Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Változatok pártszékházra – kicsi, nagy, vörös

Szeged - A szocialisták székházában svédvörös a lambéria, a Fidesz-irodában ónémet székeken ülnek. Az MSZDP falára egy óvónő készít dekorációt. Az SZDSZ-é mindenhol kék, és Kovács Pisti már nem aktuális.
Art deco ülőgarnitúra, ónémet székek, asztalok, meg egy kis szecesszió. A Fidesz Victor Hugo utcai, 204 négyzetméteres székházát kölcsönbútorokkal rendezték be – nagyrészük Oláh János korábbi városi elnök-frakcióvezetőtől való. A vajszínű falon Balogh Sándor rajzai – időszaki kiállítás, főleg aktok. Díszítik a házat állandó festmények is: középkategóriás tájképek, enteriőrök. A betérő szimpatizánsok akár az egyik sarokban álló pianínóhoz is leülhetnének játszani, de többnyire nem ezért jönnek. Gyimesi László városi elnök szerint jogi tanácsért, vagy nemrég a népszavazási kezdeményezést aláírni nyitottak be. Van, akinek elég a kirakat is: az itt lévő újságcikkeket, hirdetményeket naponta rendezi a párt.

Mészáros Tamás, az MSZP ügyvivője a Belvedere épületében. Fotó: Segesvári Csaba

A kereszténydemokratáké kicsi

Az önkormányzattól bérel irodát a Fideszen, az MSZP-n (Fő fasori épület) az SZDSZ-en és az MSZDP-n kívül az Együtt Szegedért Egyesület a Kárász utcán, a KDNP a Gyertyámos utcában, az MDF a Tábor utcában (megyei szervezet) és a Gyertyámos utcában (városi szervezet). A Centrum használt egy irodát a Victor Hugo utcában, de október közepén kiköltözött. Az irodák közül a KDNP-é a legkisebb, csupán húsz négyzetméteres.

Svédvörös – ilyen színűre pácolták a lambériát a Magyar Szocialista Párt Tisza Lajos körúti irodájában. Mészáros Tamás ügyvivő azt mondja, mindenképpen pirosat kerestek. Ezen felbuzdulva, és mert korábban az egész, most állami tulajdonban lévő Belvedere az MSZMP tulajdona volt, régi relikviákat keresünk. Hiába. Lenin- szobrot nem tud mutatni Tamás, de egy szimpatizáns által készített festményt igen. A címe Győzelem, mi a 70-es évekbe helyeznénk, de kiderül: 2006-ban készült. Az iroda különben elegáns, ablakai a Tiszára néznek.

Kevésbé csinos, inkább szocreál viszont a Fő fasori székház – ezt az önkormányzattól bérlik –, itt rendezték például október 12-én a megyei küldöttgyűlést, melyen a miniszterelnök is részt vett. Ez a székház nem szép, viszont nagy: 218 négyzetméter.

Az SZDSZ Földváry utcai székházában a kék motivál, a dekoráció az aktuális kampánytól függ, Kovács Pisti például már nincs itt. A molinókat, a plakátokat a fővárosból kapják a vidéki irodák, így – érdekes módon – a liberális párt irodája az, amelynek dizájnját részben központilag határozzák meg.

A Fidesz tágas, hangulatos székháza. Fotó: Segesvári Csaba

A legnagyobb székház Szegeden a Magyarországi Szociáldemokrata Párté, mely egyetlen képviselőt ad a közgyűlésnek: a párt városi elnökét, Beck Zoltánt. A 440 négyzetméteres házért egyébként valószínűleg nem sok képviselőcsoport kapkodna, a Hüvelyk utcai épületre ráfér a felújítás – a párt tagjai dolgoznak is rajta. Az ingatlant egyébként nem csak az MSZDP használja, egy alapítványnak és a polgárőrségnek is van itt irodája. A pártszékházban rendeznek társasházi gyűléseket, de adták már kölcsön névnapi ünnepségre is. Fizetni nem kell érte, csak vigyázni rá. A berendezés itt kevésbé tetszetős, mint a Fidesznél és az MSZP-nél: sárga terítő, lila függöny, régi bútorok. Van viszont mini könyvtár – Upton Sinclartól Gorkijig – és biliárdasztal is. Mivel külön helyiségben áll, nevezhetnénk azt akár biliárdteremnek. A falakon oklevelek és óvodai dekorációk. A párt egyik tagja óvónő.

A Tisza Lajos körúti, a Victor Hugo és a Földváry utcai székházak mindennap nyitva vannak, az MSZDP-é csak kedd délutánonként. A betérők mindenkinél ugyanazok: szimpatizánsok, érdeklődők, panaszkodók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig a gázfűtés a legolcsóbb

Szeged - Sokféleképpen teremthetünk meleget otthonunkban, de a szakemberek szerint még mindig a… Tovább olvasom