Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Váltás a vezérkar élén

Szeged - Szekeres Imre honvédelmi miniszter Tömböl László mérnök altábornagyot jelöli a vezérkari főnöki posztra a távozó Havril András helyére. A jelölt eddig az Összhaderőnemi Parancsnokságot vezette.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter az öt parlamenti párttal egyetértésben javaslatot tett Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyar Honvédség vezetésének megváltoztatására. Havril András vezérezredes ennek értelmében az év végével távozik a Honvéd Vezérkar éléről, helyét Tömböl László mérnök altábornagy veszi át várhatóan január első napjaitól, miután az államfő kinevezi a posztra.

Havril András vezérezredes 2005 óta dolgozott a honvédség vezérkari főnökeként. Nyugdíjazására már egy évvel ezelőtt sor került volna, de Szekeres Imre külön kérésére további egy évig tölthette be ezt a posztot.

Tömböl László altábornagy 1957. október 18-án született Pápán. Általános és középiskolai tanulmányait is itt végezte. 1977-ben felvételizett a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola légvédelmi rakéta és tüzér szakára. 1981-ben befejezte a főiskolai tanulmányait, kitüntetéses oklevéllel avatták főhadnaggyá. Első tiszti beosztásba a Magyar Honvédség 11. Légvédelmi Rakétadandár parancsnokságának állományába került, javító főtechnikusként.

Havril András (balról), Szekeres Imre és Tömböl László. Fotó: MTI/ Ujvári Sándor
Havril András (balról), Szekeres Imre és Tömböl László.

Számos vezérkari tanfolyam, akadémia elvégzése és rangos külföldi NATO-beosztás után 2001 szeptemberétől a Légierő-parancsnokság törzsfőnökhelyettese, decembertől törzsfőnöke volt 2003. június 30-áig, majd július 1-jétől az újonnan létrehozott integrációs főnöki beosztást töltötte be. 2005. február 1-jétől a HM Honvéd Vezérkar törzsigazgatója. 2007. január 1-jétől az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes haderő a sorállományból

Szeged - Történelmet írt hazánk és a Magyar Honvédség négy évvel ezelőtt, miután leszerelt az utolsó… Tovább olvasom