Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vagyontalanok nevére vásárolnak erdőt

A gátlástalan erdőkitermelők több tízmillió forintos kárt okoznak az államnak Csongrád megyében. Egész erdőket vágnak tarra egy-egy hét végén az erdőbiznisz művelői. Jelenleg szinte semmit nem lehet tenni ellenük – a szabályok sürgős megváltoztatására lenne szükség.
A jogi kiskapukat kellene megszüntetni az erdők védelmében. Illusztráció: Vidovics Ferenc
– Magyarországon az erdőgazdálkodást Európa-szerte legszigorúbbak közé tartozó törvény szabályozza. Mégis vannak, akik megtalálják a kiskapukat, és büntetlenül tarolnak le magánerdőket – hívja föl a figyelmet Spiegl János, az Állami Erdészeti Szolgálat kecskeméti igazgatóságának vezetője. Az igazgatóság hatáskörébe Csongrád megye is beletartozik.

Tarvágás: sokan, gyorsan, hét végén

A törvény szerint az erdőből csak az erdészeti hatóság engedélyével lehet fát kitermelni. A kitermelt fa után pedig erdőfenntartási járulékot kell fizetni, amely az állami költségvetés fontos forrása az erdők felújítására. E szabályokat a legtöbb erdőgazdálkodó be is tartja, néhányan azonban nem – igaz, ők nem is nevezhetők erdőgazdálkodónak. Csak Csongrád megyében több tízmillió forintos kárt okoznak.

– Vagyontalan embereket, úgynevezett négereket keresnek meg az akció kitervelői, nevükre erdőingatlanokat vásárolnak, ezeket ingatlan-nyilvántartásba is vetetik. Utána persze nem jelentik be az erdészeti hatóságnál a négert mint erdőgazdálkodót, hanem a lehető leggyorsabban kitermelik az erdőt – járulékbefizetés eszükbe sem jut. Hogy ne lehessen megakadályozni a tarvágást, nagy létszámmal, hatékony technikával dolgoznak, legtöbbször hét végén, amikor a hivatalok zárva tartanak. Miután a fadöntés megvolt, már ráérnek kényelmesen folytatni a legallyazást, földarabolást, hiszen az eredeti állapotot már nem lehet visszaállítani. Az erdészeti hatóság általában ilyenkor szerez tudomást az akcióról.

Büntetés: hektáronként 2,5 millió

Az erdőfelügyelők megjelennek a helyszínen, megkezdődik az eljárás az engedély nélküli fakitermelés ügyében. A hatóság megpróbálja az ingatlan-nyilvántartás alapján előkeríteni a terület tulajdonosát. Sokszor azonban már ez sem lehetséges, mert a néger közben elköltözött, de ha mégis, nem tudják a vagyontalanon behajtani az igen komoly, faköbmétertől függő mértékű, hektáronként átlag két és fél millió forintos büntetést. Mire az eljárás eljut abba a szakaszba, hogy az illető nevén lévő területet értékesíteni lehetne, többnyire már újabb tulajdonosé a föld. Itt zárul a kör – azaz mégsem zárul. Mert a törvényi előírások értelmében a kitermelt erdőt fel kell újítani, újra kell ültetni. Az új gazda szabályosan bejelentkezik az erdészeti hatóságnál, látszólag tehát semmi probléma. De nincs kizárva, hogy e konszolidált tulajdonos voltaképpen az erdő jogtalan kitermelője, vagy annak társaságához tartozik – ezt persze nagyon nehéz bizonyítani –, aki az államtól erdőfelújítási támogatásban részesül – hat-tíz éven át. Az államot tehát többszörösen éri kár.

Elkobzás: fűrész, traktor, utánfutó

Hogyan lehetne visszaszorítani e jelenséget? – Át kellene emelni a bűncselekmény kategóriába az engedély nélküli fakitermelést, annak megfelelő büntetéssel. Jelenleg ugyanis nem bűncselekmény, sőt még sem is szabálysértés, csupán az erdőgazdálkodás szabályainak megszegése. Az átminősítés önmagában azonban nem elegendő – mondja Spiegl János. Az értékes eszközöket – motoros fűrész, traktor, utánfutó – is el kellene kobozni. Célravezető volna, ha a faanyag megvásárlóját is büntetni lehetne.

És még valami. Épp a minap értesült az erdészeti hatóság arról, hogy a jövő év elején 10 százalékos létszámleépítést kell végrehajtania. Ez – hívja föl a figyelmet a szakember – azt is jelenti: az igazgatóságoknak a jelenleginél is kevesebb emberük marad ellenőrizni az erdőterületeket.


Téli tüzelő

A Dalerd Rt. kezelésében lévő, állami erdőkben pedig a téli tüzelőanyag illegális beszerzése okoz kárt, évente több százezer forintost – mondta Sere Ferenc főmérnök. A falopás bizonyos értékhatárig szabálysértés, azon felül bűncselekmény. A tolvajok legtöbbször a már kitermelt fát viszik el. Az erdészek mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a fatolvajlást. Az erdőgazdaság jelképes összegért lehetővé teszi, hogy az erdőgyérítésekből kimaradt faanyagot a környékben lakók összegyűjtsék, elszállítsák. Így a legrászorultabbak is hozzájuthatnak téli tüzelőhöz – legálisan. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelő adóssága és lyukas zsákja

Közel hatvanmillió forinttal csökkentette fél év alatt a szegedi rendelőintézet adósságállományát az… Tovább olvasom