Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Változik idén a felvételi eljárás

Szeged - Magasabb minimumponthatár, ismét központi ponthatár 16 népszerű szakon, több kötelező emelt szintű érettségi – az idei felvételi legfontosabb változásai. Február 15-éig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre.
Február 15-éig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre, december végén jelent meg a felsőoktatási felvételi tájékozató. A felvi.hu tájékoztatása alapján idén több minden változott a rendszerben.

Január 1-jétől az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 a minimumponthatár. Tavaly még 240 és 200 volt a limit. Aki ennél kevesebb pontot szerez, önköltséges szakra sem kerülhet be. A minimumponthatárba csak az érettségin szerzett eredmények számítanak.

Beiratkozásra váró diákok a szegedi egyetemen tavaly szeptemberben. Fotó: Schmidt Andrea
Beiratkozásra váró diákok a szegedi egyetemen tavaly szeptemberben. Fotó: Schmidt Andrea

Alap- és osztatlan szakokon, felsőoktatási szakképzéseken idén sincs állami ösztöndíjas keretszám. Aki eléri a minimumponthatárt, és befér a választott intézmény által meghatározott úgynevezett kapacitásszámba, az támogatott formában kezdheti meg a tanulmányait.

 A jövő számai

2015-ben 280, 2016-ban pedig 300 lesz a ponthatár az alap- és osztatlan képzéseken, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig 240, illetve 260 pontot kell majd szerezniük.

A 16 legnépszerűbb szakon központi ponthatárt állapított meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Szegeden 8 ilyen szak indult tavaly, köztük a jogász és a kommunikáció. A bölcsész-, társadalomtudományi és jogászképzésre tartóknak minimum egy emelt szintű érettségire lesz szükségük. Agrárszakokon, orvosi képzésen, több műszaki és gazdasági szakon pedig két ilyen vizsga lesz kötelező.


Megszűnnek

2014-ben már nem lehet érettségi vizsgát tenni ábrázoló és művészeti geometria, a magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy – a művészettörténet és a népművészet – választható közismereti vizsgatárgy lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hónap múlva kelnek ki a homokháti emutojások

Négy hatalmas zöld emutojást keltetnek a zákányszéki madárkertben. Tovább olvasom