Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Változások a felvételivel kapcsolatban: pontosítsunk!

Ha ennek a tanévnek a végén, vagyis 2008 tavaszán felvételizel egyetemre vagy főiskolára, akkor tudnod kell, hogy neked már az új, 400+80 pontos rendszer alapján számítják ki a pontjaidat. Ez kedvezőbb lesz az eddigi 144 pontos rendszernél, mert minden elért eredmény tükröződik a felvételi pontszámban, így könnyebb lesz különbséget tenni a te remek teljesítményed és a többieké között.
Milyen eredmények számítanak? Bizony év közben is érdemes belehúzni, mert a két utolsó tanév végén szerzett magyar, matematika, történelem, valamelyik idegen nyelv és egy választott tárgyad jegyeit megduplázzák, ehhez jön majd az öt érettségi tárgyad százalékos eredményének átlaga. Ebből jön össze az első kétszáz, úgynevezett tanulmányi pontod. A második kétszáz a felvételidhez szükséges két tantárgyból elért érettségi eredményed százalékos értéke lesz, vagyis ha 85 százalékos érettségit teszel, az 85 pontot ér.

A korábban megszokott módon többletpontokat is lehet szerezni az emelt szintű érettségikért (két emelt szintű 80 pontot ér), a nyelvvizsgákért (összesen 50 pontot), szakmai végzettségért, sportteljesítményért, tanulmányi versenyen elért országos eredményért. Többletpontokkal kell előnyben részesíteni a hátrányos helyzetűeket, fogyatékossággal élőket, gyermeküket nevelőket. Összesen 80 pontot lehet így összeszedni.

Mindez nem érvényes a művészeti és művészetközvetítői területen, ahol gyakorlati vizsga lesz, illetve a szakképzésben, ahol a tanulmányi pontok megduplázásával is megállapítható majd az összpontszám. Az nem változott, hogy február 15-éig kell beadni a jelentkezésedet.

Minden felvételivel kapcsolatos információt megtalálsz a www.felvi.hu honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom