Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Válságkezelés, váltóállítás: ma folytatódik a szegedi közgazdász-vándorgyűlés

Szeged - Tegnap délután elkezdődött a 3 napos közgazdász vándorgyűlés Válságkezelés és váltóállítás címmel Szegeden, a Forrás szállóban. A mintegy 400 résztvevős, évente megrendezett konferencia a magyar közgazdász-társadalom legrangosabb eseménye.

Rangos előadókkal, színvonalas programmal rendezik meg a 48. Közgazdász-vándorgyűlést Szegeden. A tegnapi nyitó plenáris ülésen Kovács Árpád, a szervező Magyar Közgazdasági Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket. – Nyilvánvaló, hogy sem a világgazdaság, sem Magyarország nincs még túl a válságon, de az is nyilvánvaló, hogy 2010 tavaszától gyökeresen új kormányzati gazdaságpolitika érvényesül – mondta.

Magyar Anna országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: a közgazdász-társadalomnak nagy a felelőssége abban, hogy a nehéz gazdasági helyzetben helyes döntések szülessenek. Oláhné Szántó Mária, az MKT Csongrád megyei szervezetének elnöke szerint ez a vándorgyűlés kiváló alkalom a párbeszédre, a nemzeti összefogásra.

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Folytatás vagy újrakezdés? című előadásában kifejtette: már nem az a dilemmája a kormánynak, hogy ott lehet-e folytatni 2002-es gazdaságpolitikáját, ahol abbamaradt. Hiszen azóta gyökeres változások következtek be. Az újrakezdéshez az új kormány olyan bizalmi tőkével rendelkezik, amellyel a célok – egyensúly és növekedés – megvalósíthatók.

Magyar Anna, Varga Mihály és Kovács Árpád a tegnapi konferencián. Fotó: karnok Csaba
Magyar Anna, Varga Mihály és Kovács Árpád a tegnapi konferencián.
Fotó: karnok Csaba

– Magyarország elemi érdeke, hogy kikerüljön a túlzott deficiteljárás alól – mondta az államtitkár gazdasági helyzetelemzésében –, mert az EU hazánkon, mint a legtöbb ideje ezen eljárás alatt lévő országon tudja a legjobb példát statuálni. Leszögezte: jövőre nem mehet 3 százalék fölé az államháztartás hiánya.

Kifejtette: az ország egy másik deficittel, a hitelességi deficittel is küzd. – A visegrádi négyek közül az egyetlen ország vagyunk, amelyet 2004 és 2010 között a hitelminősítőknél csak lefelé minősítettek – az elhibázott, hiteltelen gazdaságpolitika miatt. – Célunk, hogy ezen a trenden változtassunk – mondta Varga Mihály.

– A következő évtől az a kormány terve, hogy arányosan adóztassa a magánszemélyeket, ezért szeretnénk, ha 2011-től már megvalósulna a 16 százalékos, egységes adókulcs – jelentette ki az államtitkár.
Tegnap még Török Ádám akadémikus, Balázs Péter volt külügyminiszter, egyetemi tanár és Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora tartott előadást.

Program

Ma többek között Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, az MKT alelnöke, Kovács Árpád egyetemi tanár, az MKT elnöke, Domokos László, az ÁSZ elnöke, Becsey Zsolt, az NGM államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke tart előadást. Szombaton, a konferencia zárónapján Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter előadását hallgathatják meg a közgazdászok Erős állam az erős gazdaságért címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a határrendész

Szeged - Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a jogellenes fogvatartás miatt Baranyi Zoltán ellen… Tovább olvasom