Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Van élet a koraszülött intenzív osztályon túl is - A képzésen tanultakkal a szülőket segítik majd a szakemberek

Koraszülött-ellátást támogató képzésen vehettek részt az SZTE szakemberei. A speciális workshopon egy angol professzor az általa kidolgozott, családok és csecsemők idegrendszeri fejlődését támogató oktatóprogramot mutatta be.
Minden tizedik baba koraszülöttként jön világra a dél-alföldi régióban. A babák 8-10 százaléka a 37. betöltött terhességi hét előtt születik meg. A Korábban Érkeztem Alapítvány célja az, hogy segítsék a koraszülött gyermekek szüleit, megmutassák számukra, van élet a koraszülött intenzív osztály után is. 

Most egy speciális, kétnapos képzést szerveztek a Szegedi Tudományegyetem azon szakembereinek, akik a koraszülöttek akut ellátásában tevékenykednek. A Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány FINE képzésének keretében új szemlélettel gazdagodnak az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Gyermekgyógyászati Klinika orvosai, szakápolói, szülésznői és védőnői. A családok és a csecsemők idegrendszeri fejlődését támogató oktatóprogramot annak egyik megalkotója, az angol professzor, Inga Warren mutatta be Szegeden. Monostori Dóra, az alapítvány mentorház projektjének vezetője elmondta, a program a koraszülöttek fejlődését támogatja. 
Az angol professzor, Inga Warren (jobbról) egy speciális bebugyolálási technikát mutat be egy babán, ebben a módszer ismerője, a dublini Mary O'Connor (balról) segít neki.  Fotó: Kuklis István
Az angol professzor, Inga Warren (jobbról) egy speciális bebugyolálási technikát mutat be egy babán, ebben a módszer ismerője, a dublini Mary O’Connor (balról) segít neki. Fotó: Kuklis István
– A hangsúly a család egységén van, arra koncentrál a program, hogy szülőt minél gyorsabban bevonja. Ezt csak úgy lehet, ha a szakemberek – orvosok, ápolók – olyan gyakorlattal, tudással rendelkeznek, amellyel a szülők tanulási folyamatát tudják segíteni. Hiszen egy 3 és fél kilogrammos babával egészen másképp kell bánni, mint egy 1 kilóssal – magyarázta a szakember. Közben Inga Warren be is mutatta egy babán azt a bebugyolálási technikát, amely a méhen belüli állapotot biztosítja az koraszülöttnek. A tapasztalatok azt mutatják, ezek megnyugtatják a csecsemőket, és segítik a fejlődésüket – tudtuk meg az angol professzortól. 

A képzést Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg, aki elmondta, az egyetem elkötelezett az ehhez hasonló programok támogatásában. Hozzátette, hogy folyamatban van egy olyan projektjük, amely azt a kormányzati célt erősíti, hogy minél több egészséges emberből álljon a társadalom. Ebben a fogantatástól kezdve igyekeznek végigkísérni az életet, hangsúlyt fektetve a genetikai kutatásokra. 

Rádi Katalintól, a Korábban Érkeztem alapítójától megtudtuk, a programnak lesz folytatása, és a szegedi mellett a kecskeméti és gyulai kórház dolgozói is részt vesznek majd benne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tócsák a felújított Tisza Lajos körúton

Tócsák a felújított Tisza Lajos körúton
Egészen az első nagyobb esőig örülhettünk a hosszas munkával felújított Tisza Lajos körútnak. Tovább olvasom