Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vámos Miklós és a távoli Erotika

Csak a férfiak gondolják, hogy egy hím élete leírható a nőügyeivel. Még akkor is így van ez, ha olyan igényes szerző próbál utazgatni Erotikában, mint Vámos Miklós.
A nőügyei, erotikus vonzalmai föltérképezésével elmesélhető-e egy férfi-élet? Hiába hivatkozik Vámos Miklós éppenséggel Goethe Utazás Itáliába című művére, mégiscsak bulváros új regényének ez az alapötlete. De számunkra bőven elegendő csak az első néhány mondatot elolvasni, megfogalmazódik az (elő)ítélet: az Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?) című nagydolgozat egy amúgy igényes és választékos stílusú szerző próbálkozása – a közönségessel.

Kell egy új nő! – mondja közreadott története közepén a folyton becézett főhős, Jánoska, aki ráadásul Mester. De hogy semmiképpen sem a szerelem mestere, az bizonyos. Merthogy nem tud semmi lényegeset a nőről: puszta célpontnak tartja. A hűséget a nemi szervek magántulajdonának, és így tovább. Ebből aztán rögtön kiderül az is: önmagát sem ismeri. Hiába olvasott össze mindenfélét és ismerte más férfiak történeteit, meg írt egy csomó cikket a Goethe és a nők témakörben, és készült a Goethe összes románca című könyv megírására, mert megmaradt naplóíró kamasznak.

Jánoska elutazott egy hónapra Berlinbe, feleségétől és kisgyerekeitől távol, de nem oldott meg semmit – önmagával kapcsolatban. Ellenben a távolsággal új értelmezést kapott kapcsolatuk – neje számára, aki úgy értelmezte: már semmi se köti össze egy párrá őket, így aztán lelépett dr. Hárfással, a fogorvosukkal. Erre a nőzésre készülő Jánoska fejéből kipottyan még a nőzés gondolata is.

Így zeng össze a kezdet és a vég! De ez a regény Vámos Miklós életművében semmiképpen se a Zenga zének...

(Vámos Miklós: Utazások Erotikában – Ab Ovo Kiadó, 2007; ára: 3300 forint)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken nyitott a szegedi korcsolyapálya

Szeged - Sok diák lógott az iskolából, csak azért, hogy az elsők között korcsolyázhasson a szegedi… Tovább olvasom