Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Van igény a gyümölcsre is

A magyar gyerekek harmada túlsúlyos. Segítséget jelentene, ha az iskolai büfékben csak egészséges élelmiszert árulnának, amit most már rendelet is előír. Szegedi körutunkon azt láttuk: a cukorka, a csoki és a műital még mindig jobban fogy, mint a magos kifli, viszont már keresik a gyerekek a gyümölcsöt.
Nem mindegy, mi van az automatában. Fotó: Schmidt Andrea
A Rögtön jövök felirat mellett egy doboz csoki fogadott a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Középiskola büféjének ablakában, amikor egészséges termékeket kerestünk ott. Első benyomásunk azonban elhamarkodott volt: Katona Bori bemutatta a teljes kínálatot, amiben rostos üdítő, magos kifli, gabonakeksz és szárított almaszirom is volt – a kóla és Snickers-halmok mellett. A kereslet érzékeltetésére a büfés elmondta: amíg Túró Rudiból eddig két darabot adott el,
a szénhidrátbombával felérő

Snickersből egy teljes dobozzal fogyott aznap. A puffasztott rizst, a joghurtot egyáltalán nem kérik, nyalókára, szénsavas, cukros üdítőre annál inkább lenne igény. Készítenek teljes kiőrlésű, barna péksüteményből is szendvicseket – csakhogy az dupla annyiba kerül, mint a finomlisztből sütött. Nem csoda, ha a gyerekek az olcsóbbat viszik.
– Ha nem árulok cukrozott, zsíros, egészségtelen dolgokat, a gyerekek az automatából veszik meg, vagy kimennek a boltba – magyarázta a büfés. Valóban láttunk a folyosón egy üdítő-, mellette pedig egy csokiautomatát, amiben viszont nem volt áru. Kérdés, hogy szándékosan nem töltötték föl, vagy a diákok ették ki belőle.

Engedékeny szülők

– Tavaly év vége óta rendeletben szabályozzák, mit árulhatnak az iskolai büfék – mondta el Fazekas Márta, az ÁNTSZ megyei intézetének megbízott egészségvédelmi osztályvezetője. A rendelet szerint mielőtt az iskolaigazgató szerződne a büfé üzemeltetőjével, ki kell kérnie az iskolaegészségügyi szolgálat – az iskolaorvos, védőnő – véleményét. Csak akkor köthető szerződés, ha a szakember elfogadja az az Országos Egészségbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása alapján az arulistát. Ez az élelmiszerautomatákra is érvényes. A szülői közösség azonban felülbírálhatja az iskolaorvos véleményét, a szerződés így is megköthető. Hogy a büfékben miért vannak még mindig egészségtelen élelmiszerek, annak tehát a szülői engedékenység az oka.

– Szívesen ennénk gyümölcsöket is, de az nem nagyon szokott lenni – mondta a kezében jókora péksütit szorongató tizenegyedikes Varga Dzsenifer és Kardos Csilla, akik cukros üdítő helyett ásványvizet kértek.
– Többféle százszázalékos gyümölcslé kellene, bár elég drága. Azért persze lecsúszna egy-két almáspite is. De az is gyümölcsös, nem? – kérdezte huncut mosollyal a tizedikes Medgyesi Zsolt.

A Madách utcai általános iskolában is csupán egy őszibarack árválkodott a polcon, amikor odaértünk. A büfés néni szerint elfogyott, mint ahogy az a négy-öt joghurt is, amit naponta rendelnek. Ennél többet sajnos nem tudnak eladni. Beszélgetés közben néhány alsós fut be, kis pénzükből cukorkát, gumicukrot, nyalókát vesznek: abból van bőven. A büfében még pár barna kifli, gabonaszelet, két-háromféle rostos üdítő növeli az egészséges kínálatot, a barna kenyeres, paprikás, uborkás szendvicseket már reggel eladták.

– Kicsi a gyümölcsválaszték: almát, narancsot, szilvát is kellene árulni, azt például szívesen ennék – árulta el a nyolcadikos Fekete Carmen és Csontos Karola. Mint mondták, harmincfős osztályukban hat túlsúlyos gyerek is van, ami az osztály húsz százaléka. Ez még mindig jobb eredmény, mint az országos átlag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszegedi bevásárlóközpont: új belváros?

Komoly versenytársat jelent a belvárosi üzletek számára, hogy Szegeden több befektető is… Tovább olvasom