Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Változatlanul üzlet a kárpótlási jegy

Aki még őriz kárpótlási jegyet, most 200 százalékon megszabadulhat tőle. A piacon felbukkanó felvásárlók a jegyeket földárverésen szeretnék hasznosítani. Szakértőink szerint az üzletben, amely csak etikailag kifogásolható, mindenki jól jár.
„Ne féljen, asszonyom, tiszta ügyről van szó!" – mondta a férfihang, akinek telefonon, látatlanban felajánlottam szüleim nem létező kárpótlási jegyét. Szegedet ugyanis a napokban olyan szórólapok lepték el, amelyeken azt hirdették, hogy magas áron, azonnali fizetéssel vásárolnak kárpótlási jegyet. A megadott telefonszámok – egy debreceni körzetszámmal megjelölt vonalas, valamint egy mobil elérhetőség – nyilvánosak, egy ottani ügyvédhez tartoznak.

Azt közölte a debreceni „felvásárló", hogy szegedi magánszemélyek értékpapírjait 200 százalékon vásárolja meg, mivel azokat hamarosan földárverésen lehet hasznosítani. Arra a kérdésre, hogy kiskunmajsai kárpótlási jegyek érdekelnék-e, azt válaszolta, igen, de csak száz százalékon. Ott ugyanis egyelőre nem várható földárverés.

Az üzletet a következőképpen lehet nyélbe ütni: a közvetítő helyben, azonnal fizet a papírokért. Majd ezekkel vagy ő, vagy megbízója földárverésen licitál a hektárokért (kárpótlási jeggyel termőföldre csak az licitálhat, aki alanyi jogon az értékpapír tulajdonosa). A földet a kárpótlási jegy tulajdonosának nevére veszik meg, aki azt utóbb ajándékozási szerződéssel ruházza át. Szükség van a kárpótlási jegy kiadásáról szóló határozatra, valamint lakcímigazolásra: „egy szerződés, két aláírás, és kész" – jelzi a hang a telefonban, mennyire egyszerű ügyről van szó.

Nincs kárrendezési hivatal

Már nincs is megyei kárrendezési hivatal, az ugyanis tavaly év végén beolvadt a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatalba. Az 1989-ben meghirdetett kárpótlásban napjainkig hárommillió eljárásnak jártak a végére, mintegy ezermilliárd forint értékben bocsátottak ki kárpótlási jegyet, de becslések szerint még legalább 30 milliárdnyi elfekszik valahol a ládafiában. Az ezer-, öt- és tízezer forint névértékű papírokkal korábban földet, önkormányzati bérlakást és részvényt lehetett vásárolni. 
A kárpótlási jegy tulajdonosa az üzlet során voltaképpen az alanyi jogosultságát adja el. Jól jár, mert 200 százalékon szabadult meg a papírjaitól – a tőzsdén jelenleg 920 forintot adnak egy ezerforintos névértékű jegyért. A vásárló azért nyer az ügyleten, mert olcsóbban juthat földhöz, mintha készpénzért venné. Termőföld elajándékozásakor pedig a 21 százalékos illetéknek mindössze a felét kell kifizetni. Ugyanakkor etikailag kifogásolható, hogy az ügyvéd úgy tesz, mintha ügyfele megbízásából venne részt az árverésen, miközben magának vásárol.

Papos Gábor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. szegedi fiókvezetője elmondta, hogy a tőzsdén jelenleg alig van érdeklődés a kárpótlási jegy iránt: naponta csak 50-100 darabot kínálnak eladásra. Ráadásul ezek – tesszük már mi hozzá – nem „megfogható" értékpapírok. Márpedig földárveréshez papíralapú kárpótlási jegy és határozat kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét… Tovább olvasom