Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Valami bűzlik Újszentivánon

Újszentiván - Kellemetlen szagok áradnak a csatornarendszerből Újszentivánon. A bűz nyár óta elviselhetetlen. Az üzemeltető vegyszerekkel próbálja hatástalanítani a szennyvízből felszabaduló gázokat.
Több hónapja elviselhetetlen a bűz Újszentivánon. A bűnös a templomtól kétszáz méterre megépített szennyvízátemelő. A környékbeliek befogott orral lépnek ki otthonukból, és próbálnak levegővétel nélkül elhaladni a földbe süllyesztett csatornaműrendszer mellett. Temesvári Károlyné, Gyorgyevity Draganné és Kiss Lászlóné is az panaszolja, hogy szellőztetni egyáltalán nem lehet. Mi is tapasztaljuk: árad a bűz mindenfelé.

– Két szomszédunk is lovakat tart, de azoknak semmi szaguk nincs. Ha a lótartók meg tudják oldania szagtalanítást, akkor miért nem oldható meg ilyen nagy beruházásnál? – kérdezi Temesvári Károlyné. A bűz azóta járja át a települést, amióta a csatornarendszer megépült. Többen a polgármesternél is tettek már panaszt.

Talajterhelési díj

A négy településen, Deszken, Kübekházán, Újszentivánon és Tiszaszigeten összesen 9,5 kilométer hosszú szennyvízcsatorna-rendszert építettek. A gerincvezetékre ez év május végétől köthetnek rá az ingatlantulajdonosok. A csatornadíjat mind a négy településen augusztus óta fizetik. A polgármestertől megtudtuk: 2007. december 31-éig mindenkinek rá kell csatlakoznia a rendszerre. Aki ezt nem teszi meg, az a rendelet szerint talajterhelési díjat köteles fizetni. Az előzetes számítások szerint ennek összege valamivel magasabb lesz, mint a csatornadíj.

Újszentiván első emberétől, Putnik Lázártól megtudjuk: másfél hónappal ezelőtt az üzemeltetővel tárgyalt a problémáról, de nem történt változás, bár információja szerint a Tisza–Maros Víziközmű Üzemeltető Kft. már foglalkozik a megoldással.

Terhes Csaba, a cég ügyvezetője elismeri, hogy bűz van a főátemelő környékén. Megtudjuk: Kübekháza, Tiszasziget, Deszk és Újszentiván összes szennyvizét a főátemelő fogadja – de ettől még nem kellene kellemetlen szagoknak áradni a településen.

– A négy településen az ingatlantulajdonosoknak csak a negyven százaléka kötött eddig a rendszerre. Ez azt eredményezi, hogy kevesebb a szennyvíz a nagyon hosszú rendszerben és lassúbb a levonulási ideje. Ráadásul a takarékos öblítések miatt kisebb a hígítás is – magyarázza a bűz okát az ügyvezető. Hozzáteszi: reményei szerint ez az állapot két hét múlva megszűnik, mert vegyszeradagolókat építenek az átemelőknél. A speciális vegyszer közömbösíteni fogja a szagokat. Kübekházán már az adagolás beállítását végzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb súlyos baleset a 43-as főúton

Fának ütközött egy BMW szombaton reggel a 43-as főúton, a sofőr a roncsba szorult Tovább olvasom