Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Változtak a kisebbségi választások szabályai

Megváltoztak a települési kisebbségi önkormányzati választás szabályai. A voksolásban – a korábbiaktól eltérően – csakis a kisebbségi választópolgárok vehetnek részt. A részletekről Bobvos Pálnét, a megyei választási iroda vezető jogi helyettesét kérdeztük.
Ki vehet részt ősszel a helyi kisebbségi önkormányzatok megválasztásában? A választópolgár július 15-éig kérheti a települési jegyzőnél, hogy vegyék föl a 13 bejegyzett magyarországi kisebbség egyikének névjegyzékébe. Ezt az kérheti, aki a kisebbséghez tartozását vállalja, és kinyilvánítja, magyar állampolgár, a helyi önkormányzati választásokon választójoggal rendelkezik. Az igényt a levélként már megkapott kérelemnyomtatványon kell benyújtani – tudtuk meg Bobvos Pálnétól, a megyei választási iroda vezető jogi helyettesétől.

Hogyan lehet a kisebbségi jegyzékbe felvételt nyerni? A helyi választási iroda gyűjtőládát helyez el a polgármesteri hivatal épületében – Szegeden az ügyfélszolgálatokon és a kirendeltségeken –, melybe a kérelmeket el lehet helyezni, de lehetőség van a kérelmet levélben is elküldeni. A gyűjtőládákat naponta ürítik.

Ki ismerheti meg a kisebbségi jegyzéket? A jegyző a jegyzékbe való felvételről július 15-éig határozattal dönt. A választói jegyzék nem nyilvános, abba betekinteni csak a jogszabályban megjelölt hatóságoknak, illetve – feladatuk ellátása mértékéig – a helyi választási iroda tagjainak van lehetőségük.

Mikor és hol lesz kisebbségi választás? Július 15-ét követően választást azokon a településeken kell kitűzni, ahol a kisebbségi választói jegyzékben szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at. A jegyzékbe felvettek számát a jegyző június 1-jétől hetente a helyben szokásos módon, – Szegeden a Délmagyarországban – nyilvánosságra hozza. Amennyiben nincs elegendő számú választópolgár a jegyzéken, azt július 15-e után megsemmisítik. A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati választás napján kell megtartani.

Kik indulhatnak a kisebbségi választásokon? Jelöltet csak jelölőszervezet állíthat. Az ez évi választáson az a jelölőszervezet indíthat képviselőjelöltet, amelyet 2005. november 25-ét megelőzően már bejegyeztek. A helyi kisebbségi önkormányzati választást akkor lehet megtartani, ha legalább öt jelöltet állítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hét az epervilág

Az eper útját követtük a termőföldtől a nagybani piacig és a boltokig. Úgy tűnik, a Szeged környéki… Tovább olvasom