Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Változik az universitas működése

A márciustól hatályos új felsőoktatási törvény miatt számos dologban változott az SZTE működése. Létrejött a gazdasági tanács, amelyben az egyetemi vezetők mellett ott vannak a szaktárca, a hallgatók és a gazdasági szféra delegáltjai is. A törvényváltozással hamarosan önálló karrá alakulhat a fogorvosi szakirány.
Noha a végrehajtási rendeletek többsége még hiányzik, ami átmeneti zavarokat okoz a karok működésében, a törvényben meghatározott módon már a Szegedi Tudományegyetemen is felállt a gazdasági tanács, amely az intézmény véleményező, a stratégiai döntések előkészítésében részt vevő és a döntések végrehajtásának ellenőrzésében közreműködő szerve. Ahogy Merényi Mária, az SZTE főtitkára elmondta: a kilenctagú testületbe négy tagot delegál az egyetemi tanácsból szenátussá alakult döntéshozó szerv, amelynek hatásköre jelentősen bővült. Az egyetemi szenátus ezentúl meghatározza az egyes szakok képzési programját, dönt a doktori iskolák és önálló karok alapításáról, elbírálja a gazdasági szervezet alapítására, hitelfelvételre vonatkozó kezdeményezéseket, és megalkotja az egyetem költségvetését.

A szenátus négy tagja – Dervarits Attila, az egyetem társadalmi tanácsának elnöke, Rácz Béla stratégiai rektorhelyettes, Vécsey László, az orvostudományi kar neurológiai klinikájának vezetője és Mák Balázs, a hallgatói önkormányzat korábbi elnöke – mellett a gazdasági tanácsnak hivatalból tagja az egyetem rektora és a gazdasági főigazgató is. A fennmaradó három helyre az oktatási tárca delegáltjai – Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Monok István, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója és Kertesi Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa – kerültek. A gazdasági testület ülésein tanácskozási, véleménynyilvánítási joggal részt vesz a Magyar Államkincstár képviselője is.

Az új törvény szellemében az egyetemi vezetésnek június 30-áig meg kell alkotnia az egységes szervezeti és működési szabályzatot, ami minden karra ugyanúgy vonatkozik – szemben a korábbi gyakorlattal, amelyben az egyetemi szintű csak az alapját adta a karonként változó szabályozásnak. A feszített tempójú munkában minden kar véleményét kikérik, ennek alapján állítják össze a szervezeti felépítésre, feladatokra, minőségbiztosítási rendszerre, foglalkoztatási és hallgatói követelményrendszerre vonatkozó szabályzatot. Újdonság a vendéghallgatói és a párhuzamos hallgatói jogviszony bevezetése, ami a felsőoktatási intézmények közti átjárhatóságot teszi könnyebbé.

Merényi Mária elmondta: az önálló karalapítási lehetőséggel élve már tárgyalások folynak a fogorvos-tudományi szakirány önálló karrá alakításáról. A Felsőoktatási Tudományos Tanács és a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság támogatta a kar megalapításának tervét, a fogorvos-tudományi kar indításának időpontjáról a szenátus dönt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még… Tovább olvasom