Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Valaki sajnálja, más eltüntetné: 5 év alatt 4347 fát vágtak ki Szegeden

Szeged - Van, aki kesereg a fák kivágása vagy nyesése miatt, más szabadulna a veszélyesnek látszó ágaktól. Szeged azon kevés települések közé tartozik, ahol rendszeres a 80 ezer darabos faállomány védelme. Állapotukat komoly műszerrel mérik fel.
Nem vágtak, nyestek

Sírva telefonált néhány napja Csörög rovatunkba a szegedi Keresztöltés utca 25/A alatt lakó nyugdíjas olvasónk, aki felzaklatva mesélte el, hogy épp a hívása közben vágnak ki egy teljesen egészséges fát a házuk előtt. Makrai László azt mondta, hogy ez tévedés, lakossági és képviselői bejelentés alapján munkatársaik a napokban a Kereszttöltés utca 25. szám környékén 17 fa szárazgallyazását és homlokzatnyesését végezték el, de egyet sem vágtak ki közülük.
– Pedig többször szóltam az önkormányzatnak, hogy teljesen el van száradva ennek a fának az ága. – Erre a mondatra múlt csütörtökön a délelőtti nagy vihar után lettünk figyelmesek a Szűcs utcában.

Egy itt élő asszony mondta ezt a tűzoltóknak, akik éppen a háza előtt álló hatalmas fa letört ágait darabolták fel a helyszínen.

– Amint kinövi egy fa vagy fasor a rendelkezésére álló teret, már csak csonkolni vagy kivágni lehet, és utána korlátolt növekedésű fajtát ültetni helyette. Ez azonban nagy lakossági ellenállást vált ki – magyarázta Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója azt mondta, hogy a fa növekedésével párhuzamosan növekszik a viharkár kockázata. A közjóléti funkciókat viszont egy nagyobb levélfelületű korona látja el igazán. Több árnyékot ad, jobban szűri a levegőt, több oxigént termel és szén-dioxidot köt meg, nagyobb a porlekötése.
 
A műjégpálya előtt álló fekete nyárba másfél hete csapott villám. Szabó József erdőmérnök 1,5 millió forintot érő Fakopp akusztikus tomográfja mutatja: nincs nagy baj, túléli a növény az istennyilát.
A műjégpálya előtt álló fekete nyárba másfél hete csapott villám. Szabó József erdőmérnök 1,5 millió forintot érő Fakopp akusztikus tomográfja mutatja: nincs nagy baj, túléli a növény az istennyilát.
Fotó: Kuklis István

Szeged azon kevés város közé tartozik, ahol rendszeres a fasorok célzott, illetve megelőző növényvédelme. – Az ághullás természetes, hiszen a gallyak egy egészséges koronában is elhalnak például a fény hiányában. Viharban viszont egészséges ágak is leszakadnak, vagy fák tőből fordulnak ki. Külföldön emiatt gyakori az idős fák drasztikus csonkolása – közölte a szakember.

A városban nagyjából 80 ezer fa van. Közülük legidősebbek a Stefánia kocsányos tölgyei, a Széchenyi tér platánok és a hullámtéri fehér füzek, fekete nyarak. – A több tízezres adatbázisunk szerint az állomány állapota jó. Módszeresen haladunk a Belvárosból kifelé haladva, és mérjük fel a fákat – mondta Makrai László.
És hogy mi a legfőbb bizonyítéka a jó állapotnak? A katasztrófavédelem tavaly Szegeden 74 viharkárnak áldozatul eső, rendszerint élő fához vonult ki, ami az összes fának az egy ezrelékét sem éri el.
A Széchenyi tér platánjai Szeged legidősebb fái közé tartoznak. Egy platán életkora a több száz évet is elérheti. Fotó: Török János
A Széchenyi tér platánjai Szeged legidősebb fái közé tartoznak. Egy platán életkora a több száz évet is elérheti. Fotó: Török János

Tudta?
Kétfajta favizsgálat létezik. Célzott felméréskor a fatörzs belső szerkezetét vizsgálják át. Ha nem felel meg a törzs a 120 kilométer per órás szélsebességre számolt biztonsági tényezőnek, akkor koronakönnyítésre vagy kivágásra van ítélve. Az általános felmérő vizsgálat sokkal részletesebb, 3 dimenziós kép is készül róla. A leggyakoribb betegségeik a fáknak a levegő- és talajszennyezés, szárazság, fagy, viharkár, villámcsapás miatti legyengülés, majd a baktérium, gomba és rovar miatti továbbgyengülés. Bizonyos fajok már nem bírják a szélsőségessé és szárazzá vált időjárást: a nyír és kislevelű hárs kiszorult a belváros aszfalt- és betonrengetegéből a lakótelepek fásítottabb és kevésbé burkolt övezetébe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vihar elől még a híreink is nyaralni készülnek - de indulás előtt még olvassa el őket!

A vihar elől még a híreink is nyaralni készülnek - de indulás előtt még olvassa el őket!
Cukiságunk, Darwin díjasunk és hőségben kiválóan teljesítő "jómunkásembereink" is voltak előző nap.… Tovább olvasom