Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Válságban a szegedi kocsmák törzsvendégei

Szeged - Bármilyen rossz is az állása, szerencsés, akinek még egyáltalán van munkája – szűrtük le a kocsmai véleményekből péntek esti körutunkon. A gazdasági válság hatásairól érdeklődve a Kádár-nosztalgia és a Gyurcsány-szidalmak mellett a csodatévő Orbán Viktorról is hallottunk.
– Szerencsés vagyok, mert legalább van munkám. Igaz, hogy nem a szakmámban dolgozom, de meg kell becsülni ezt is – magyarázta egy üveg sörrel a kezében péntek este a tarjáni Polipban István. Arról faggattuk, mit érez a gazdasági válságból, miről kellett lemondania emiatt. A sörről ugyan nem mondott le, de manapság már csak kéthetente ugrik be a kocsmába. Ennyi minimum jár nekem – jelentette ki, miután meghúzta az üveget. Azt mondta, csak azért nem ment külföldre dolgozni, mert nem akarja, hogy szétessen a család, és „magyarként Magyarországon szeretne érvényesülni".

A mellette söröző Károly erről már lemondott: kamionosként éppen egy németországi fuvarról érkezett vissza. Azt mondta, nagyon is érzi a válságot. Decemberben még tele voltak megrendeléssel, most viszont úgy kell vadászni a munkát. Német megrendelés még van, de onnan haza már üres kocsival jön, ami tiszta ráfizetés. A sörön viszont nem hajlandó „megszorítani", annyit iszik, mint korábban. A pultos lányok elárulták, Károly a kisebbséghez tartozik: a legtöbben visszafogják a fogyasztást. Kevesebb sört isznak, nem vesznek hozzá felest, vagy lemondanak a megszokott kispörköltről.

Hangulatjelentés a Topázból Fotó: Karnok Csaba
Hangulatjelentés a Topázból
Fotó: Karnok Csaba

Tóth Istvánnal a makkosházi Sörszanatóriumban találkoztunk. Az 51 éves targoncás – aki saját szavai szerint kibontakozni jár a kocsmába – már láthatóan nem az első sörénél tartott. Szerinte a Kádár-rendszerben volt jó, mert akkor azt büntették, aki nem dolgozott, most viszont azt, aki dolgozik. Évek óta alacsony az órabére, feleségével együtt 110 ezerből próbálnak meg kijönni, de gyakran csak hajába főtt krumplira jut. Meg heti kétszer-háromszor pár sörre.

– Kérem, mi már a rezsit se tudjuk kifizetni. Hát mit szól ehhez a kormány?! – kérdezte a nagyfröccse előtt ülő 76 éves Molnár László a szomszédos Topáz kocsmában. Elmesélte, több százezres köztartozást halmozott fel, mert a nyugdíja 43 év munka után sokáig csak 10 ezer forint volt. Elkeseredésében levelet írt Orbán Viktornak. Másfél hét után jelentkezett nála egy férfi a Fidesztől, hogy segít neki. Nyugdíját felülbírálták, most 68 ezret kap, adósságait pedig elengedték. Azóta hálából minden hónapban befizet kétezer forintot a pártnak.

Laci bácsi fröccsét a mellette ülő, nevét titkoló, 53 éves barátja fizette, aki most a vasútnál dolgozik. Azt mondta: bár nem jó a munka, örül neki, hogy még van. Cigizik, és a sört is szereti, úgy spórol, hogy magyar helyett olcsóbb importsört vesz, a cigiket pedig sodorja. Így nem kell lemondania teljesen a „luxusról".

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Kasza 2009. február 25. 10:43
  „JA ÉS MINDENFÉLE SZERENCSE JÁTÉKOT UTÁLOK ÉS ELÍTÉLEK, MERT CSALÁDOKAT TESZ TÖNKRE .JA ÉS ALKOHOLT SEM FOGYASZTOK,TEHÁT ILYET NEVELT.”
 • 28. Kasza 2009. február 25. 10:36
  „csanyiv MIRŐL BESZÉLSZ? GONDOLOM HA BE MÉGY EGY KOCSMÁBA KÓLÁZNI NEM AZÉRT TESZED MERT ALKESZ VAGY HANEM MERT OTT VANNAK A CIMBIK MEG UNOD AZ OTTHONIAK CSÉROGÁSÁT DE VISZONT NINCS HETI 100 EZRED VELNESZELNI ÍGY MARAD A KOCSMA,ÉS NEKEM NE ÍRJON ILYET SENKI (UH EZEK AZ ARCOK) AZ ÉN FATEROM IGEN IS LETETT VALAMIT A TÁRSADALOM FELÉ,MEGÖREGEDETT,EZÉRT NEM KELL FIKÁZNI MERT MEGISZIK 3ÓRA ALATT 3 dl FRÖCSIT .”
 • 27. csanyiv 2009. február 25. 03:43
  „Gratulálok az uraknak, hogy ilyen értelmesen kommunikáló, nem fikázó, nem anyázó, kocsmát, játékgépet, fröccsöt hírből sem ismerő jó gyerekeket neveltek. Meg még az én segélyemet is befizetik... A Fidesznek? Röhej a köbön és elnézést, hogy túl finom voltam: nem csoda, hogy ez az ország itt tart, tisztelet a kivételnek.”
 • 26. Kasza 2009. február 24. 23:28
  „rozator 21 tudod,hogy meg sértetted Mucsi úr személyiségi jogait ,ő azt kérte ne írják le a nevét te meg tetted ezért fel is jelenthet.Már bocsi. Ebben az országban lehetnél besúgó is....”
 • 25. Kasza 2009. február 24. 23:11
  „folyt:és hol fog tartani amikor a mi generációnk lesz nyögdíjas és majd senkinek nem fogunk kelleni mi is ott fogunk ülni 1 fröccs mellett a cimbikkel mert otthon nem vár senki,és úgy legalább a víz a gáz a villany se fogy. Máskor gondold át mit írsz.”
 • 24. Kasza 2009. február 24. 23:02
  „flexsnake tudod nem igazán jön be senkinek ha a szüleit emlegetik most elárulom, hogy a 76 éves (a képen balról) az édes apám.Zúzó pedig a testvérem .Mi tudjuk csak igazán,hogy az öregből nem a cefre beszélt.De hol tart most az ország , vannak utak, vasutak,hidak közlétesítmények stb .Miért? Mert ezek az emberek akkoriban meg építették.”
 • 23. rozator 2009. február 24. 13:27
  „zúzó!Nem gépezem,nem kérek kölcsön! Ja,és nem hazudok!!”
 • 22. zúzó 2009. február 24. 13:19
  „rozator: Úgy gépezz hogy nyerj!!!
  Akkor nem kell kuncsorognod!!!
  Ha ennyi eszed van akkor megérdemled!!
  Próbálj meg dolgozni, ott több adót fizetsz!!!
  És ezek szerint, nem ő hanem te pénzeled a FIDESZ-t!!”
 • 21. rozator 2009. február 24. 12:01
  „Az öreget én is ismerem, ő a kocsma bankárja!10ezerre 15-öt kér!Abból lehet havi kettőt tolni a Fidesznek! A nevét eltitkoló vendég a Mucsi Gyuri,és azért ő fizet mert akkor adta vissza aLÓVÉT!!!”
 • 20. csutka 2009. február 24. 10:02
  „Ez egy jó tipp.Ezután Én is járni fogok kocsmába lehet,hogy találok valami kis melót.Jól jönne egy kis kiegészítés.”
 • 19. achilleus 2009. február 24. 08:48
  „Ugyanmár! Én egyáltalán nem iszom, de néha úgy érzem, hogy egy kis kocsmai beszélgetés (mert bizony sokaknak nem is az a kisfröccs a fontos) többet érne, mint itt NÉHA bődületes baromságokat olvasgatni. "Békeidőben" pedig a kocsma a legjobb munka(erő)közvetítő, bizony kimutatták, hogy a kocsmába járók könnyebben találnak munkát, mint az otthonülők, ill. otthon alkoholizálók. Nyilván nem a krónikus, fizikailag is tönkrement alkoholistákról van szó.”
 • 18. Manikh 2009. február 24. 07:46
  „Ez velötrázó téma!Kiváncsi vagyok mikor"moderálják"le innen?Tartalmilag ez is felforgató és gyülületkeltő biz ám!!!!!!!”
 • 17. pille 2009. február 24. 07:40
  „Érdekes,hogy a nagy sirámok mellett ezeknek az embereknek mindig telik cigire, meg piára!Minden kocsma tele van, nehogy majd még a kocsmárosokat is megsajnáljuk!”
 • 16. zúzó 2009. február 24. 06:32
  „Ja és még valami azért kapott tízezer pár száz forintot mert idő előtt 57 évesen küldték nyugdíjba,
  mert már nem kellett senkinek.De azóta is folyamatosan dolgozik!!!!!”
 • 15. zúzó 2009. február 24. 06:19
  „Csanyiv:NEKEM NEM KELL UTÁNA JÁRNOM:: De ahhoz hogy ezt megpróbálja valaki ahhoz ész kell, de ezek szerint neked olyan nem nagyon van.
  És képzeld eléggé közelről ismerem az öreget ahhoz (mivel a faterom) hogy, hogy is volt ez igazán,de te viszont
  a munkaügyi központban, miközben várod a pecsétedet hogy kapjad a segély, -(amit még most s így nyugdíjasan
  ezek az emberek keresnek meg neked)nagyon keveset tudhatsz a világból. És egyébként lehet hogy napi 8-10- óra munka után nem érdemli meg azt a fröccsöt, de gondolkozz el neked lesz-e aki fizeti majd ennyi idős korodban ha élsz még egyáltalán,mert ennyi ésszel nem hiszem.”
 • 14. flexsnake 2009. február 24. 05:28
  „Kasza
  Csókoltatom a szüleidet. Vegyél vissza magadból!”
 • 13. csanyiv 2009. február 24. 01:15
  „Zúzó, te viszont a hozzászólásoknál megtalálhatod a választ arra, hogy mennyi volt Orbán idején a nyugdíjminimum. Hacsak nem akarsz magad utánajárni. Az adósságelengedéshez pedig nem ész kell, hanem a méltányosság nevű intézmény gyakorlása!”
 • 12. zúzó 2009. február 23. 22:49
  „florian 70 Olvasd el először a cikket rendesen aztán hallucinálj össze baromságokat.
  A 28200 Ft. az most van, az öreg 20 éve nyugdíjas+Orbán mikor is volt a csúcson?
  Ő az akkori nyugdíjáról beszélt és nem a mostaniról.
  Az adósságot meg nem engedik el minden f...sz-nak ahhoz ész is kell!
  flexsnake: ha belenézel otthon a családi fénykép albumba ott is láthatsz még ettől szebb
  arcokat is Pl:anyukád,apukád meg az összes felmenőd, de az is lehet hogy csak a tükörig kell
  el menned és el is csodálkozol, mert ha úgy nézel ki amennyi eszed van akkor nagyon rút lehetsz..”
 • 11. Kasza 2009. február 23. 22:13
  „5. flexsnake: TE MI A FASZRÓL POFÁZOL ,UH EZEK A SZÉP ARCOK, MAJD MEGNÉZHETED A TIEDET HA LE VADÁSZLAK ÉS BEVEREK KETTŐT ABBA AZ OKOS FEJEDBE GONDOLD ÁT MIT ÍRSZ KÖCSÖG VÉN FASZ KORODBAN TE IS ÍGY FOGSZ ÉLNI,HA ADDIG NEM DÖGLESZ MEG.TE BUZIFASZ.”
 • 10. Kasza 2009. február 23. 22:04
  „GRISWALD:HIdd el amit a76 éves mond,mert igaz én ismerem.Világ életében dolgos ember volt.Most is földet túrja GAZDAG orvosok kertjében, fénykorában a vasutat építette majd könyvekből kitanulta a preparátor szakmát kitömött állatokat restaurált múzeumok részére.Csak akkoriba őt is el érte a gazdasági válság. Ennyit tudunk az öreg már nem kell senkinek EZ MAGYAR ORSZÁG. MI IS EGY KOCSMÁBA FOGJUK VÉGEZNI........”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új cirkusz a Dóm téren

Szeged - Bár a művészeti tanácstól egy fillért sem nyert Szeged Pécs kiemelt partnereként az Európa… Tovább olvasom