Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vakegér Tudakozó és mellbőség

Egy rosszul sikerült rajzról kapta a nevét a szegedi Vakegér Tudakozó. A tulajdonosok saját melltartóméreteiket sejtetik a 90C elnevezésben. A country zenét kedvelő gazda azt akarta, hogy ló szerepeljen a névben, így született meg a Fogadó a Vaklóhoz. Régies hangulatú a Vendéglő a Régi Hídhoz. Érdekes kocsmaneveket kerestünk Szegeden.
Furcsa név a cégtáblán. Az újszegediek évtizedek alatt megszokták. Fotó: Schmidt Andrea
Születésétől kezdve, ennek már lehet vagy harminc éve, az újszegedi Stop falatozót Vakegérnek nevezik. A vendéglő előtt elhaladó emberek csak találgatnak, hogy honnan származik az elnevezés. Tippelnek rajzfilmfigurára, de van, aki biztosan állítja: egy félszemű felszolgáló dolgozott itt a nyolcvanas években, aki gyakran felrúgta a székeket. Narancsik László tulajdonos komoly kutatást végzett.

– Amikor építették a vendéglőt, az egyik kőműves egy egeret festett a falra. A festék megfolyt, és az egér vakra sikerült – meséli a magát csak kocsmárosnak nevező férfi, aki végül is az ezredfordulón hivatalosan is bejegyeztette a nevet, és a vendéglőből így lett Vakegér Tudakozó. A „tudakozó" szóval azért egészítette ki a nevet, mert a kocsmában mindenről tudomást lehet szerezni.

A szegedi kocsmanevekben nemcsak az egér a vak, hanem a ló is. A szőregi Fogadó a Vaklóhoz a River együttes zenészeinek és patrónusuknak, a vendéglátó tulajdonosának, Nagy Lajosnak a közös találmánya. A westernkocsmának olyan nevet szerettek volna, amiben benne foglaltatik a ló.
– Régi hangzású, de nem mindennapos nevet szerettem volna választani. Egy jól sikerült este után nyolc éve született meg a végleges változat. Valószínűleg jól választottunk, mert sokan megkérdezik, honnan az elnevezés – világosít fel Nagy Lajos.

Szabóné Gurzó Erika és Adányiné Peterdi Zsuzsa. A 90C melltartóméret. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy találgatás alakult ki a 90C elnevezés körül is. Többen egy buszjáratra asszociáltak. Adányiné Peterdi Zsuzsa tulajdonos nagyot nevet, amikor meghallja, hogy mire tippeltek az emberek. – El kell jönni, és meg kell nézni – invitál. Majd a jó kedélyű asszony kisvártatva megkérdezi: – Soha nem vásárolt még melltartót?
Be kellett vallanom, hogy még soha ilyen elfoglaltságom nem volt, de ebben a pillanatban leesett a tantusz. A 90C bizony nem más, mint melltartóméret, a tulajdonosok – a másikuk Szabóné Gurzó Erika – azonos mellbőségére utal. A vendéglőben lepellel letakart két mellszobrot is kiállítottak, hogy a vendégeknek könnyebb legyen a gondolattársítás, és jól meg is jegyezzék a hely nevét.

Juhász Tibor, a Szélkakas vendéglő tulajdonosa először a saját nevéből indult ki. – Búsuló juhászra gondoltam, de a családom tagjai lebeszéltek – egy tulaj ne búsuljon! Mivel korábban is tetszett a háztetőkön a szélirányt mutató kakas, az eredeti tervtől eltértem – magyarázza a vendéglős, akitől szinte mindig megkérdezik a vendégek, hogy a háztetőn a rézkakas miért nem forog. A tulajdonos nem rest valahányszor elmagyarázni: a szélkakas sohasem forog, csak a szél irányát mutatja.


Keresztapa

Kovács Zsolt kocsmáros vendéglőjében a száz évvel ezelőtti Szeged hangulatát idézi fel. A névválasztásban régen két szempontot vettek figyelembe: a tulajdonosok saját nevükre keresztelték a kocsmákat, illetve valamihez ajánlották. Ez csak nálunk ment ki a divatból, a németek és az olaszok ma is előszeretettel választanak így nevet éttermüknek. – A keresztapa tulajdonképpen Sándor Péter, a Forrás Szálló egykori igazgatója – mondta Kovács Zsolt. – Ő erősített meg, hogy beválik a Vendéglő a Régi Hídhoz név. Ráadásul idegen nyelvre is jól fordítható – jegyezte meg a tulajdonos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerzetesek ünnepeltek

Négy női és hat férfi szerzetesrend tagjai tevékenykednek Szegeden és a környező városokban:… Tovább olvasom