Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Vakáció, te drága

Szeged - Két és fél hónapnyi szabadidőt kapnak péntektől a diákok, kitör a vakáció. A szülőknek töredék szabadidejük sincs ehhez képest, így ismét elindul a matek: hány tizenezres táborba tudják befizetni a gyereket. Az iskolák államosításával ráadásul megszűnt a nyári gyerekfelügyelet, senki nem érzi illetékesnek magát, hogy ezt megszervezze.

Egy hét húszezer forint. Nagyjából így lehet kalkulálni a vakációt, ha a gyereket a szülő táboroztatni szeretné. Jövő héten kezdődik az iskolai szünet és vele együtt a fejfájás: hogyan töltse el a rászakadt 2 és fél hónapnyi szabadidőt a diák, ha a felnőttek dolgoznak. Lehetőségből nincs hiány, csak pénzből – általában. A Magyar Szülők Országos Egyesülete statisztikái szerint az 1,2 millió iskolásnak csak 15-20 százaléka tud részt venni valamilyen programon – és ebben benne vannak az ingyenesek is.

Sporttábor, színjátszótábor, nyelvi tábor, kézművestábor iskolai előkészítő, kirándulások, túrák – idén is mindent beleadtak a programszervezők, hogy tartalmas nyarat kínáljanak a gyerekeknek. A 10 éve nagy sikerrel futó „százszorszépes" táborok, amelyeket a Szent-Györgyi Albert Agóra szervez az idei évtől, átlagosan 14 ezer forintba kerülnek. Ezeknél csak drágábbakat találtunk a városban: a sporttáborokért 16–20 ezer forintot, angol nyelvi táborért legalább 18 ezret kérnek egyetlen hétre.

– Maximum egy tábort tudunk bevállalni, azt is rengeteg lemondás árán – mondta Zsuzsanna, aki úgy tervezi, sporttábort választ örökmozgó, alsó tagozatos kisfiának. Hogy a fennmaradó hetekben mit kezd a gyerekkel, egyelőre elképzelése sincs.

Táborozók Újszentivánon. Sokba kerül a szünidő, ha nem akarnak a szülők nyakán lógni. Archív fotó: Schmidt Andrea
Táborozók Újszentivánon. Sokba kerül a szünidő, ha nem akarnak a szülők nyakán lógni.
Archív fotó: Schmidt Andrea

Az iskolák a korábbi években biztosítottak gyerekfelügyeletet bizonyos időszakokban – saját költségvetésükből. Ilyenjük azonban már nincs. – A nyári gyermekfelügyelet nem a tankerület illetékessége. E témában kérem, keresse az érintett intézmények működtetőjét – válaszolta megkeresésünkre Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerület igazgatója. – Az egyes iskolák nyári gyermekfelügyeletét eddig sem az önkormányzat szervezte – reagált erre Kardos János, a Humán, Közszolgáltatási Iroda művelődési osztályának vezetője.

Vagyis az iskolák önállóságának – így saját költségvetésének – megszüntetésével elveszett a nyári gyerekmegőrzés lehetősége. Mivel az önkormányzatnak az étkezést is csak tanítási napokon kell biztosítania, maximum fizetős táborokat szervezhetnek az intézmények június utolsó két hetében, amikor a pedagógusok még egyébként is dolgoznak, vagyis pluszbért emiatt nem kell fizetni. Két hetet tehát még jó esetben nyerhetnek a szülők. Onnantól azonban a szerencsén és az anyagiakon múlik, ki hol talál helyet a nyárra.

Az önkormányzat önként vállalt feladatként megőrizte és az iskolák államosítása után is továbbviszi napközis táborát. Idén a Tabán általános iskolában szervezik meg, ahol 6 turnusban hetente 230 diákot tudnak táboroztatni mindössze a napi háromszori étkezés áráért, vagyis 2590 forintért. – Ez az a tábor, amelyre a szülők az előző években már hajnaltól sorban álltak – mondta el Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója. Idén az iskolákban lehetett feliratkozni a kirándulással, mozival és foglalkozásokkal tarkított programra. Kígyózó sorok nem voltak, a túljelentkezés azonban most is többszörös.

A balatonkenesei tábort is megtartotta az önkormányzat. – A hat turnusban összesen 600, 9 és 13 év közötti gyerek nyaralhat 10-10 napot, ugyanazért az összegért, mint tavaly. A 20 ezer forint csupán a négy étkezés díja, minden más – a szállás, utazás és programok – az önkormányzat ajándéka – mondta el Kardos Kálmán, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szakszolgálatának igazgatója.

Olvasóink írták

  • 2. majzik 2013. június 14. 18:42
    „Nem is értem, hogy éltem túl a gyermekkoromat nagyanyáméknál !

    Nem beszélve a sok munkanélküli szomszédról akik alig várják a lehetőséget egy kis pénzkiegészítésre !”
  • 1. Atlasz 2013. június 14. 08:30
    „A nemzet nem lehet ellenzékben, csupán vakációra megy...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7700-an a biomassza-erőmű ellen

Ménesi: "Ha a Fidesz-Jobbik újra megszavazza a biomassza-erőmű építését, úgy élőláncot alkotva akadályozzák meg a szegediek a beruházás megvalósítását." Tovább olvasom