Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Válassz magadnak csillagot!

A szegedi Kertész utcai csillagvizsgáló péntek esténként nyitva áll az érdeklődők előtt, akik kiselőadásokat hallhatnak a csillagászatról, űrkutatásról. A távcsövekkel maguk is kémlelhetik az eget. Az intézménynek anyagi nehézségei vannak, pedig kevésből is turisztikai célponttá válhatna. Már nem hirdetnek, nem szórólapoznak, a turistákat is pironkodva fogadják.
Remek családi program lehet az égi csodák fürkészése. Fotó: Segesvári Csaba
„S választottunk magunknak csillagot" Erzsikével – írja egyik versében Petőfi Sándor. Nos, az ökrös szekér helyett bizonnyal a szegedi csillagvizsgálóban tette volna meg ezt költőnk, ha megéri annak megnyitóját.

„Baromira szofisztikált high-tech"

A szegedi ugyanis azon kevés obszervatóriumok egyike hazánkban, amely egyszerre elégíti ki az asztronómiával foglalkozó szakemberek, kutatók és az ég csodái iránt érdeklődő laikusok igényeit is. 1992. július 6-a óta. A Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány ekkorra gyűjtötte össze a hárommillió forintot, amiből megépülhetett a füvészkerttől kapott kis területen az obszervatórium. Azóta évente mintegy négyezer látogatót fogad az intézmény, vagyis összesen ötvenezren ismerhették meg eddig az űrkutatás legújabb eredményeit. A csillagászhallgatók, egyetemisták mellett iskolás csoportokat, családokat és turistákat is szívesen látnak.

Erről magunk is meggyőződhetünk, amikor péntek este ellátogatunk a Kertész utcai csillagvizsgálóba. Tizenöt társammal együtt először a kutatásokhoz használatos távcsövet nézhetjük meg Csorvási Róbert csillagászhallgató jóvoltából. – Baromira szofisztikált high-tech – mutatja be a készüléket, melynek távcsöve 40 centiméter átmérőjű. Tavaly újították fel, másfél millió forintból. A látogatók nem is használhatják, csak belekukkanthatnak.

A marslakók hol laknak?

– Kis ország vagyunk, kis távcsövekkel – teszi hozzá kalauzunk, finoman jelezve: a világ legnagyobb távcsöve 10 méteres.
Ezután az előadóterembe kalauzol minket, ahol minden asztrológiával és űrkutatással kapcsolatos kérdésünkre megpróbál válaszolni. – A marslakók melyik bolygón laknak? – hangzik az első, még kissé komolytalan tudakozódás. Később szóba kerül a csillagok hőmérséklete és a napfoltok mibenléte is. Kiderül, a Nap melegebb részein akár egymillió fok is lehet. És még mi panaszkodunk a hőségre.

A tízéves Dávid folyamatosan kérdésekkel bombázza az előadót, szülei össze is kacsintanak: csillagász lesz belőle, akárki meglássa. Azért mi, laikusok is okosodunk, megtudjuk, hogy a Holdon is vannak folyók (mármint folyómedrekhez hasonlító mélyedések), hogy a Vénuszon is esik eső, csak éppen kénsavas. A Marson pedig egy ember háromszor akkorára nőne, mint a Földön. – De jó lenne – kommentálja a kis Boglárka. Igazi Mindentudás Egyeteme kerekedik itt, a Kertész utcában.

Lassan besötétedik, vizsgálódni indulunk távcsövünkkel. Egy távcső jut húsz emberre, kicsit unatkozunk. Hadakozunk a szúnyogokkal, a vendéglátásra viszont nincs panaszunk: dézsmáljuk az épület mellé benyúló ágak ringlótermését. Majd búcsúzunk, felemás érzésekkel: izgalmas program lenne az obszervatórium, de szemléltető apparátusa igencsak hiányos.

Nem sajtból van a Hold

– Sajnos korlátozottak az anyagi lehetőségeink. Az éves költségvetésünk egymillió forint alatt van, pályázatokból és a személyi jövedelemadó egy százalékaiból, és ez karbantartásra, felújításra megy el. Az oktatók és hallgatók ingyen dolgoznak – sorolja Szatmáry Károly, az SZTE TTK Kísérleti Fizikai Tanszékének egyetemi docense, a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány titkára. Az igazi probléma az, hogy az épület kupolájának tartópillérei elhasználódtak, a horganylemez tető beázik – a falakon méretes, ronda foltok köszöntik a látogatókat. A teljes felújítás két- millió forintba kerülne, vagyis az intézmény kétéves költségvetése menne rá. A belépő felnőtteknek 200, iskolásoknak, csoportoknak 150 forint. Ez jelképes összeg, nem fedezi a költségeket, ahogy a TTK 200 ezer forintos támogatása sem. E mellé Szatmáry Károly szerint még be kellene szállnia a városnak és a megyének is.

Már nem hirdetnek, nem szórólapoznak, a turistákat is pironkodva fogadják. – Szégyelljük, hogy ilyen állapotban van az épület. Felmerült bennem, hogy be is zárom, ha nem történik előrelépés – panaszolja a tanár úr. Pedig kár lenne az obszervatóriumért. Én speciel még szeretnék egy párszor elmenni és csillagot választani, persze Erzsikével.

Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz titkolja megyei listáját

A Fidesz is eldöntötte, kiket indít a megyei önkormányzati választásokon, a listát azonban később… Tovább olvasom