Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vámpírok a könyvtárban

Szeged - Kézről kézre járnak a szegedi Somogyi-könyvtárban a vámpíros könyvek, Marx, Engels és Lenin művei viszont senkinek sem kellenek. Van, aki könyvtári szakácskönyvből főzi a vasárnapi ebédet, a külföldi diákok pedig szinte az egész életüket a TIK-ben töltik. A szegediek könyvtár-látogatási szokásairól kérdeztük az illetékeseket.
Tíz közepes magyar város könyvtárát vizsgálták egy tavalyelőtti felmérésben. Kiderült: a beszerzett könyvek felét soha senki nem kölcsönzi ki. A szegedi Somogyi-könyvtárban nem ilyen lehangoló a helyzet, bár a fizika és kémia témájú könyvek iránt megcsappant a kereslet az utóbbi időben, és a régebbi kiadású útikönyveket sem emelik le túl gyakran a polcról. Ám a negatív rekorderek Marx, Engels és Lenin művei, amelyek évek óta árválkodnak úgy a Somogyi-könyvtár polcain, hogy maximum csak portalanításkor mozdítják el őket.

Viszont kézről kézre járnak, és folyamatosan jegyzik elő a vámpíros könyveket, az Alkonyatot és az Újholdat. A vérszívókra kíváncsiak a gyerekek is: a Könyvmolyképző Kiadó Vörös pöttyös könyvek sorozatában megjelent vámpíros olvasmányokat kölcsönzik leggyakrabban. Népszerűek Ken Follett, Dan Brown és Agatha Christie írásai, valamint Wass Albert, Márai Sándor és Paulo Coelho művei is. Az életmódról, haditechnikáról szóló könyveket is gyakran keresik a látogatók, sokan pedig a könyvtári szakácskönyvekből főznek vasárnapi ebédet a családnak.

A Somogyi-könyvtárban 120 olvasó 1 millió 380 ezer forintos tartozást halmozott fel. Fotó: Veréb Simon
A Somogyi-könyvtárban 120 olvasó 1 millió 380 ezer forintos tartozást halmozott fel.
Fotó: Veréb Simon

Magyarország lakosságának mindössze 9 százaléka sorolható napjainkban a könyvtárlátogatók táborába, míg a 80-as években ez a szám még 15 százalék volt. A Somogyi-könyvtárban évek óta stagnál a beiratkozott olvasók száma: 2008-ban és 2009-ben 30–31 ezer „állandó vendéget" regisztráltak. Ám a színes programoknak köszönhetően a könyvtár látogatószáma nagy ütemben nő – tudtuk meg Dobosné Brezovszky Anikótól, a könyvtár olvasószolgálati osztályvezetőjétől, aki elmondta: míg 2008-ban 367 ezren lépték át a Dóm téri épület ajtaját, addig 2009-ben már 376 ezren látogattak el az intézménybe, ahol tavaly 1256 kulturális rendezvényt szerveztek – többek között kiállításokat és író-olvasó találkozókat.

A modern technikának köszönhetően a távhasználók száma is évről évre nő. A Somogyi-könyvtárból kivett könyvek kölcsönzését például otthonról is meghosszabbíthatják az interneten. Amíg 2008-ban 730 ezer, addig tavaly már 844 ezer internetes ügyintézést regisztráltak. A könyvtár honlapján egyébként már digitalizált könyveket is olvashatunk.

Világháló csábítja az egyetemi könyvtárba látogatókat is, akiknek több mint 300 számítógép áll a rendelkezésére. Mader Bélától, az intézmény főigazgatójától megtudtuk: az elmúlt öt évben évente 700 ezer látogató fordult meg a könyvtárban – legfőképpen az egyetem hallgatói, köztük sokan szinte az Ady téri épületben „élik az életüket". Itt tanulnak, itt készülnek fel a vizsgákra, sőt az elektronikus rendszernek köszönhetően még itt is vizsgáznak.

A behajtók házhoz mennek

Aki a harmadik felszólítás után sem viszi vissza a Somogyi-könyvtárból kikölcsönzött könyvet, azt az Intrum Justitia nevű behajtócég „veszi kezelésbe". Tagjai akár a látogató lakhelyére is kimennek az elfelejtett könyvekért. A Somogyiban egyébként tavaly 120 olvasó 1 millió 380 ezer forintnyi tartozást halmozott fel. Az összeg magában foglalja a késedelmi díjakat és a kintlévő dokumentumok árát is. Év végéig ennek mindössze a 30 százalékát sikerült behajtani.

Olvasóink írták

 • 3. seawasp 2010. március 13. 11:11
  „"... Marx, Engels és Lenin művei viszont senkinek sem kellenek."
  Még a könyvmolyoknak sem? :-D”
 • 2. flexsnake 2010. március 13. 07:44
  „1. az interneten is megtalálható :p”
 • 1. eva45 2010. március 12. 13:27
  „Aki könyvtárba jár az tudja ,hogy különleges hangulata van a könyvek sokaságának. Olyankor lehet rádöbbenni arra, hogy milyen kevés ismerettel rendelkezünk.
  Mindig találok (nem Szegeden) valami érdekességet ami még fontos lehet számomra.
  Csak le ne írja valaki , hogy az interneten is minden információ megtalálható mert akkor nem érti a lényeget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időnként robbannak a fiatalok

Pesszimista a mostani végzős középiskolások zöme az ország jövőjét nézve, ugyanakkor érdekes módon optimista, ha a saját sorsáról kérdezik. Tovább olvasom