Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Valami tilos a holtágnál

Szeged - Mintha csak Milne nagy sikerű regényét, a Micimackót idézné az újszegedi Holt-Maros sétányon álló tábla.
Malacka kunyhójának közelében ugyanis egy rúd tetején, egy darab törött lécen ez volt olvasható – s talán még ma is az: „TILOS AZ Á". Bár a mesefigura váltig állította, hogy a nagyapját hívták így, és a felirat egyben a családnevükké is vált, Róbert Gida vállat vont.

Fotó:
Örkény István is megirigyelné a Derkovits fasor felőli táblát. Fotó: Frank Yvette

Arról nincs információnk, hogy az „égre menni tilos!" nevet viseli e a – már-már városképi jelentőségű – tábla miatt egyetlen újszegedi is, de a Maros-holtág Derkovits fasor felőli végén csak a kacsák merik megszegni a tiltást, és kelnek nyáron vízre, télen jégre. Rájuk valóban nem jelent veszélyt, hogy a 4 kilométer hosszú holtág helyenként 2 méter mély, és sokan pecáznak gondozott partján. A horgászoknak és a kacsáknak pedig még Örkény István Változatok című egypercesét is hiába mantrázzuk: „A fűre lépni tilos/tilos a fűre lépni/lépni tilos lépni/lépni lépni lépni/lépni tilos tilos/tilos tilos tilos./Tilos."

Ha arra sétálunk vagy biciklizünk, és megpihenni vágyunk, jusson csak eszünkbe: jó, hogy az „m" betű még bírja a táblán, így akár rá is morzsálhatunk a holtág vizén tükröződő bárányfelhőkre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes családi szemétszedés a bordányi úton

Megelégelték az út menti szemetet, ezért maguk kezdték el összeszedni azt a zákányszéki Tóthék. Tovább olvasom