Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Válogatás a változásokból

Változtak január elsejétől a nyugdíjak, a minimálbér, egyes adók és munkaügyi szabályok. Megjelent a babakötvény és egy – nem feltétlenül az első – diploma ingyenes. A sokakat érintő változásokból válogattunk.
Emelkedik a nyugdíj. A nyugdíjak és a nyugdíjszerű szociális ellátások 2006. január 1-jétől 4,3 százalékkal emelkednek. Az esélyegyenlőségi minisztérium honapján közzétettek szerint a körülbelül 2,7 millió nyugdíjasnak átlagosan havi 2600 forinttal visz többet a postás. Az öregségi nyugdíj minimum 25 ezer 800 forint lesz. Nő az özvegyi nyugdíj: 50 százalékról 55 százalékra. Idén teljessé válik a 13. havi nyugdíj kifizetése is. A pénzt két részletben, márciusban és novemberben kapják meg az érintettek. Fontos változás továbbá, hogy januártól nem ötévente, hanem háromévente kérhető a méltányossági nyugdíjemelés. Ezenkívül azok a nyugdíjasok, akiknek létfenntartása bizonytalanná válik, egyszeri segélyt kérhetnek.

Egy, és nem az első diploma ingyenes. Az új felsőoktatási törvény szerint február 15-éig azok is jelentkezhetnek államilag finanszírozott képzésre, akik rendelkeznek diplomával, amennyiben azt költségtérítéses szakon szerezték. Ha valaki az első diplomáját államilag finanszírozott képzés keretében szerezte, akkor a következőre már csak költségtérítéses formában tehet szert.

A nyelvvizsga nem érettségi. A nyelvvizsga-bizonyítvány 2006-tól nem váltja ki az idegen nyelvi érettségit. Az emelt szintű érettségi viszont nyelvvizsga-bizonyítványt ér: a 60 százalék fölötti eredmény középfokú C típusú, a 40–59 százalék közötti eredmény pedig alapfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsgával egyenértékű.

Szja-kulcs. A személyi jövedelemadó felső adókulcsa 38 százalékról 36-ra csökken. A 18 százalékos alsó kulccsal az eddigi 1 millió 500 ezer forint helyett 1 millió 550 ezer forintos jövedelemig lehet adózni.

Nő a minimálbér. A minimálbér idén is adómentes, viszont 5500 forinttal több, mint tavaly, azaz 62 ezer 500 forint. A következő években tovább nő a legkisebb bér: 2007-ben 65 ezer 500, 2008-ban 69 ezer forintra.

Januártól babakötvény. Az állam január elsejétől minden újszülött számára 40 ezer forintot utal át. A gyermek születése után az anyakönyv másolatát az anyakönyvvezető elküldi az államkincstárnak, majd megnyitják számára a Start számlát. További 42-42 ezer forintot kapnak 7 és 14 éves korukban azok a gyerekek, akiknek szülei rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak. A számlán összegyűlt pénzhez a gyermek 18 éves korában jut hozzá.

400 ezer forintig adható a béren kívüli adómentes juttatás. Béren kívüli juttatást a munkáltató 2006-tól legfeljebb 400 ezer forint értékben adhat adómentesen. Ide tartozik például az adómentes üdülési csekk vagy iskolakezdési támogatás, az önkéntes önsegélyező és egészségpénztári befizetés. Nem számít bele a 400 ezer forintos keretbe például az étkezési juttatás, melynek adómentes határa emelkedik: munkahelyi étkeztetés esetén havi 9000 forintra, készétel vásárlására jogosító utalvány esetén 4500 forintra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom