Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Választókerületi elnökök a Fidesznél

Három megyei választókerületi elnök ügyében hoz hamarosan döntést a Fidesz vezetése. A szentesi Farkas Sándor és a makói Martonosi György biztosan távozik posztjáról, a szegedi Bodó Imre viszont a helyén maradhat.
Csongrád megyében hét választókerület van. A tavalyi parlamenti választásokon öt-kettő arányban nyertek a kormánykoalíció jelöltjei. A Fidesz Hódmezővásárhelyen és Csongrádon szerzett egyéni körzetben mandátumot. A vásárhelyi Lázár Jánosnak, a csongrádi Vincze Lászlónak és két szegedi választókerület elnökének, Nógrádi Zoltánnak és Kalmár Ferencnek a mandátumát már nyár elején meghosszabbította Orbán Viktor.

Farkas Sándor, a szentesi választókerület jelöltje – aki a párt megyei listáján jutott a parlamentbe, s akit júniusban a Fidesz megyei elnökének választottak – most távozni kényszerül a választókörzet éléről. Kerényi János, a párt régiós igazgatója elmondta: Orbán Viktor új személyben gondolkodik a szentesi kerület élén. – Most úgy tűnik, elegendő idő áll rendelkezésre a sikeres politika kialakítására. A gyakorlat szerint e tisztség viselője az esetek 80-90 százalékában a párt országgyűlési képviselőjelöltje is egyben, ezért is van különös jelentősége a mostani döntésnek – magyarázta a régiós igazgató. Az utódjelöltről szeptember végéig dönt a választókerületi tanács. A végső szót a pártelnök mondja ki.

Kérdésünkre, a Kinizsi 2000 Zrt. ügyében folyó rendőrségi nyomozás befolyásolta-e a döntést, Kerényi János azt válaszolta: nem, mert Farkas Sándort is megilleti az ártatlanság vélelme. Farkas munkájára a Fidesz a jövőben is számít, de olyan embert keres a helyére, aki nagyobb sikerrel veszi fel a küzdelmet Szentesen a szocialistákkal szemben. Kerényi nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy Karikó-Tóth Tibor volt önkormányzati képviselő és iskolaigazgató lesz-e az új elnök. Mint ahogy Karikó sem kommentálta értesülésünket. Farkas lapunknak azt mondta, a térség legnagyobb politikai szervezetét adja át utódjának, aki könnyebb helyzetben lesz nála. Farkas továbbra is ellátja a Fidesz megyei elnöki tisztét.

A makói választókerület elnöke, Martonosi György – aki az előző ciklusban a térség parlamenti képviselője volt, most Maroslele polgármestere – nem indul újra a posztért, de szívesen támogat egy integráló, összefogást erősítő személyiséget. Az új jelöltről döntő választókerületi tanácsot szeptember végére hívják össze. Információink szerint a központ a makói polgári körös mozgalom vezetője, Mágori Andrea önkormányzati képviselő, vállalkozó jelöltségét favorizálja. Kerényi János erről csak annyit mondott, hogy az ő neve is felmerült. Mágori Andrea nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Ha csakugyan őt jelölik, nem biztos, hogy egyszerű lesz konszenzusra jutni, hiszen emlékezetes, hogy a polgári körök ősszel nem a Fidesz jelöltjeit támogatták, hanem önálló jelölteket állítottak, a polgármesterjelöltjük éppen Mágori Andrea volt.

A szegedi egyes számú választókerület elnöke Bodó Imre. Kerényi János azt mondta, hogy az ő ügyében is szeptember végéig határoznak. A régiós igazgató szerint várhatóan Bodó Imre marad az elnök. – Engem jelölt a választókerületi tanács, de döntés később várható – mondta érdeklődésünkre Bodó Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom