Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Változik a traumatológiai ellátás Szegeden

Szeged - A traumatológiai klinikán műtenek ezután minden baleseti sérültet Szegeden. A kórházi baleseti sebészet eszközeit elvitték, akire újabb műtét vár, átszállítják a klinikára. A műtétek áthelyezésének közvetlen oka az, hogy nem volt elég műtősnő a kórház baleseti sebészetén.

Kedden volt az utolsó ügyelet és operációk sem lesznek a volt II. kórház baleseti sebészetén, a szegedi traumatológiai klinika B-részlegében. Az egészségügyi integráció egyik lényeges célja, hogy a párhuzamos ellátásokat megszüntetik, azonos ellátásból nem üzemeltetnek két telephelyet – magyarázta Simonka János Aurél a változást.

A traumatológiai klinika vezetője elmondta: a műtétek áthelyezésének közvetlen oka az, hogy nem volt elég műtősnő a kórház baleseti sebészetén. Ezért a héten onnan át is szállították az új klinikára a traumatológiai műtő műszereit, eszközeit – amelyeket egyetlen más orvosi szakma sem használ. A professzor hozzátette: a klinika akut traumatológiai műtőjének felújítása a héten befejeződik, azaz bővül a műtéti kapacitás. Jobb és több eszközzel, nagyobb háttérszemélyzettel magasabb szintű ellátást kaphatnak a klinikán a betegek.

A kórházi traumatológia feladatai megváltoznak: mivel az ügyeletek és a műtétek is a klinikán történnek, a 26 aktív és 10 krónikus kórházi ágyon ezután csak ápolási és rehabilitációs feladatokat látnak el. Akikre újabb műtétek várnak, azokat mentővel szállítják át a klinikai traumatológiára.

A kórházi SBO főként belgyógyászti ellátást nyújt majd. Hogy az ápolási, rehabilitációs feledatokat is az új klinikán végezhessék, bővíteni kellene a traumatológai klinika férőhelyeit, de ebben a kérdésben egyelőre nem történt előrelépés.

Olvasóink írták

  • 1. Faragó Sándor 2007. november 30. 20:26
    „Nagyon sajnálom hogy megszünik ez az osztály, mert jó szinvonalú volt az ellátás. A balesetem után több héten keresztül feküdtem itt, én elégedett voltam az ellátással. Szerintem egy jó orvos csapat és egészségügyi személyzet oszlik fel evvel a megszüntetéssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városszerte késő buszok

Szeged - Autóbusz- és villamosjáratot teszteltünk a nap különböző szakaszaiban. A tíz évvel ezelőtti… Tovább olvasom