Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Vakon a látók világában

Szeged - A vakoknak nap mint nap meg kell küzdeniük a látók világával. Ezt magunk is tapasztaltuk, amikor tegnap elkísértük a vakok és gyengénlátók egyesületének megyei elnökét, Klimász Sándorné Zsuzsikát. A kis üzletekbe szívesebben jár, mert a nagyobb áruházakban ridegebbek az emberek.
– Ellopták a kilincset az ajtóról. Így viccelődöm néha, amikor hirtelen nem találom – mondta Klimász Sándorné Zsuzsika, miután megvásárolta reggelijét. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke mindent megtalált a Csongrádi sugárúti élelmiszerboltban: tudta, honnan kell letépni a nejlonzacskót, a pénztárnál is magabiztosan fizetett. – Az aprópénzt könnyen felismerem, a papírbankót azonban sorba rakom – magyarázta a látássérült asszony. Zsuzsikát elkísértük tegnapi körútjára, mert arra voltunk kíváncsiak, egy átlagos hétköznapon milyen nehézségekkel kell megküzdenie annak, aki elvesztette a szeme világát.

A boltból az ötös troli megállójába mentünk. A tömeg hömpölygéséből következtetett Klimász Sándorné az ajtóhoz vezető útra. Elárulta: számára a tájékozódásban segít, ha a régi közlekedési járművek ajtaja nyikorog.

Sötétkék, és kétcentinként csíkos – mondja Kovács Miklós Zsuzsának, aki tapintással választ kosztümöt. Fotó: Segesvári Csaba
Sötétkék, és kétcentinként csíkos – mondja Kovács Miklós Zsuzsának, aki tapintással választ kosztümöt. Fotó: Segesvári Csaba

– Nem álltunk meg a sarki megállónál! – figyelmeztetett Zsuzsika. Huszonhárom éve erre közlekedik, „legbelül érezte", hogy a troli kihagyott egy állomást. A Kossuth Lajos sugárúthoz közel leszálltunk. De Zsuzsa hirtelen megállt. Mivel a légáramlatot figyeli a tájékozódásban, most egy nyitott nagy kapu megtévesztette: a huzat azt az érzés keltette az asszonyban, mintha kiértünk volna a házak szélárnyékából az útkereszteződéshez.

Fehér bottal

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének jelenleg 704 regisztrált tagja van. Csak Szegeden és környékén mintegy 300-400 ilyen fogyatékkal élő emberről tudnak.

A Párizsi körúti zebránál újabb akadály következett: a lámpák ott „némák".

– Amikor balról nem hallom az autókat, akkor lépek le a járdáról. Ma már nem várok a segítségre. Volt idő, amikor másokra hagyatkoztam: fiatalabb koromban még nem tudtam megbarátkozni a gondolattal, hogy fehér bottal élem le az életemet – emlékezett vissza az asszony.

Vadász, Szilágyi, Bocskai utca. Az átkelőket számolva, a házak falához „simulva" jutottunk a vakok egyesületének irodájához. Rövid kávézás után csekket adtunk fel egy belvárosi kispostán, majd egy gyógyszertárba is betértünk. A patikából kosztümmustrára indultunk. A Széchenyi téren egyedül nem szívesen jár Zsuzsanna: az számára túl tágas, nincsenek megfelelő támpontok.

– Sötétkék a színe, és kétcentinként csíkos – festett részletes képet az egyik ruháról Kovács Miklós, a Mérey utcában lévő divatáru tulajdonosa. Zsuzsa tapintással válogatott a kosztümök közül.

Fehér botját mindig magával viszi Zsuzsika, ha kilép az utcára. Fotó: Segesvári Csaba
Fehér botját mindig magával viszi Zsuzsika, ha kilép az utcára. Fotó: Segesvári Csaba

A séta után visszatértünk munkahelyére. Zsuzsa elmondta: születésekor sérült meg, így vesztette el látását. Számára biztos bázist jelentenek a munkatársak, a családja és a barátai. Szívesen vigyáz három unokájára, amikor két felnőtt gyermeke például moziba megy. Esténként gyakran főznek a férjével, aki látássérült.

Ahogy otthona felé sétáltunk, Zsuzsa úgy fogalmazott: a hang a lélek tükre, néhány szóból megérzi, kinek mihez van kedve. A legnagyobb nehézségnek pedig azt tartja, hogy a látássérültek más módon és tízszer akkora erőfeszítéssel érhetik el azt, amit szeretnének.

Beszélő számítógép

A látássérültek életét segítheti a hangos szoftverrel ellátott számítógép, mely mindent „elmond", amit mások a képernyőn látnak. De a vakok számára a Braille-írással kialakított karóra, illetve a németül vagy angolul „beszélő" hangos hordozható „vekker" is hasznos eszköz. A Braille a kiemelkedő „pöttyök" kombinációjából összeállított írásrendszer, melyet a vak emberek az ujjukkal olvasnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toplistás olvasmányok

Szeged - Harry Potter mindenhol tarol: a szegedi egyetemi könyvtárban, a Somogyiban, de a világhálón… Tovább olvasom