Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Változik, és hosszú életű lesz...

A nyelvoktatás és vizsgáztatás országonkénti eltéréseit igyekeznek megszüntetni és egységes európai normarendszert bevezetni valamennyi uniós tagállamban. Ennek a folyamatnak a hazai fejleményeiről igyekeztünk tájékoztatni olvasóinkat, de hibáztunk. Kedden megjelent cikkünkben tévesen írtuk, hogy „a TELC-bizonyítványt a magyar állam már nem ismeri el".
A TELC-nél – amelynek vizsgaközpontja a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat – továbbra is államilag elismert bizonyítványt lehet szerezni, bár az uniós normák miatt vannak változások. A következőkben közöljük a TELC által rendelkezésünkre bocsátott információkat, a tévedésért pedig olvasóinktól és a TELC-től elnézést kérünk.

Magyarországon 2000 májusa óta a TELC (The European Language Certificates) nyelvvizsgát eredményesen teljesítők két bizonyítványt vehetnek át. Egy nemzetközi érvényűt és a magyar államilag elismertet. Az elmúlt öt évben nyolcvanezren, ebben a naptári évben eddig több mint negyvenezren szereztek angol vagy német nyelvből TELC vizsgabizonyítványt. A legutóbbi időpontban, júliusban rekordszámú jelentkező tett TELC-vizsgát, tizenötezren vizsgáztak Magyarország 59 vizsga helyszínén.

Ez annak köszönhető, hogy 2006. szeptember 1-jétől Magyarországon megváltozik az államilag elismert nyelvvizsgák szintjeinek besorolása. Az európai B1 szintű vizsga magyar államilag elismert alapfokot fog érni, az európai B2 szint államilag elismert középfokot, a C1 pedig felsőfokot. A TELC B1 szintű vizsgája eddig 80-100 százalék között magyar középfokot adott, 60-80 százalék között alapfokot. Szeptembertől az őszi vizsgaidőpontokon már a TELC B2, tehát nehezebb vizsgája ad középfokú magyar bizonyítványt, de már 60-100 százalék között. Tehát júliusban lehetett még utoljára, a régi szisztéma szerint B1 erősségű vizsgával magyar középfokú bizonyítványt szerezni, amit tizenötezren próbáltak meg.

És szeptembertől hogyan működik az ország egyik legnépszerűbb nyelvvizsgarendszere? A TELC vizsgahelyeken továbbra is lehet államilag elismert nyelvvizsgákra jelentkezni B1 alapfokú és B2 középfokú vizsgákra, angol és német nyelvből. Újdonság a B1 (magyar alapfokú államilag elismert) szintű Zertifikat Deutsch vizsga mellett megjelenő B2 szintű Zertifikat Deutsch Plus vizsga, amely 60–100 százalék között ad államilag elismert középfokú bizonyítványt.

A két legnagyobb számú, középfok és alapfok mellett a TELC-nél lehet tenni nem akkreditált, nemzetközi vizsgákat is A1 és A2 szinteken, amelyek a külföldi munkavállaláshoz felhasználható bizonyítványok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven- és ötszázforintos 1956 tiszteletére

Újabb évfordulós emlékpénz kiadását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Érméből hárommal,… Tovább olvasom