Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Válságkezelés a Csillag börtönben

Szeged - A gazdasági válság hatásait nem kerülhette el az ország legszigorúbb fegyintézete, a szegedi Csillag börtön sem. Kiszely Pál dandártábornok, intézetparancsnok elégedett a bevezetett takarékossági intézkedésekkel, és úgy érzi: sikeresnek tekinthető az a másfél év, amit a Csillag élén eddig eltöltött.
– Korábban három fegyintézet parancsnokaként is tevékenykedtem Győrben, Budapesten, illetve Kecskeméten. Vagyis voltak már tapasztalataim a börtönműködtetés területén. De tudtam: a Csillag egy egészen más, egyetlen magyar börtönhöz sem hasonlítható közeg, így kicsit tartottam a feladattól. Ma már elmondhatom: fölösleges volt az aggodalmam.

Ezeket a mondatokat dr. Kiszely Pál dandártábornok kínálta arra a kérdésemre: jobbra számított, netán kellemesen csalódott, amikor leltározza a Csillag élén töltött hónapok tapasztalatait? Elmondta: igaz ugyan, hogy a napjainkban 900 elítéltet őrző Csillagban az életfogytosok száma meghaladja a 160 főt, és 14 év az átlagos büntetési idő, a súlyos bűnökért elítéltek meglepően fegyelmezetten viselik a bezártságot.

– Míg például más börtönökben jóval kevesebbet adnak környezetük tisztaságára, addig a Csillagban mindenki pontosan tudja: hosszú időre kell berendezkedniük. Így azt láthattam: szinte kifogástalan a zárkarend. És bár az első egy-két évben még ki így, ki úgy, de lázadozik a szigorú börtönrezsim ellen, később majdnem mindenki belátja: ezt hosszú távon nem folytathatja, és beáll a sorba. Ehhez természetesen az is kell, hogy megfelelő nevelési programokat kínáljunk, és kiválóan képzett őrszemélyzet dolgozzon a fegyházban. Nálunk mindkettő adott, olyan segítséget kaptam így a munkámhoz, amire nem is számítottam.

Kiszely Pál: Eddigi parancsnoki munkám során a gondot sokkal inkább a pénzhiány jelentette, mintsem az a tény, hogy az ország legkeményebb bűnözőit kell őriznünk. Fotó: Frank Yvette
Kiszely Pál: Eddigi parancsnoki munkám során a gondot sokkal inkább a pénzhiány jelentette, mintsem az a tény, hogy az ország legkeményebb bűnözőit kell őriznünk. Fotó: Frank Yvette

Kiszely tábornok szavaiból kiderült, ma a Csillagban őrzött elítéltek egy része vagy tanul, vagy dolgozik, tehát nem telnek unalmasan a napjaik. Aki viszont a Csillagban is keménykedni akar, az gyorsan megtapasztalhatja: az ország legszigorúbb börtönében a fegyelmezéshez is rendelkezésre áll minden eszköz.

– Eddigi szegedi parancsnoki munkám során a gondot sokkal inkább a pénzhiány jelentette, mintsem az a tény, hogy az ország legkeményebb bűnözőit kell őriznünk – mondta el Kiszely tábornok. – Intézetünk 2,5 milliárd forintból gazdálkodhat, s napjainkban mintegy 200 millió forint hiányzik a működéshez. Ezért át kellett ütemeznünk több kifizetést beszállítóinknak, de januárban ők is megkapják a pénzüket. Emellett igyekeztünk a lehető leginkább költségtakarékos gazdálkodást bevezetni, természetesen úgy, hogy az őrzés biztonsága egy pillanatig sem forogjon veszélyben. Leginkább a villany-, a gáz-, a vízszámlán tudtunk milliókat lefaragni, de egy közbeszerzési eljárás eredményeként a fogvatartottak étkeztetését is költséghatékonyabban oldhatjuk meg. Elítéltjeink pontos tájékoztatást kaptak gondjainkról, és elmondhatom: ha nem is örültek, de elfogadták az intézkedéseket.

– Sajnos a válság érintette a börtöngyár munkáját is, volt olyan időszak, amikor egyharmadával esett vissza a termelés. Ma viszont egy külföldi cégnek köszönhetően olyan megrendelés állományhoz jutott a kft., hogy nem tudunk elég képzett munkást küldeni a gyárba. Vagyis Szeged üzemei közül az elsők között mondhatja el a börtöngyár: nőtt a termelés, biztosított a teljes foglalkoztatottság – derült ki Kiszely tábornok szavaiból.

Börtönesküvő

Nagy feladat előtt áll a Szegedi Fegyház és Börtön, ugyanis 2010. január elsejével összeolvad a nagyfai börtönnel, ami így a Csillag III. számú objektuma lesz. Ezt a „házasságot" is a takarékosság kényszerítette ki – a közös irányítás eredményeként kisebb személyzettel tudják ellátni az egyesített fegyintézet üzemeltetését. Jó hír ez, hiszen korábban felmerült a nagyfai börtön bezárása is, de az összevonás megmentette Nagyfát, ahol ma 400 elítéltet őriznek.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. hb 2009. november 24. 10:40
  „magyarok, ismered vona gábort, vagy csak a hülyeségeidet tódítod?...”
 • 44. magyarok 2009. november 23. 22:51
  „43, nem mert nem miatta hiányzik, hanem mert elvonta a költségvetés!”
 • 43. meggymag 2009. november 23. 10:03
  „"...napjainkban mintegy 200 millió forint hiányzik a működéshez..." és még nem cserélték le a gazdasági vezetőt?”
 • 42. magyarok 2009. november 23. 08:55
  „36, mi volt ebben az ellentmondás??? Szerintem ebben csak annak van ellentmondás aki a fehérben is megtalálja a feketét :) Noh de politikai hovatartozásod révén, ez nem meglepő :)
  37, Rendes dolog tőled amit írsz,de sajna azért nem lehet csorbítani a fogvatartottak jogait mert nemzetközi előírások védik! Nem beszélve arról a valós tényről, hogy ha nem foglalod le őket tv-vel munkával vagy bármi mással akkor a sok gondolkodásban előbb utóbb kitalálják, hogyan öljenek benn és hogyan szökjenek meg!
  40, legszívesebben én is ezt tenném, de csak akkor ha te lennél a börtönőr aki nap mint nap kezeli őket és bejár hozzájuk...
  Ember ha lenne eszed, nem vette volna el a szélsőség akkor gondolkodnál!!!”
 • 41. flexsnake 2009. november 22. 21:47
  „13. te is tvzel? :D
  Ja az jó volt :D Na azt nevezem büntetésnek, ez csak szanatórium :D”
 • 40. KolompárRómeó 2009. november 22. 20:19
  „Víz, kenyér, semmi fűtés. Semmi tv, semmi világítás, semmi internet. Oszt ennyi.”
 • 39. web 2009. november 22. 19:52
  „13. hozzászólás Johnson 2009.11.22. 12:28
  Nagyon tudja!!!”
 • 38. Mignon 2009. november 22. 19:06
  „Az USA 11 allamaban nincs halalbüntetes:
  Alaska,North Dakota, Minnesota, Wisconsin, Iowa, Michigan, West Virgina, Maine, Vermont,
  Rhode Island es New Jersey.
  New Mexicoban meg törvenyben van, de 1973-ota nem hajtottak vegre halalos iteletet.

  Kansas allamban nem a polgari, hanem az US Military törvenyek az iranyadoak. (Van halalbüntetes).
  A sok katonai letesitmenyek miatt.”
 • 37. Johnson 2009. november 22. 17:54
  „Na ide figyeljenek Börtönőr Urak,ha egyszer rajtam fog múlni az önök sorsa,akkor az önök fizetését megdupláznám,és azt az elitéltektől venném el,tudom ez csibész dolog,de igy helyes,és ez nem propaganda,de mig önök dolgoznak,addig a bűnözők jól élnek /amig magyar családok éhen halnak,és megfagynak télen/:)) Meg ha rajtam múlna akkor még megdupláznam a zsaruk fizetését,hogy rendesen és tisztességgel és politika mentesen járjanak el,nyugi nem attól a szervezettől jöttem ide,csak reálisan pislogok,és látok! Nem vagyok egyenruhás,és nem is akarok,csak ha felkérnek rá:))”
 • 36. dodó 2009. november 22. 17:08
  „"...megfelelő nevelési programokat kínáljunk..."
  "...a Csillagban őrzött elítéltek EGY RÉSZE vagy tanul, vagy dolgozik..."
  "...az elsők között mondhatja el a börtöngyár: ... biztosított a teljes foglalkoztatottság..."

  Ez akár egy SZDSZ-es kortesbeszédnek is szép lenne! Kár, hogy apró ellentmondásokba keveredett ez a derék és humánus igazgató!”
 • 35. bratyesz 2009. november 22. 17:05
  „Én személy szerint vissza állítanám a halál büntetést!Jobban fújja a tolvaj vagy a gyilkos a büntető paragrafusokat,mint mi,És kedves MIL:Nem nagyon értek veled egyet,mert nagy visszatartó ereje nincs a börtönnek,mert aki kint "nagyfőnök",a sittről ugyan úgy intézi az ügyeit! És a másik KUTYÁBÓL NEM LESZ SZALONNA!!!!!!!!!!!!”
 • 34. Mathiasking 2009. november 22. 16:40
  „Hamarosan megismeri Kolompár Orbán is, remélem, milyen egy börtön belülről. Akkor legyen majd nagy pofája, amikor megkérdik a zárkába helyezés után a fajtársai: csicska vagy köcsög akarsz lenni? Ezután pedig üdvözlik a Való Világ villában a Big Brotherek!”
 • 33. Mil 2009. november 22. 16:39
  „Egy modern börtön sztem sem lehet önfenntartó, mert nem tudná kitermelni pl. az őrzés költségeit. az más kérdés, hogy esetleg maguknak a kaját megtermelik. Ez mondjuk hasznos lenne pl. ha a cigók elsajátítanának valamit a gazdálkodás alapjaiból, azt ha kikerülne, nem a magyarok kertjét szüretelné(bár ekkor meg a szomszéd cigó lopná el a termést..).”
 • 32. Mil 2009. november 22. 16:36
  „Ja, mégvalami: a katonaságnál detto ugyanúgy szabályozva volt az ember napi ideje. Este takarodó, reggel ébresztő, 7végén beszélő(akkor jöttek a látogatók). Napközben meg mindenféle elfoglaltságok.”
 • 31. Mil 2009. november 22. 16:33
  „De voltam katona, igaz csak 9 hónapot, és persze nem a Csillaggal hasonlítottam, hanem egy alacsonyabb fokozatú börtönnel. És nálunk igenis rács volt az ablakokon. És nem a katonai börtön volt. PErsze, a hálókörletet azt el lehetett hagyni gyakorlatilag, legalábbis "nem kiképzési időben", azaz szabadidőben. Igazából az alapkiképzésen volt ez, hogy nem lehetett elhagyni. A körülmények is olyanok voltak, kályha stb, még melegvíz sem volt az épületben. Persze, a körlet ajtaját nem zárták ránk. De alapvetően felért egy alacsonyabb fokozatú szabadságvesztéssel. De ezt most nem panaszkodásként mondom.”
 • 30. Tapasztalt 2009. november 22. 16:22
  „Mil, valószinüleg sosem voltál katona /bár rádfért volna/ hogy egyenlőségjelet teszel a sorkatonaság és a csillagbörtön között! Én voltam sorkatona több laktanyában is, nem igaz, hogy rács volt az ablakokon, és még büntetés alatt is megoldhattuk a hálókörlet elhagyását, ha akartuk. mMegnézhetnéd magad a Csillagban!”
 • 29. .suhym. 2009. november 22. 16:18
  „24. hozzászólás Johnson 2009.11.22. 14:21

  "...USA-ban,és rengeteg helyen, például Iránban van helyesen halálbüntetés......"

  Az USA-ra vonatkozó megállapításod így ebben a formában nem fedi a valóságot!

  USA bizonyos államaiban van érvényben a halálbüntetés.”
 • 28. magyarok 2009. november 22. 16:16
  „Jah és még valami, hogyan lehet egy börtön önfenntartó, valaki árulja el könyörgöm, aki ilyet mond az dilettáns, noh de nem meglepő ha egy zsidó ember szájából hangzik el aki a Jobbik elnöke!”
 • 27. magyarok 2009. november 22. 16:15
  „17 achilleus!
  Voltam sorkatona , de kettő nem ugyanaz! Igaz határőr voltam de talán csak akkor voltam a körleten ha aludtam itt azéért nem ugyan arról van szó, sőt még csak nem is hasonlít, ez merőben más!
  Csak akkor jönnél rá erre ha kipróbálnád....
  Egyébként látom sok az okos a témában, ilyenkor jövök rá, én is ennyire nem értek némely témához, mint ti ehhez?”
 • 26. Johnson 2009. november 22. 14:49
  „Szia tesó zugugyved:)) Tábornok Úr! Én ennek a feléből is kihoznám ezt a börit! De oda már vissza senki nem kivánkozna,én tisztelem önt,de legyen szigorú,de nagyon:)) Tisztelettel ön felé!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos után nyomoztunk

Egy gyilkosság helyszínén nyomokat rögzítettünk, bizonyítékokat elemeztünk, majd végignéztük a boncolást. Tovább olvasom