Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Választási kiskáté: Hova menjünk szavazni?

Ötödik alkalommal járulunk a szavazóurnák elé, hogy képviselő(ke)t küldjünk a parlamentbe. A szabályok 1990 óta nemigen változtak, de talán mégsem haszontalan átismételni a legfontosabb választási tudnivalókat. Most a szavazókörökkel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze.
Az ország területe szavazókörökre tagozódik.

Miből áll egy szavazókör?

Minden szavazókörhöz tartozik egy szavazóhelyiség, ahol a szavazókörben lakó választópolgárok szavazataikat leadhatják. A szavazókörök településenkénti számát, sorszámát és területét a helyi választási bizottság vezetője állapítja meg.

Hogyan alakítják ki a szavazókört?

A szavazóköröket úgy kell kialakítani, hogy egy szavazókörhöz mintegy 600, de legfeljebb 1200 választópolgár tartozzon, és minden településen legyen legalább egy szavazókör, akkor is, ha az ott élő választópolgárok száma a 600 főt nem éri el.

Hol voksolhatnak a hajléktalanok?

Ha egy településen két vagy több szavazókört alakítanak ki, a választási iroda vezetőjének ki kell jelölnie azt a szavazókört (szavazóhelyiséget), ahol a településen élő, lakóhellyel nem, de úgynevezett település szintű lakóhellyel rendelkező választópolgárok (hajléktalanok) szavazataikat leadhatják.

Kikből áll a szavazatszámláló bizottság?
Minden szavazókörben szavazatszámláló bizottság működik, amely a helyi önkormányzat képviselő-testülete által választott tagokból, valamint az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok által delegált egy-egy tagból áll.

Mi a dolga a szavazatszámláló bizottságnak?

A szavazatszámláló bizottság gondoskodik a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáról, ellenőrzi a szavazni kívánók személyazonosságát és választójogosultságát, s szükség esetén elmagyarázza a választópolgárnak, hogyan kell szavazni. Az urnák lezárása után a bizottság megszámolja a szavazatokat, s megállapítja a szavazókörben a választás eredményét. Erről jegyzőkönyvet készít, amelyet a helyi választási iroda eljuttat a területi választási iroda közreműködésével az Országos Választási Bizottsághoz.

Lehet-e külföldön szavazni?

A választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy szavazataikat külföl-
dön, a Magyar Köztársaság nagykövetségein és konzulátusain adják le azon egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni, az 1. fordulóban 1 héttel korábban, a 2. fordulóban a hazai szavazással azonos napon. Nem tartanak szavazást azon a külképviseleten, amelynek névjegyzékében egyetlen választópolgár sem szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitler-bajusszal csúfított Gyurcsány

Megrongálták a Gyurcsány Ferencet ábrázoló óriásplakátokat Szegeden. Az MSZP nem függeszt ki új… Tovább olvasom