Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Vakkant a sorompókutya

Életeket menthetne az a szegedi újítás, amit Rácz Attila, a Train-Dog (vonatkutya) munkacsoport vezetője talált fel – három kollégájával. Az eszköz lényege: egy buszban vagy személyautóban elhelyezett vevőkészülék riasztó hangjelzéssel hívná fel a figyelmet a vasutak és utak kereszteződésében a pirosan villogó lámpára, már 150 méterre az átjárótól. A berendezés bemutatóját tegnap tartották Szegeden.
Fotó: Miskolczi Róbert
Pörböly, Siófok. A két települést rettenetes tragédiák fűzik össze: halálos áldozatokat követelő buszbalesetek színhelyei voltak. Az előbbi településen kisiskolások, a Balaton-parti városban német turisták vesztették életüket, miután buszuk vonattal ütközött. A fénysorompó tökéletesen működött. A szegedi biztonságtechnikai szakemberek találmánya megmenthette volna őket. Ennek a berendezésnek a bemutatóját tegnap tartották a feltalálókkal együttműködő, biztonság- és riasztástechnikával is foglalkozó Trióda Rt. szegedi központjában.

Az autóbusz, amiben elhelyezték a sorompókutya névre elkeresztelt találmányt, a cég udvarán vár minket. Rácz Attila, a feltalálócsoport vezetője kissé feszült: a sorompókutyát ma tesztelik először – „idegenek" előtt. Fölkászálódunk a buszra, elindulunk a Tisza Volán telephelye felé. Ötperces zötykölődés után sípoló hangra leszünk figyelmesek.

Körbenézünk, vasúti átjáró sehol, a sípolás azonban egyre erősödik. – Ez a sorompókutya hangja! – mondják többen is. Rákanyarodunk a Kálvária sugárútra, majd ki a Bajai útra. A vasúti átjáró előtt 150-200 méterre ismét „ugat a kutya". A fénysorompó ugyan fehéren villog, de semmi baj – jó a rendszer. A jeleket ugyanis a közelben parkoló autóból sugározzák, mivel a jelzőlámpákba még nem szerelhették be az adókat. Úgy tűnik, mindenki elégedett, indulhatunk vissza.

Útközben rendőrautó megy el mellettünk. A bemutató egyik vendége, Hatala József rendőr vezérőrnagy a nyitott ablakon keresztül kiszól a kocsiban ülőknek. „Be kellene kapcsolni az öveket gyerekek!" Na igen, fő a biztonság.

Tilos jelzéshez közeledve a készülék sípoló hanggal figyelmezteti a sofőrt. Fotó: Miskolczi Róbert
A rögtönzött tájékoztatón szomorú dolgokra derül fény. Rácz Attila elmondja, a közelmúlt halálos buszbalesetei után kezdtek gondolkodni: milyen ellenszert találhatnának? Berendezésük – amely tulajdonképpen egy adó-vevő – harmadik prototípusa készült el eddig, másfél éve tesztelnek a Tisza Volán telephelyén: az ottani sorompóba már beszerelték az adókészüléket – ezért hallhattunk ott is sípoló jelet. A kísérletezések eddig több mint egymillió forintba kerültek. A visszajelzések mindenhonnan pozitívak. – Már csak a közlekedési tárca áldása kellene, hogy a tesztelést a MÁV-nál is elkezdhessük, de a minisztériumból senki sem jött el a bemutatónkra – kesergett Rácz.

Hatala vezérőrnagy azt mondja, kifejezetten érdemes volt lejönnie a fővárosból: a közlekedési balesetek legnagyobb részben emberi mulasztás következményei, ezért minden, ami az ember által elkövethető hibát csökkenti, esetleg kizárja, nagyon fontos. Hasonló jó véleménnyel van a találmányról Mező István, a Tisza Volán Rt. személyszállítási igazgatója is. Cége szívesen alkalmazná a találmányt, ha a gyártásra megadnák az engedélyt. Elmondta: az első prototípusokkal ugyan akadtak gondok, de a harmadik már tökéletesen működött. Szerinte most a MÁV-nak kell lépnie, hogy adókat szereljenek be fénysorompóikba. A MÁV Rt. részéről is voltak vendégek a bemutatón, de nyilatkozatra nem volt felhatalmazásuk, s még személyes véleményüket sem voltak hajlandóak megosztani lapunkkal.

A találmány jövője tehát egyelőre bizonytalan. Az engedélyeztetés nem bizonyul könnyű feladatnak, pedig a kötelező tesztek után három hónappal már el tudnák kezdeni az adóvevők nagyüzemi gyártását. Külföldről már többen is érdeklődtek. – Afelé sodródunk, hogy ez a találmány is külföldön arasson diadalt. Visszavásárolni pedig sokkal drágább lesz – mondta elkeseredetten Rácz Attila, akinek kezd elege lenni a bürokrácia szövevényes ösvényeiből.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom