Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Valami bűzlik – az aulában

A Szegedi Nemzeti Színház két játszóhelyén áprilisban 14-féle produkciót kínálnak 57 előadásban – mondta Székhelyi József színidirektor a tegnapi tájékoztatón, ahol a hónap három új bemutatójáról és két vendégjátékról is szó esett.
Otto Nicolai legnépszerűbb operáját, A windsori víg nőket akkor mutatta be legutóbb a szegedi társulat, amikor 1978-ban Molnár László a színházhoz szerződött. A zeneigazgató-karmester elmondta: április 20-án és még öt további előadáson újra eldirigálhatja a vígoperát, amit az évad tervezésekor még Gregor József főszereplésével, az ő operaszínpadi búcsújaként szerettek volna színpadra állítani. Kossuth-díjas basszistánknak nem adatott meg, hogy utoljára még egyszer magára öltse Falstaff jelmezét. Toronykőy Attila rendezésében így egyedül Gábor Géza lesz Sir John, a korosodó, hájas, iszákos lovag. A víg nőket kettős szereposztásban Vajda Júlia és Wittinger Gertrúd, valamint Szonda Éva és Tóth Judit alakítja. A rendező izgalmas, kontrasztos, magyar nyelvű előadást ígér.

Kocsis György búcsúztatása

A színház igazgatósága és társulata, valamint a család tudatja, hogy az életének 44. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt színművész, Kocsis György búcsúztatása április 2-án, hétfőn 14 órakor lesz a Belvárosi temető szóróparcellájánál. Azt kérik, hogy barátai és tisztelői egy szál virággal róják le kegyeletüket.

Bemutatóra készül a Szegedi Kortárs Balett is: Juronics Tamás szerint XX. század című új darabja szubjektív lenyomata a múlt századnak – szinte futurisztikusan modern számítógépes technika, multimédiás megoldások felhasználásával. Az országot így vagy úgy, de egyaránt elhagyó három magyar zeneszerző, Bartók Béla, Ligeti György és Eötvös Péter egy-egy műve foglalja keretbe a magyar sorsról, történelemről is beszélő darabot, amely három nagy témakörre – Isten, haza, szerelem – épül. Az április 27-i kisszínházi premier után két nappal a Művészetek Palotájában is eljátsszák a tánc világnapja alkalmából.

A Hóra Színház társulata 7-én és 8-án adja elő Tanács István koreografálásában, Bálint Zsolt és Földes Gábor élőben megszólaló zenéjére a Táncoló Európa című produkciót, amely az Európai Unió 27 tagállamának táncait, dalait mutatja be. Folytatják a felolvasó-színházi sorozatot: április 20-án az SZTE Dugonics téri aulájában Galkó Bence rendezésében látható az ismert médiaszemélyiség, újságíró, Bolgár György intenzíven politikus, de nem aktuálpolitizáló Hamlet-parafrázisa, Valami bűzlik címmel. Az előadás érdekessége, hogy a kisszínházi Hamlet szereplői játsszák a párhuzamosan kiosztható szerepeket.

A hónap utolsó napján Bozsik Yvette Dulceamar című koreográfiájával a Konstancai Nemzeti Színház vendégszerepel a kisszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten takarítják Szeged 435 buszmegállóját

Nem árt esernyőt vinnünk magunkkal, ha busszal közlekedünk Szegeden. A legtöbb megálló ugyanis… Tovább olvasom