Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Vakáció alatti veszélyek

Szeged - Görkorcsolya, kerékpár, mászóka: a vakációs kedvtelések gyakran végződnek végtagtöréssel, zúzódással. A strandon gyakori az elcsúszás, a napszúrás, a Tiszában pedig sokan fürdenek tiltott partszakaszon.
A szegedi gyermekklinika intenzív osztályára nyaranta 10-15 gyerek kerül, és évente legalább egy fulladásos baleset történik.

A nyári szünettel két és fél hónap felhőtlen szabadság köszönt a gyerekekre. Előkerülnek a kerékpárok, a rollerek, a gördeszkák és görkorcsolyák, benépesülnek a strandok. Ezzel együtt azonban a balesetek is megszaporodnak.

– Mióta megkezdődött a vakáció, naponta hoznak be gyerekeket a sebészeti ambulanciára végtagtöréssel, zúzódásokkal, kisebb koponyatraumával – tudtuk meg Rácz Katalintól, a szegedi gyermekklinika intenzív osztályának osztályvezető főorvosától. – A játszótéri balesetek sem ritkák, többnyire a mászókáról esnek le a gyerekek – sorolta a szakember.

Az intenzívre idén szerencsére még senki sem került, de várhatóan nem marad ez így: az évi 25-30 súlyos balesetből 10-15 május és szeptember között történik. A tizenéveseknél az alkoholfogyasztás az egyik rizikófaktor: idén már volt alkoholmérgezéses eset, és nyáron megszaporodnak a diszkóbalesetek is. A közlekedési szabályok betartása, a gyerekülés, a biztonsági öv általánosságban is életeket menthet.

Mártélyon elsősegélynyújtó hely vigyázza a strandolókat. Illusztráció: Tésik Attila
Mártélyon elsősegélynyújtó hely vigyázza a strandolókat.
Illusztráció: Tésik Attila

A forróságot leginkább víz mellett lehet elviselni, de a vidámnak induló strandolás könnyen végződhet sírással. – A kicsik elcsúsznak a medencék közelében, vagy napszúrást kaphatnak. A csecsemőkre különösen oda kell figyelni – figyelmeztetett a gyermekklinika főorvosa: autóban soha nem szabad bent hagyni a babát, és a strandon is az árnyékban pihenjen.

A kamaszok alkoholfogyasztása is vezethet vízi és strandbalesetekhez.

A víz áldozatai

Bár a Tisza Csongrád megyei szakaszán idén még nem történt fulladásos baleset, mondta el Dávid Imre rendőr alezredes, az országban több ilyen baleset történt a hét végén. A vállaji halastóba egy 13 éves fiú, egy Pest megyei horgásztóba egy középkorú férfi, a Velencei-tóba egy 27 éves nő fulladt bele. Kaposváron hajléktalan veszett a Malom-tóba, a Soroksári-Dunába egy horgász fulladt bele.

– Ha hőségben fogyaszt alkoholt, a legjobb úszó is elbódulhat, és a vakmerőség is megnő ilyenkor – ismertette az alkoholfogyasztás veszélyeit Dávid Imre rendőr alezredes, a Tiszai Vízi Rendőrség szegedi rendőrőrsének parancsnoka.

Szegeden az jelenti a legnagyobb gondot, hogy Csongráddal, Mindszenttel, Algyővel ellentétben nincsenek kijelölt fürdőhelyek a város belterületén. – A kijelölt fürdőhelyen mentőcsónak és egészségügyi személyzet állna a fürdőzők rendelkezésére – indokolta meg az alezredes, miért kellene szabad strandot létrehozni a Tisza szegedi szakaszán. Az említett strandokon évek óta nem fulladt senki a vízbe, míg Szegednél ez évente legalább egyszer megtörténik.

A szegedi rendőrőrs vezetője nagy veszélyt lát az újabban egyre gyakoribb „tarzanozásban" is. – A gyerekek kötelet kötnek a víz fölé nyúló ágra, és azon himbálózva ugranak a Tiszába – írta le a rizikós kedvtelést: azt ugyanis nem nézik meg előtte, mi van a mederben. Csongrádon az elmúlt években volt rá példa, hogy gerinctöréssel végződött a móka. A vízi közlekedésben pedig leggyakrabban az evezősök járnak pórul, ami a vízi túrázó, edző gyerekeket is érinti: ha a motoros vízi jármű nem tartja be az előírt harmincméteres távolságot, a hullám oldalba kapja az evezős hajót, és felborítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A reumatológiai betegségek kezeléséről

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk… Tovább olvasom