Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vajda Júlia Juhász Gyula padlóját koptatja

Szeged - Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese abba a lakásba költözött, ahol a szegedi költő, Juhász Gyula élt az édesanyjával életének utolsó szakaszában.
– Tessék, egy kis meggyes pite – kínálta a frissen sütött süteményt a szomszéd néni Vajda Júliának, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekesének, akivel épp házának udvarán beszélgettünk.

– Nagyon kedvesek a szomszédok. Bevett szokás, hogy viszünk kóstolót a friss sütésből – mondta a művésznő. Szeptemberben költözött be a Juhász Gyula utca 6. szám alá, abba az első emeleti lakásba, ahol egykoron a költő, Juhász Gyula élt az édesanyjával. A fekete, homokszínű apróköveket a lépcsőház padlóján, a parkettát Júlia lakásán még Juhász Gyula is taposta. A csigalépcső mellett felfelé vezető kovácsoltvas korlát is fennmaradt eredeti állapotában. A hatvan négyzetméteres lakásban az ajtók és az ablakkeretek mind eredetiek, egyébként minden mást átalakítottak a korábbi lakók.

– Két éven keresztül nézegettem az ingatlanokat, mire kiválasztottam ezt a lakást. Megláttam a hirdetést, megnéztem, és megtetszett. Találtam benne fantáziát – mesélte Vajda Júlia, aki beköltözésekor csak átfestette a falakat, és átalakíttatta a fürdőszobát. Nem volt szüksége a fürdőkádra, életritmusa miatt inkább tusolót használ. A gázkonvektorokat is érintetlenül hagyta a lakásban, melyet modern, a 21. századnak megfelelő stílusban rendezett be. Az operaénekesnő otthonában azért régiségeket is találtunk: a nagymamától örökölt székeket felújíttatta. A hálószobáját pedig az a több mint 100 esztendős szekrény ékesíti, melyet ajándékba kapott, és még a barátnőjének az édesanyjáé volt. Hálószobájában egy régi cserépkályha mellett melegedhet. A művésznő igyekszik mindent megőrizni, amit a turnékon vásárolt, illetve a premiereken kapott ajándékba. Porcelán-baba- és cipőgyűjteménye a napfényes nappaliját díszíti.

Vajda Júlia új lakása konyhájában. Az ajtók eredetiek. Fotó: Karnok Csaba
Vajda Júlia új lakása konyhájában. Az ajtók eredetiek.
Fotó: Karnok Csaba

– Ha meglátok egy Juhász Gyuláról szóló könyvet az antikváriumokban, rögtön megveszem. Érdekel minden, ami vele kapcsolatos – mesélte a művésznő, aki azt is elárulta: kollégái és barátai már alig várják, hogy jobb idő legyen. Juhász Gyula felolvasóesteket tartanak majd a ház udvarán, ahol a lugasnál csak az öreg padok és a csicsergő madarak a hangulatosabbak.

Élete utolsó szakaszát itt töltötte

Az Ipar u. 13. szám alatt volt Juhász Gyula családjának a háza, melyet az 1920-as évek közepén lebontottak. Ekkor költözött a költő édesanyjával a Fodor utca 6. szám alá, a mai Juhász Gyula utcába, az első emeletre, abba a lakásba, ahol most Vajda Júlia él. A lakás tulajdonjogát csak 1931-ben vette meg a család a költő Baumgarten-díjaiból összegyűjtött pénzből. A depressziós Juhász Gyula ebben a lakásban vette be 1937-ben a mérget, amitől végül meghalt a klinikán.

Olvasóink írták

  • 2. török 2009. február 08. 20:47
    „Nekem is, több ilyen cikket szeretnék látni, nagyon jó! Habár kicsit hátborzongató is lehet ott élni, ahol valaki depressziósan megmérgezte magát és meghalt.”
  • 1. Piki 2009. február 08. 14:28
    „TETSZETT A CIKK...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi díjra jelölték a szegedi Fool Moont

Szeged - Az a cappella Grammy-díjaként is számon tartott CARA Awardson a legjobb népdal kategóriában… Tovább olvasom