Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Vállalkozói rohamra számítanak - Azok is nyerhetnek, akik eddig kimaradtak

Csongrád megye - Hódmezővásárhely, Mórahalom és Szentes legkisebb vállalkozásai is adhatnak be pályázatot, miután eltöröltek egy furcsa korlátot. A pályázatírók, tanácsadók rohamra számítanak, hiszen olyanok is pénzhez juthatnak, akik korábban nem. Az érdeklődés tényleg nő.

Eddig a legtöbb pályázati lehetőségből ki voltak rekesztve azok a mikrovállalkozások, amelyeknek székhelye 5000 fő alatti település, vagy ahol a népsűrűség 100 fő per négyzetkilométer. Ez uniós elvek szerint beépített küszöb volt, és jellemző, hogy a megyében a városok közül Szentes, Hódmezővásárhely, Mórahalom a népsűrűségi korlát miatt szorult ki a lehetőségből. Ötezer fő alatti település a városok között Csanádpalota, a községek közül pedig Algyő kivételével az összes, vagyis 49. A korlát mostani megszűnése azonban csak a városokat hozza helyzetbe, a községeket nem. „Ezentúl minden városi rangú településen pályázhatnak a kicsik is" – derül ki a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. pénteki, lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Essősy Zsombor vezérigazgató számítása szerint így is szinte megduplázódik azoknak a településeknek a száma, ahonnan pályázhatnak a mikrovállalkozások.

A mikrovállalkozások csoportjába azok tartoznak, akik 10 főnél kevesebb embert foglalkoztatnak: élelmiszerboltok, vendéglők, kisüzemek.
Az érdeklődés nagy, ez derült ki a Kossuth rádió összeállításából. Az előző kormány idején sem indulhattak az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatain az említettek a korlát miatt, akkor a minisztérium külön rendeletben nyitott meg nekik egy kaput. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár azt mondta, március elején jelenik meg a rendelet, amely az új feltételekről szól, eszerint akár 60–65 százalékos támogatást is el lehet érni, és több 10 milliót is nyerhet egy-egy vállalkozás. Támogatást lehet kapni technológiai, infrastruktúra- és ingatlanfejlesztésre. Akik munkahelyet teremtenek, magasabb pontszámot kapnak. Gyorsabb lesz az elbírálás is, az államtitkár ígérete szerint.

– Igen, érdekel a lehetőség, én is elmentem a fórumra – mondta Tanács József, akinek vállalkozása iparcikk-kereskedést működtet Mórahalmon. – Raktárbővítést terveztem, de az utófinanszírozás miatt nem biztos, hogy bele tudunk vágni.

Az utófinanszírozás azt jelenti, a megnyert pénzt azután adják oda, hogy a beruházás elkészült.

– Erre a garanciára szükség van, annak érdekében, hogy ha egy projekt bebukik – mert előfordul –, akkor az oda nem adható pénzt megkaphassa más, olyan, aki teljesíteni tudta a feltételeket – mondta Óvári Erzsébet, a MAPI Zrt. senior tanácsadója.

Több vállalkozóval is beszéltünk. Olyannal, aki faluban iskolai menzát és vendéglőt működtet, fel szeretné újítani elavult konyháját, és két éve várja, hogy Leader-pályázatát elbírálják. Másvalaki kisvárosi húsüzemét szeretné bővíteni, befektetőkkel tárgyal, ingatlanokat keres, és még vacillál, mert nem tudja eldönteni, melyik lehetőség való neki.

Valóban nehezen áttekinthető a pályázati rendszer, a fönt részletezett lehetőség például nem vonatkozik az agrárvállalkozásokra, mert azok más forrásból kaphatnak segítséget. Az érdeklődés azonban tényleg megnőtt. Mórahalmon az erről szóló fórumon megtelt az Aranyszöm Rendezvényház. – Nógrádi Zoltán polgármester azt mondja, abban maradtak, hogy mindenki leírja e-mailben, mit hogyan szeretne fejleszteni, és az önkormányzat csapata mindenkinek keres pályázati lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Danis Lídia címszereplésével mutatják be ma A makrancos hölgyet a nagyszínházban

Szeged - Kolos István rendezésében, Danis Lídia és Borovics Tamás főszereplésével ma 19 órától… Tovább olvasom