Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Valódi orvosok a sorozatdokikról

Lehet-e sokkolni kétszázötvennel, meddig tart a brucella baktérium kitenyésztése, és szükséges-e a mellkasröntgen egy szívátültetés előtt? Orvosokat kértünk meg: nézzenek velünk kórházsorozatot.
Tachicardia, lumbálni, szaturál – az átlagember passzív szókincsének ezen elemei elsősorban kórházsorozatokból származnak. A Feketeerdő Klinikáról szóló epizódokból ugyan inkább Udóra és VW Golf kabriójára emlékszünk, de a Vészhelyzetből és a Grace klinikából már tanultunk néhány orvosi szakkifejezést. De igaz-e, amit a képernyőn látunk? Két orvost, Forster Tamás professzort, az SZTE kardiológiai központjának vezetőjét és Balázs Erika kardiológust kértünk meg: nézzenek meg velünk egy részt, és mondjanak véleményt. Erika szerint a kórházsorozatok közül a Vészhelyzet áll legközelebb a valósághoz, de mivel az éppen szünetel, és a szerző kedvence egyébként is a Doktor House, így azt választottuk.

A bicegő doki durva stílusa nem tetszett a valódi orvosoknak. Az igazi doktorok száján is kiszalad egy-egy erősebb kifejezés – különösen a nagy nyomás alatt dolgozó sebészekén, éles helyzetben – de nem a beteg előtt. Nem tartották életszerűnek azt sem, hogy House a páciensével nem négyszemközt, hanem a lánya füle hallatára közölte: nemi úton terjedő betegsége van.

– Jól sántít – ismerte el viszont a House-t alakító Hugh Laurie színészi képességeit Erika. Az idős beteg szájából kibuggyanó rózsaszín vér azonban már nem volt életszerű az orvosok szerint.
– Olyan, mint a málnazselé. Ha valaki vért hány, az nem így néz ki. Vagy barna színű – akkor savhematinról, azaz emésztett vérről van szó –, vagy erős sugarú és élénkpiros – ez főleg az alkoholistáknál gyakori – tudtuk meg Tamástól.

A sokkolásnál rossz számot mondtak – hangzott a következő észrevétel. House-ék 250-nel ütötték ki a beteget, holott ilyen – legalábbis Magyarországon – nincs. 150, 200, 300, 360 a valódi érték.

Dramaturgiailag ugyan érthető, orvosi szempontból már kevésbé, hogy ha House és stábja szívbetegségre gyanakszik, miért döntenek rögtön a transzplantáció mellett anélkül, hogy egyetlen mellkasröntgent vagy szívultrahangot elvégeztek volna. Ágyúval verébre – fogalmazott Erika, de a látványos illusztrációkkal és a nyitott mellkasban dobogó szív látványával elégedett volt.

A filmbeli kórházban a tenyésztéseknek egy napon belül eredménye van. A valóságban sokkal több idő kell ahhoz, hogy a például az ebben a részben is említett brucella baktérium (egy állatról emberre terjedő kórokozó) kimutatható legyen.

Tamás és Erika azt is kifogásolta, hogy a donor férje és a szívátültetésre váró férfi lánya találkozott, holott „a recipiens általában nem tudhatja, kitől kapta a szervet". Jól szórakoztak viszont azon, amikor az említett férj a legérzékenyebb pontján rúgta meg a tapintatlan House-t. Tettlegesség a magyar egészségügyben is előfordul, de nálunk nem mérges rokonok, hanem mentálisan zavart betegek támadnak időnként az orvosokra, nővérekre.

– A monitoron szabályos szívritmust láttunk, de a monitor hangja ritmuszavart jelzett – hívta fel a figyelmet még egy olyan hibára Forster Tamás, ami számára nyilvánvaló, a nézőnek viszont fel sem tűnik. Az epizód végén elmondták: az orvosi szakkifejezések rendben voltak, de a felsorolt betegségek (epilepszia, vérhányás, szívelégtelenség) logikai sorrendje nem mindig volt egyértelmű. Az pedig végül nem derült ki, hogy mitől hányt vért a beteg.

– Ritka, hogy a hozzátartozók hozzájárulnak a transzplantációhoz Magyarországon. Még ha a beteg életében nem is tiltotta meg, a rokonok gyakran meggátolják, hogy a szerveivel életet mentsen – váltott komolyabb témára Erika. Szerinte álkegyeletből döntünk úgy: ne „trancsírozzák fel" a halottat, holott a szervekre szükség lenne. A magyarok gondolkodása nem elég érett ehhez – fogalmazott, de tudott példát mondani az ellenkezőjére is: egy beteghordót említett, aki úgy rendelkezett: halála után ne temessék el, hanem adják a testét az anatómiai intézetnek, hogy az orvostanhallgatók használhassák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy igazi boszorkány a szegedi platánok alatt

Amit a szervezők csak remélni mertek, az tökéletesen beigazolódott, Szeged egyetlen valódi… Tovább olvasom