Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vajdasági és magyar civil szervezetek, közösségek mutatkoznak be - Kisfilmeken örökítik meg a hagyományokat

Újabb határ menti együttműködés indul Mórahalmon: határon túli és magyarországi civil szervezetek, közösségek mutatkoznak be dokumentumfilmek segítségével.
Pénteken a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban tartották a TRADinBORD2 pályázat nyitókonferenciáját, amely után a két fél, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület és a Ludaspuszta Térségi Társulás képviselői sajtótájékoztatón számoltak be a programról.

Duka Félix, az egyesület elnöke elmondta, a jövőben Magyarország és Szerbia együttműködve civil szervezeteket bemutató filmeket készít, amelyek célja, hogy a munkájukat megismertessék a szélesebb közönséggel.
– Egymástól függetlenül készül öt-öt 25 perces dokumentumfilm, amelyeket ősszel egy filmfesztiválon mutatunk be egymásnak. Fontosnak tartjuk a fiatalok bevonását, hiszen múltunk, hagyományaink őrzésében nekik is részt kell venniük. Készülnek filmek többek között az idén 70 éves Üllési Önkéntes Tűzoltó Egyesületről, a mórahalmi egyházközségről is. Olyan egyesületeket mutatunk be, amelyek nem hétköznapi tevékenységet folytatnak – fogalmazott Duka Félix.

Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. – Nagy jelentősége van a hagyományok és identitásunk megőrzésének a filmek segítségével. A helyi hagyományokról szóló filmeket az iskolákban is felhasználják majd. Bemutatunk egy maroknyi fiatalt, akik a magyar táncokat, dalokat népszerűsítik, de a homoki borászat is bemutatkozik, valamint Palics kulturális életéről és a Hajdújárási Szüreti Napokról is készül egy film – sorolta az elnök asszony. A programot az Európai Unió 155 ezer euróval támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandor állatok Csongrád megyében: nem a medve volt az első, nem is az utolsó

Kalandor állatok Csongrád megyében: nem a medve volt az első, nem is az utolsó
Őzbak a strandon, a rendelőben, kaliforniai királysikló a faluban, birka a buszmegállóban,… Tovább olvasom