Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Vámos is viheti az adós autóját

Szeged - Közúton, határátkelőn is lefoglalhatják a pénzügyőrök az adótartozók autóját. Az új jogszabály január elseje óta él, a vámosok ellenőrzésén egy kamionos már fennakadt.
A közlekedőket nemcsak a rendőr, hanem a pénzügyőr is igazoltatja. Az út szélén ritkán látott zöld egyenruhások intézkedési jogköre január elsejével bővült; ami meglepetés lehet, hogy a vámosok nemcsak a kocsi papírjait kérik, hanem az adótartozásunkat is ellenőrzik. – Az adózás rendjéről szóló törvény lehetőséget ad a pénzügyőröknek arra, hogy közúti ellenőrzéskor lefoglalják azoknak az ingóságait, akik nem egyenlítették ki adótartozásukat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság emberei már éltek is a törvény adta lehetőséggel: az országban elsőként a nagylaki határon intézkedtek egy kamionossal szemben. Kiderült, a fuvaros félmillió forinttal tartozik az államnak, ezért lefoglalták Volvo kamionját.

A NAV-osok lekérdezik az esetleges adótartozást, ha szükséges, azonnal intézkednek. Fotó: Segesvári Csaba
A NAV-osok lekérdezik az esetleges adótartozást, ha szükséges, azonnal intézkednek. Fotó: Segesvári Csaba

A bankszámlánkat is látja

a NAV. Hamarosan minden Magyarországon működő bank csatlakozik az adóhatóság elektronikus rendszeréhez. Így egyre több számlához férhetnek hozzá, aki nem fizeti a köztartozást, annak leemelik a számlájáról. Már most évi 15-16 milliárd forintot hajtanak be ilyen úton a lakosságtól – írta március közepén az egyik internetes portál. A vállalkozók számláit eddig is ismerte az adóhatóság, az új rendszerrel az adótartozó magánszemélyek után is kutakodhat az adóhivatal.


A NAV nemcsak a fuvarozókat, hanem a címzetteket is ellenőrzi. Gyula közelében megállítottak a pénzügyőrök egy tűzifát szállító tehergépjárművet, kiderült, a megrendelő tartozik az államnak. A pénzügyőrök elkísérték a fát, majd a címzettel megfizettették az adót. A hatóság szerint az új intézkedési jogkörrel hatékonyabb lesz az adóbeszedés, felgyorsul a hivatali ügyintézés.

– Közúti ellenőrzésnél a pénzügyőrök felszólítják az adóst a tartozás megfizetésére, ha ez nem történik meg, lefoglalják a járművét – mondta lapunknak Némedi-Varga Éva. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának őrnagya hozzátette, a lefoglalt ingóságot főszabály szerint az adós őrizetében kell hagyni.

– A lefoglalás nem jelent elkobzást, a törvény ugyan lehetőséget ad erre, de még nem volt rá szükség – tette hozzá Némedi-Varga Éva. Az őrnagy hangsúlyozta, lefoglalt ingóságokat az adósnak jó gazda módjára kell őriznie. Megtudtuk, a NAV-osok minden alkalommal lekérdezik az esetleges adótartozást, ha szükséges, azonnal intézkednek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki lelket visz egy fadarabba is

A fodrászollót bábokra cserélte Nikodémusz Hajnalka, a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulatának tagja, akivel a bábszínházi világnap alkalmából beszélgettünk. Tovább olvasom