Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Vagyont vizsgálnak, meséket is hallanak

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága tovább folytatja a vagyonosodási vizsgálatokat. Az ellenőrzések során eddig talált legnagyobb adóhiány 92 millió forint volt.
Az idei évben 817 vagyongyarapodási vizsgálatot kezdett meg az APEH a dél-alföldi régióban, a 320 befejezett ellenőrzésből 205 végződött megállapítással, a feltárt adókülönbözet pedig meghaladja az 1,44 milliárd forintot. Krajcsó Tiborné szakigazgató szerint egyre erősebb az ellenőrzések megelőző hatása: a régióban volt olyan adózó, aki 80 millió forintos adóalap után 30 millió forint kötelezettségnövekedést vallott be önellenőrzés keretében. Egy másik magánszemély, miután házastársa egy ellenőrzés során úgy jelölte meg, mint aki nagy összegű kölcsönt adott, önellenőrzést nyújtott be 60 millió forint többletjövedelem bevallásával.

A szakember elmondta, a vagyongyarapodási vizsgálatok alá vont magánszemélyeket a hatóság célzottan választja ki.

A munka során felhasználja a bevallások adatait, a kontrollinformációkat, a cégnyilvántartásokat és más hatóságok, magánszemélyek jelzéseit. Az ellenőrzöttek között lehetnek a tartósan veszteségesen gazdálkodó vállalkozások tulajdonosai és alkalmazottai, a nagy összegű tagi kölcsönt vagy tőkebetétet nyújtó, illetve az adóeltitkolás szempontjából kiemelkedően kockázatos tevékenységet – bolti kiskereskedelem, építőipar, számítógép- vagy gépjármű-kereskedelem, vendéglátás – végző adózók.

Az ellenőrzések során rábukkantak olyan magánszemélyre, aki vagyongyarapodásának forrásaként külföldi vállalkozásnak értékesített eszközeit jelölte meg, más a lomtalanításból összegyűjtött ingóságok eladásával magyarázta meggazdagodását, és volt olyan, aki 200 millió forintos külföldről származó kölcsönt tüntetett fel forrásként, amelynek fedezetéül két versenylovat adott – említette példaként Krajcsó Tiborné.
Hozzátette: az adózónak bizonylatokkal kell igazolnia jövedelme eredetét, külföldi kölcsön esetében például devizahatósági engedélyt kellett volna bemutatni, ilyennel azonban a magánszemély nem rendelkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A százesztendős Ilona néni, a focirajongó

95 éves koráig rendszeresen maga kapálta kertjét Huszár Józsefné, Ilona néni, mivel azt tartotta:… Tovább olvasom