Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Van is méreg, meg nincs is

Szeged - A magyar lakosság nincs veszélyben amiatt, hogy egyes gabonatermékeknél határérték feletti fuzáriumtoxin-szennyezettségre bukkantak - mondta Szeitzné Szabó Mária az MTI-nek kedden.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója a sajtóban – köztük lapunkban – megjelent, ötéves kislány betegségéről szóló hírekre is reagált.

Az elmúlt napokban több sajtóhír jelent meg (lapunkban erről hétfőn írtunk – a szerk.), amelyek szerint Szegeden fuzáriumtoxin-fertőzés miatt kezelnek egy gyermeket, ezt azonban az orvos nem jelentette hivatalos úton. A hatályos jogszabályok szerint az élelmiszer eredetű megbetegedést, és annak alapos gyanúját is köteles az ezt észlelő orvos jelenteni, hogy az esetet ki lehessen vizsgálni – mondta Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója kedden az MTI-nek.

Kerestük a hétfői írásunkban szerepelt kislány orvosát, Szűts Pétert, de kedd este nem tudtunk beszélni vele.

Mint keddi számunkban megírtuk, a MÉBiH hétfőn tanácskozást tartott az érintett hatóságok részvételével a fuzáriumfertőzéssel kapcsolatban; a főigazgató keddi nyilatkozata szerint ennek nem volt köze a sajtóhírekben szerepelt kislányhoz. A tanácskozást azért hívták össze, mert a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) által végzett 2008. évi vizsgálatok során – a fehér lisztből készült, és az egészséges táplálkozásban szokásos termékek fuzáriumtoxin-tartalmát hasonlították össze – a termékek 3 százalékában találtak határértéket meghaladó fuzáriumszennyeződést. A vizsgálatok szerint a fuzáriumtoxinok közül egyedül a dezoxinivalenol (DON) mennyisége haladta meg az Egészségügyi Világszervezet által megállapított eltűrhető beviteli szintet, ez a méreg azonban nem okoz hormonális elváltozást, és nem rákkeltő. A nagy mennyiségű DON-bevitel hányással, hasmenéssel járó panaszokat, állatoknál a takarmány visszautasítását váltja ki, és az állatkísérletekben fokozta a fertőzések iránti fogékonyságot. A szervezetből hamar kiürül, kis mennyiségű fogyasztásánál nem észleltek hosszú távú, késői hatást. Az Egészségügyi Világszervezet az eltűrhető beviteli szintet a még nem hatásos szint századrészében állapította meg. Ez nagyon alacsony határérték, ezért fennáll a lehetősége, hogy a lakosság néhány százalékát érintheti az átlépése.

A vizsgálatok az egészséges táplálkozásban szokásos termékek – gabonapelyhek, korpák, csírák, teljes kiőrlésű liszt – sem mutattak ki hormonhatású, vagy daganatkeltő anyagot. A finomított gabonaipari termékekhez viszonyítva sem volt lényeges eltérés a kétféle terméktípus között.

A főigazgató kedden azt is hangsúlyozta: a vizsgálatok eredménye alapján a magyar lakosság nincs veszélyben a fuzáriumfertőzés miatt, ám mindenképpen megelőző lépéseket kell tenni a teljes élelmiszerláncban, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák le a gabonatermékek mikotoxinszintjét.

Olvasóink írták

 • 6. Mizujs 2009. június 24. 18:51
  „Régen zsíros és lekváros kenyeret ettünk, nagy ünnepekkor májkrémeset. És semmi bajunk nem volt. Minden természetes volt. Ma már csak műkaják vannak, még ha rányomják Norbika vagy más Kö... képét!

  Többet kellene otthon főzni, sok természetes alapanyagból és nem a szuper-hiper marketben vásárolt a fene se tudja honnét származó ételeket erőltetni. Kajáljuk a rekmlákat, hogy ez meg az milyen egészséges, aztán meg a gyógyszerreklámoknak dőlünk be.
  Mire jó ez?? Hát arra, hogy néhányan meggazdagodnak a mi bajunkból.”
 • 5. varadipal 2009. június 24. 10:54
  „Megboldogult kölyökkoromban és szüleink, nagyszüleink korában mosdatlan kézzel, mezitláb rágcsáltuk a tarlón a gabonaszemeket. A nagyapám mégis 92 éves korában nősült./ Mert az apja már erőltette./
  Nem kellene mindenből felesleges pánikot csinálni. Gyanús, hogy megint valamelyik multi gyógyszergyár akar forgalomba hozni egy kitűnő-vegye meg ma még máma csak önnek rendelje meg azonnal- fuzárium ellenes humán készítményt Fidibusz Effendi néven 10 db/3456.-Ft 50 fillérért, mert az már hasonlít a100 milkás marketinggel bevezett bóvli nevére.
  Kedveseim!!! Amíg lószar van, veréb is ugrik rá.”
 • 4. achilleus 2009. június 24. 10:05
  „Ha Kínában ilyen "hivatalokra" bízták volna a melaminos tej ügyét, a csalók még mindig élnének, igaz elpusztult volna már vagy 10 000 gyerek. Ugye felszámoltatjuk az élelmiszerellenőrző állomásokat, utána meg arról pofázgatunk, hogy a mérések nem támasztják alá a mérgezést. Remélem, mindig bejelentik, hogy mikor végeznek ellenőrzést (azt az évi egyet-kettőt). Ez fellőtlenség, aljasság. Hasonló aljasság a humán papilloma vírus elleni védőoltás elszabotálésa, hasonló aljasság a taxol-kezelések minimumra csökkentése. Itt teljes nyugalommal szándékos tudatlanságból irtják a lakosságot, az ilyen horváthágnes-féle dzsungelcelebek. De mit is várhatnánk egy olyan országban, ahol a bíróságok a természettudományos érvek (a statisztikai matematika) fölé helye4zhetnek partikuláris érdekeket, ahol a természettudományos ismeretektől lassan már tűzzel-vassal tiltják el az embereket (leendő bírákat és leendő áldozatokat) oktatásban tevékenykedő idióta ámokfutók.”
 • 3. sziszka1 2009. június 24. 09:39
  „"Van is méreg, meg nincs is"

  bele is halunk, meg nem is!”
 • 2. floridaimagyar 2009. június 24. 00:08
  „Kedves Felelotlen Elelmiszerbiztonsagi Hivatal - ha egy kis ovodas kislanynak menstruacioja lesz es csomoi a melleben egy gombas gabonapehely miatt az eleg nagy baj. En az onok helyeben lepest tennek es nyilvanossagra hoznam mi volt az termek ami ezt okozta es alaposabban - laboratoriumokkal kivizsgalnam az esetet, ami nem csak egy napig tartana, hanem hetekig tesztelnek mindent (kemikus vagyok). Ha meg egy ilyen eset megtortenik, annak mar lesz kovetkezmenye, es magyarazzak meg annak az ovodas lany szuleinek hogy miert nincs senki veszelyben a fuzariumtol. Ha az onok lanyaval tortent volna ez akkor mit gondolnanak?”
 • 1. h65535 2009. június 23. 23:28
  „Kedves Szeitzné Szabó Mária!
  Ugye azért ezt nem tetszik komolyan gondolni...
  Elég sok szemetet és mérget itatnak és etetnek meg velünk. Nem kell messzire mennünk: kenyér, tej.
  Sokan örülnénk, ha egyszer végre igazat mondanának!
  Köszönöm sok aggódó szülő nevében is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Draskovics Tiborhoz fordult Buzás Péter

Szeged - A hozzátartozók néha hosszú hetekig várnak, mire megkapják a temetéshez szükséges… Tovább olvasom