Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Vállalkozások a szegedi egyetem szárnyai alatt

Szeged - Több mint 14 úgynevezett spin off cég működik a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódva. A vállalkozásokat az univerzitás kutatói alapították, hogy tudásukból ipari szabadalmat, majd pénzügyi sikert kovácsoljanak.
A spin off cég olyan vállalkozás, amelyet közfinanszírozású kutatóintézet vagy felsőoktatási intézmény kutatója, oktatója alapított, vagy technológiáját licenceljárás keretében innen szerezte. A Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódva jelenleg 14 ilyen cég működik – számuk folyamatosan gyarapszik, az utóbbi néhány hétben két új is alakult.

– Egyetemünkön az iparorientált kutatás megköveteli, hogy szabadalmak szülessenek, ne csak tudományos dolgozatok. Ezek alapján a kutatók spin off vállalkozásokat indíthatnak – működik ilyen a bőrklinikán, a biokémia tanszéken is – fogalmaz Kiricsi Imre kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettes. Cél: a tudásból eredő haszonnak az egyetem falain kívülre való kiterjesztése.

Az egyik legújabb spin off céget az informatikai tanszékcsoport szoftverfejlesztési tanszékének kutatói hozták létre, másfél hónapja. Kiss Ákos ügyvezető elmondta, mobil beágyazott rendszereket, alkalmi hálózatokat fejlesztenek – ezek például az egészségügyben használhatók, EKG-berendezéseknél. A cég egyelőre alkalmazott nélkül, egy bérelt telephelyen dolgozik.

A gyufafej fő alkotórészét hazai alapanyagból és az eddiginél jóval olcsóbban tudják előállítani. Fotó: Karnok Csaba

A legrégebbi, egyben egyik legsikeresebb ilyen vállalkozás a 2004-ben – a Videotonnal közreműködve létrejött – Hilase Kft. Gázüzemekben és az Airbus utasszállító repülőgépen is alkalmazzák azt a fotoakusztikus rendszert, amelyet számos környezetvédelmi szempontból fontos anyag detektálására fejlesztett ki az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fotoakusztikus csoportja. A kutatócsoport vezetői, Szabó Gábor akadémikus, egyetemi tanár, Bozóki Zoltán és Mohácsi Árpád egyben tagjai a cég tulajdonosi körének is. Lézerdióda alapú fotoakusztikus rendszert készítenek, amely a földgázipar különböző területein alkalmazható: ellenőrizhetik vele a gáz minőségét a továbbító vagy átadási pontokon, mérhető az igen kritikus vízgőz- és kénhidrogén-koncentráció. Használható továbbá a földgáz kiegészítő komponensei – például metán, etán, szén-dioxid – koncentrációjának meghatározására. A cég három alkalmazottat foglalkoztat, nincs saját irodája, infrastruktúrát az egyetemtől bérel.

Gyufafej

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének munkatársai és a Szegedi Gyufagyár szakemberei közösen fejlesztették ki azt a hordozóanyagot, amelynek segítségével mostantól kizárólag hazai alapanyagból és az eddiginél jóval olcsóbban állítható elő a gyufafej fő alkotórésze, ráadásul az eddigi gyártástechnológia megváltoztatása nélkül.

Kiricsi Imre erre a jelenségre is felhívja a figyelmet. – Nagyobb állami segítség kellene a spin-off cégeknek, hiszen 4-5 év is kell egy vállalkozás beindulásához. Addig is iroda, internet-hozzáférés, laboratórium vagy telephely szükséges. Megoldaná a problémát az úgynevezett inkubátorház: amíg csecsemőkorban van a vállalkozás, itt lehet működtetni – mondja a rektorhelyettes.

Két inkubátorház építését is tervezik Szegeden. A város a biológiai központtal (SZBK) és az egyetemmel összefogva egy áprilisban megjelenő pályázatra tervezi az egyiket. Kidolgozás alatt áll továbbá az egyetem és Szeged közös nagyprojektje, a Biopolisz program – ebben szerepel egy tudományos és technológiai park felépítése. Itt jöhetne létre a kétszer ötezer négyzetméteres inkubátorház, hogy befogadja a spin off cégeket.

Szabadalmak sorsa

Az SZTE két tudásközpontjának és kooperációs kutatási központjának eddig 7 terméket, 11 szolgáltatást, 9 prototípust köszönhet hazánk és a világ. Az egyetemen született szabadalmak közül 9 nemzetközi fázisban van, 14 bejelentés alatt áll, 4 hasznosított, azaz licenciába adott, 3 szabadalom hasznosításáról pedig tárgyalások folynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100. születésnapján köszöntötték Szegeden Kiss Imrét

Szeged – Nem egyszerű elmondani a hosszú élet titkát! Az él sokáig, akit szeretnek. Engem… Tovább olvasom