén kívül 6 millió forint készpénzt és 14 millió 500 ezer forintos bankbetétet tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Buzás Péter
Buzás Péter
(MSZP) sem gyarapodott az elmúlt évben, legalábbis ez derül ki vagyonnyilatkozatából, amelyben egyébként a 2004-ben épített 207 négyzetméteres makói családi házon kívül ismét 15 makói, kiszombori, algyői ingatlant, építési telkeket, szántót tüntetett fel. A feleségével és három gyermekével élő makói polgármesternek 628 ezer forintos a fizetésén kívül rendszeres jövedelme származik a megyei önkormányzati képviselőségből, a bérbe adott földjeiből és gazdasági társaságaiból. December 31-én 4 millió 113 ezer 160 forintja volt takarékbetétben, 12 millió forintot tett ki a számlakövetelése, valamint 10 millió forinttal tartoznak neki, ő pedig egy banknak ugyanennyivel. Három elárusító stand bérleti joga és egy üdülési jog mellett a Maros Fleur Kft.-je 56 millió forint támogatást kapott.

Farkas Sándorra (Fidesz–MPSZ) is a változatlanság jellemző, hiszen feleségével és lányával ugyanabban a 120 négyzetméteres lakásban lakik, amit még 24 éve építettek. Autója nincs, motorcsónakját azonban megtartotta. A szentesi képviselő nem adott túl 70 hektárnyi fábiánsebestyéni földjén sem. Takarékbetétben kétmillió forintot helyezett el. Mivel elnök-vezérigazgatója és résztulajdonosa a Kinizsi 2000 Zrt.-nek, havonta 400 ezer forinttal gyarapodik a számlája. A cég egyébként tavaly negyedmilliárd forint támogatást kapott. Farkas Sándor más cégekben is érdekelt, a családi gazdaság tagjaként évente 600 ezer forintot kap.

Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI
A leghosszabb ideje képviselő Géczi József Alajos (MSZP) ugyanabban a 180 négyzetméteres dorozsmai házban lakik családjával, mint politikusi pályafutásának kezdetén, aminek harmadrészben a tulajdonosa is. A képviselő tavaly vásárolt egy 20 négyzetméteres garázst. A meglévő, korábban öröklés útján és kárpótlással szerzett földjeit megtartotta, ragaszkodik hatéves Fiat Puntójához is. Két értékes festményt, kétmillió forintot és hatezer eurót, mintegy négymilliós megtakarítást is feltüntetett vagyonnyilatkozatában. Géczi egyetemi adjunktusként 130 ezer forint fizetést, felügyelő-bizottsági tagként 70 ezer forint tiszteletdíjat kap.

Kispál Ferenc (Fidesz-MPSZ) egy 240 négyzetméteres hódmezővásárhelyi családi házban lakik, aminek csak a fele az övé. A politikus tavaly, de még képviselősége előtt Vásárhelyen vásárolt egy másik, az előzőnél 18 négyzetméterrel nagyobb családi házat is, ennek is a fele az övé, ugyanott építkezik. Kispál rész- vagy kizárólagos tulajdonosa több ingatlannak, egy Audi 6-osnak, egy kisteherautónak. Megtakarítása meghaladja a hatmillió forintot, fejlesztési hiteltartozása 83 millió. Nagy értékű ingóságai között kilenc mezőgazdasági gépet sorolt fel. Családi gazdálkodóként havi jövedelme 580 ezer forint. Érdekelt még két gazdasági társaságban, vállalkozóként majd' tízmilliós uniós támogatást kapott.

Kozma József (MSZP) eddigi, felerészben tulajdonolt szegedi 120 négyzetméteres társasházi lakása mellé tavaly a feleségével közösen vásárolt egy másik szegedi, 158 négyzetméteres társasházi lakást is. Továbbra is ragaszkodik régóta meglévő értékes bútoraihoz és technikai eszközeihez. Hétszázezer forintos értékpapíron kívül 23 millió forintos tartozást is feltűntetett. Megyei önkormányzati képviselőkén havonta 181 ezer forintot utalnak a számlájára.

Lázár János
Lázár János
(Fidesz-MPSZ) megtartotta felerészben tulajdonolt vásárhelyi, 160 négyzetméteres házát, mártélyi, mindszenti, hódmezővásárhelyi szántóit, és részletre vett Golfját. A polgármester nagy értékű ingóságokat is feltüntetett, például órát, bútorokat, festményeket. Nem részletezte, de tavaly vett műtárgyakat is. Megtakarítása valamivel több, mint 22 millió forint, tartozása ennek a negyede. Polgármesteri fizetése 518 ezer forint, igazgatósági díja 82 ezer forint havonta.

Nagy Sándor (Fidesz-MPSZ) felerészben tulajdonosa egy 18 ezer négyzetméteres teleknek, egy 200 négyzetméteres lakóháznak, garázsnak, örökléssel jutott hozzá egy balástyai ingatlanhoz, ahol évekkel ezelőtt feleségével vettek szántóföldet, rétet, tavat és víztározót is. A kisteleki polgármester tavaly negyedrészben tulajdonosa lett egy horvátországi, 95 négyzetméteres üdülőnek, megtartotta 2003-ban vásárolt Mercedesét. Megtakarítása 18 millió, polgármesteri fizetése 478 ezer forint. Vállalkozásából származó eseti jövedelme 20 millió forint.

Nógrádi Zoltán (Fidesz- MPSZ) vagyonnyilatkozata az előző évihez képest alig változott. Megtakarítása 16 millió forint, tartozása öt és fél millió. Polgármesteri fizetése 518 ezer forint, megyei képviselői díja 181 ezer.

Sándor Klára
Sándor Klára
(SZDSZ) 1990 óta felerészben tulajdonosa egy 585 négyzetméteres szegedi építési teleknek, és kizárólagos tulajdonosa egy 120 négyzetméteres lakóháznak. A politikus asszony négy éve Budapesten vásárolt egy 40 négyzetméteres lakást. Nagy értékű ingósága egy hároméves Chevrolet Lacetti. Megtakarítása 7 millió, hiteltartozása 4 millió forint. Egyetemi docensi fizetése 324 ezer forint.

Szirbik Imre (MSZP) nem írta be a vagyonnyilatkozatába, hogy mekkora házban lakik feleségével és gyermekeivel, viszont a címét, amit nem kellett volna, feltűntette. A szentesi polgármesternek van egy 13 éves Hunday Pony-ja és egy tavaly vásárolt Ford Focusa. Megtakarítása 200 ezer forint híján 8 millió, hiteltartozása ennek negyede. Polgármesteri fizetése félmillió, megyei képviselői díja 85 ezer forint.

Vincze László
Ujhelyi István
(MSZP) ugyanabban a 135 négyzetméteres házban lakik a családjával, amit öt éve vásároltak a feleségével. Tavaly vettek egy balatoni telket, rajta egy 25 négyzetméteres házzal. Megtakarítása másfél millió forint, lakáshitele egymillió híján tízszer annyi. Államtitkári fizetése 1 millió 139 ezer 300 forint. A politikus egy értékes karórát kapott tavaly a Dakar-rali szervezőitől.

Vincze László (Fidesz-MPSZ) vagyoni helyzete nem változott, ugyanabban a feleségével közös csongrádi házban él évek óta, tavaly nem vett és nem örökölt új ingatlanokat, nem vett új autót sem, és még mindig ragaszkodik az 1996-ban vásárolt Golfjához. Megtakarítása kétmillió, tartozása nincs.Legek és érdekességek

Becsléseink szerint a legnagyobb vagyonnal Buzás Péter és Lázár János rendelkezik, a legszerényebb körülmények között pedig Bedő Tamás, Sándor Klára és Vincze László él. A legtöbb gyermeket Ujhelyi Istvánék nevelik, a politikus azt is elmondhatja magáról, ő a legfiatalabb Csongrád megyei képviselő, ő az egyetlen kormánytag, és övé a legnagyobb fizetés. Motorcsónakot csak Farkas Sándor vásárolt, bár nincs összefüggés a kettő között, de a legtöbb állami és uniós támogatást is az ő érdekeltségi körébe tartozó vállalat kapta. A legnagyobb házat és a legnagyobb hiteltartozást Kispál Ferenc tudja felmutatni, ajándékot csak Ujhelyi István kapott. 


Összeállította: Oláh Zoltán

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A… Tovább olvasom